BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Är det inte lite av ett franskt kvinnoideal att tala så tyst att en nästan viskar, att göra sig liten även i ljudrummet?
– Jo, det är sant. Vi vill vara så långt ifrån det vi ser som den vulgära och skräniga amerikanskan. Du vet vad jag menar. Egentligen handlar det så klart om att inte ta plats från männen. I Frankrike är det allmänt accepterat att vara feminist rent intellektuellt men aldrig kroppsligt. Det är ni bra på i Sverige.
Sexualiteten i centrum
Hon tror att det är kroppens frigörelse i Sverige som gjorde hennes serier så populära där. Kroppen och sexualiteten sätts i centrum i hennes teckningar. Det är mycket bröst, rumpor, snippor och snoppar med ett konsekvent feministiskt perspektiv.
Budskapen är så kristallklara att de tycks banala vid första anblick: Den franska nationalförsamlingens många pelare blir snoppar. Franska kvinnors snippor har könshåret ansat som ett krucifix medan svenska kvinnors snippor är frodiga granar.
”Självlärd och obildad”
– Mina teckningar är slutsatsen av långa tankar som skulle kunna bli essäer. Men den direkta humorn är mitt format. Jag är självlärd och egentligen obildad, inte som den svenska tecknarstjärnan Liv Strömquist. Jag älskar henne! Skillnaden mellan oss är att det märks att hon har en akademisk grund. Hon refererar åtminstone ur idéhistorien, säger Catherine Beaunez.
”Ständigt refuserad”
Catherine Beaunez arbetade ett tag på den numera världskända franska satirtidningen Charlie Hebdo.
– De har alltid slagits för yttrandefriheten och det tycker jag är fantastiskt. Men kan du tänka dig att när det kom till mina bilder då var det för mycket. Jag blev ständigt refuserad och fick krav på ändringar. Även från mitt förlag. Det var inte det att det var nakna kroppar och sex i mina bilder. Problemet var nog att det var ett uppriktigt kvinnligt perspektiv, säger Catherine Beaunez.
Numera har hon ännu svårare att få sina teckningar publicerade i Frankrike. Hon funderar på att satsa på Sverige igen men engagerar sig också i yngre, franska kvinnliga serietecknare. Som de från kollektivet ”Collectif de créatrices contre le sexisme”.
– Det är en grupp tecknande kvinnor mot sexism och jag fungerar som en slags mentor där. Jag tar alltid upp Sverige, pratar om kroppen och tipsar om tecknare som Liv Strömquist, säger hon.
”Borde finnas i läroplanen”
Hon vill också ta det ned i åldrarna. Hennes syskonbarn har fått henne att förstå att flickor ”formas till undergivna kvinnor redan som barn”.
– Svensk feminism borde finnas i läroplanen, säger Catherine Beaunez.
Snabba penndrag
Och så fnittrar hon igen. Det gör hon även när hon ritar – småskrattar nöjt åt sina egna idéer som hon tecknar med snabba penndrag.
– Det är ett humoristiskt motstånd antar jag. Jag är liten och tystlåten men jag skrattar åt männen. Det är väl det som provocerar dem. För det är mest män som blir provocerade, säger Catherine Beaunez.