Fredagens dödliga attacker i Tunisien, Kuwait och Frankrike har krävt minst 66 människoliv.
Experter tror inte att dåden var koordinerade, men enligt uppgifter har det gått ut uppmaningar i jihadistiska nätverk om att genomföra attacker under fastemånaden ramadan.
I den tunisiska turistorten Sousse dödades 38 personer, de flesta brittiska turister. Skytten, den 23-årige studenten Seiffedine Rezgui, sköts ihjäl av polis efter attentatet. I Kuwait miste 27 shiamuslimer livet och över 200 skadades när en självmordsbombare, som uppges vara saudier, sprängde sig själv till döds i en moské i Kuwait City mitt under fredagsbönen. Vid ungefär samma tidpunkt avrättades och halshöggs en lokal affärsman och två personer skadades i ett sprängdåd i en amerikanskägd gasfabrik utanför Lyon i Frankrike. Gärningsmannen, 35-årige Yassin Salhi, är gripen och uppges ha skickat en selfie med sin chefs avhuggna huvud till okänd mottagare.
IS har tagit på sig ansvaret
Enligt uppgifter på Twitter har Islamiska Staten, IS, tagit på sig ansvaret för attackerna i Tunisien och Kuwait.
Det finns inga bevis för att attackerna var koordinerade, men Saijjan Gohel, internationell säkerhetschef på brittiska forskningsinstitutet Asia Pacific Foundatin, säger till TT att de hör samman.
– Attackerna är del av IS propaganda som säger att om man inte kan strida med dem i Irak eller Syrien ska man slå till där man är, säger Sajjan Gohel till TT.
Enligt uppgift har uppmaningar gått ut till IS-anhängare att slå till under fastemånaden Ramadan.
Sajjan Gohel tror att även attentatet i Frankrike kan kopplas till IS mål att skada länder ekonomiskt. Att gruppen inte tagit på sig ansvaret kan bero på att dådet inte anses lika lyckat, eftersom gärningsmannen greps i stället för att dö som martyr.
Ingen förhöjd säkerhetsrisk i Sverige
Den arabiska våren startade i Tunisien där man även lyckats hålla fria val. Samtidigt bidrar Tunisien med flest krigare av alla länder till IS. Fredagens attack kommer kort efter det blodiga dådet vid Bardo-muséet i Tunis i mars i år då 23 människor dödades och ett 50-tal skadades, de flesta turister. Dåden slår hårt mot den viktiga turistnäringen i Tunisien.
Bland IS extremister betraktas shiamuslimer som avfällingar och därmed legitima mål, vilket är en förklaring till moskéattacken i Kuwait. Trots miljardregn över de franska säkerhetstjänsterna fortsätter terrordåden drabba landet, där islamofobin enligt vissa bedömare blivit ”rumsren”.
Manar till lugn
I de berörda länderna manar ansvariga politiker till lugn samtidigt som arbetet för att förhindra ytterligare attentat trappas upp. Den tunisiska regeringen har beslutat stänga ett 80-tal moskéer som ”sporrar till våld” och i Frankrike har den redan höga säkerhetsnivån höjts ytterligare.
Fredagens händelser förändrar inte den svenska Säkerhetspolisens bedömning av säkerhetsläget i Sverige.
– I nuläget ser vi inte att attackerna har bäring på Sverige. Men kontraterrorarbete är prioriterat och vi arbetar för att motverka möjliga terrordåd mot Sverige och väst, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo till TT.
Risken finns att fredagens våldsamma händelser ytterligare spär på islamofobin i Europa. Efter det dödliga attentatet mot satirtidningen Chalie Hebdo i Paris för ett halvår sedan kommenterade Agneta Ramberg på Ekot jihadistvåldet och islam.
– Någon sa att det bara finns två grupper som ser jihadistvåld som det sanna uttrycket för islam. Det ena är jihadisterna själva och de andra är islamofoberna.