Anledningen till resan är inte att njuta av Floridas vita stränder utan att göra abort. Hon är gravid i elfte veckan.
– Jag vill inte göra abort men jag vill göra något av mitt liv. Jag har nyligen börjat studera till farmaceut, min familj har satsat stora pengar på det. Jag kan bli något i framtiden och då kan jag ta hand om ett barn. Min kille är inte ansvarsfull, han är arbetslös. Han har lovat att betala hälften av abortkostnaderna men jag litar inte på det. Vi är inte ens ihop längre, säger Sheila som inte vill uppge sitt riktiga namn.
– Det är en extrem häxjakt på kvinnor som gör abort. De ser oss som mördare, det är galet, säger hon.
“Texasbor, välkomna hit! Vi erbjuder abortpiller, tidiga och sena aborter upp till vecka 24. Utnyttja vårt weekend-paket och få några dagar i solen på köpet”.
Så marknadsför sig abortkliniken som Sheila besöker i Florida. Sheila säger att hon inte hade råd med deras weekendpaket.
– Nej, det är bara en deal de har med ett rätt dyrt hotell här i Fort Lauderdale, säger Sheila.
Hotbild mot anställda
Dagens ETC ringer abortkliniken i fråga för att få komma dit och prata om situationen i Texas och Floridas republikanska guvernörs egna planer på en liknande lag. Kvinnan som svarar säger att det går bra att komma en viss dag, en viss tid “när alla patienter har gått”. Men på avtalad tid är ingen där.
– Det blev nog ett missförstånd, jag tror inte hon ville lura dig men vi är väldigt restriktiva med journalister för att skydda våra patienter. Folk protesterar ofta här utanför och vissa som kallar sig journalister är i själva verket pro life-aktivister som vill sabotera verksamheten, säger kvinnan i receptionen när Dagens ETC kommer dit dagen efter.
Det är överhuvudtaget ett skygg verksamhet. Personalen vill inte ställa upp med bild eller citeras med namn. Huvudläkaren Sheldon J Gillinov är öppen med sitt namn men undviker att publicera bilder på sig själv. Det beror på att hotbilden är betydande, enligt honom. Aktivisterna brukar fotografera honom på väg in och ut.
– Abortmotståndet är stort i Florida, pro life-aktivisterna är väldigt aktiva, säger abortläkaren Sheldon J Gillinov.
Kliniken gör goda affärer på att patienter reser hit från Texas men Sheldon J Gillinov menar att han ändå hoppas att högsta domstolen ska häva Texaslagen.
– Det skulle hindra lagen att bli verklighet även här, vilket vore förödande för Floridas kvinnor, säger han.
Idag är väntrummet fullt av kvinnor. Det är här Dagens ETC första gången träffar Sheila.
Abortförbud hotar vapenrätten
I Florida gäller idag den federala maxgänsen för abort fram till den vecka ett foster kan överleva utanför livmodern – vid 24 veckor. Rätten till abort anses ingå i den grundlagsskyddade rätten till privatliv sedan 1973 års domstolbeslut, känt som Roe mot Wade. Texas har nu förbjudit aborter från vecka sex, eller då man först anses kunna höra hjärtslag. Det har de lyckats med genom att utforma lagen på ett sätt så att den inte ska kunna stoppas i domstol. Det är inte kvinnan, utan den som utför eller hjälper till att utföra aborten som straffas och enskilda ska belönas med tio tusen dollar för att ange abortläkare och medhjälpare.
Angivarsystemet innebär att det juridiskt blir ett tvistemål mellan en enskild angivare och den anklagade, inte en brottsmål i en domstol – där tidigare fall gett abortutförare rätt med stöd i grundlagen. Den finurliga lagtexten gjorde att de konservativa domarna i högsta domstolen i oktober kunde välja att inte stoppa lagen. Men i början av november beslutade de att åter ifrågasätta den, eftersom någon skulle kunna få för sig att införa en lika kreativ lag vad gäller rätten att bära vapen.
”Skyddar de svaga”
I Texas är det främst ekonomiskt utsatta och särskilt svarta kvinnor som drabbas av abortförbudet. De som har råd kan i likhet med Sheila resa till andra delstater för att genomföra sin abort.
Några av Fort Lauderdales mest aktiva abortmotståndare tillhör den katolska församlingen All Saints Mission, som gjort sig kända för att hjälpa fattiga och hemlösa. Flera av medlemmarna brukar protestera utanför ortens abortkliniker och hoppas att Texaslagen ska kunna införas även i Florida.
– Vi arbetar för att skydda de svaga, och vad är svagare än de allra sköraste människoliven vi kallar foster? undrar pastor Robert “Bob” Caudill.
Dagens ETC påpekar att det i Texas främst är fattiga kvinnor som drabbas av förbudet. De som har pengar kan åka till andra delstater och göra abort.
– För det första hoppas vi att livet ska anses heligt i alla delstater, men vad gäller de fattiga kvinnorna i Florida är vi här för dem för att hjälpa dem i sin graviditet, säger en av församlingsmedlemmarna.
– Det är kyrkans uppgift: att värna livet och hjälpa de fattiga, säger fader Bob.
Ett Moder Teresa-citat hänger på kyrkans vägg: “ Livet tillhör Gud. Det är fattigdom att bestämma att ett barn måste dö för att du ska kunna leva det liv du önskar.”
– De står utanför och gastar på kvinnor som är på väg att göra sitt livs svåraste ingrepp. De skriker att abort är mord och kallar mig mördare, säger abortläkaren Sheldon J Gillinov.
Dagens ETC träffar Sheila igen på väg hem efter att ha utfört aborten. Hon säger att hon har gråtit hela natten. Nu ska hon messa sitt ex och kräva honom på pengar.
– Jag är pank nu, bara för att gå igenom det här. Han kommer garanterat inte att pröjsa. Men nu kan jag i alla fall fortsätta mitt liv utan honom, säger Sheila.