Det var ett par år sedan hans redan ansträngda förhållande till pressen i princip kraschade. 2014 publicerade skvallertidningen Closer bilder på honom hand i hand med en man på semester i Wien. Samtliga franska medier hoppade på drevet och undrade hur en homosexuell man kunde företräda ett parti grundat av Jean-Marie Le Pen som kallat homosexualitet en ”biologisk och social abnormitet”?
Enligt Florian Philippot ”går det helt i linje med partiets politik att bortse från den enskildas privatliv” och han menar att paparazzibilderna var ännu ett exempel på ”de franska mediernas ohederlighet”. Han stämde följaktligen Closer för intrång i privatlivet och de dömdes att betala 20 000 euro (drygt 190 000 svenska kronor) i skadestånd.
Är alltså Nationella fronten ett hbtq-vänligt parti?
– Nej, men det är inte hbtq-fientligt heller. Vi är ett franskvänligt parti och vi motsätter oss all form av kommunitarism, säger Florian Philippot till Dagens ETC.
Laddat medborgarskap
”Kommunitarism” är en term som används mycket i fransk debatt. Det tolkas generellt som en särbehandling av minoriteter som splittrar samhället. I franska skolan lärs det ut att medborgarna inte främst bör delas upp i grupper om kvinnor och män, svarta och vita, muslimer och kristna etcetera, utan först och främst ses som franska medborgare. Denna enhetlighet ses som själva förutsättningen för jämlikhet.
Nationella fronten utnyttjar den här synen genom att dra det till sin spets. De ställer högre krav på medborgarna än alla andra partier – särskilt när det gäller utlandsfödda. De vill göra det svårare att förvärva och möjligt att förlora medborgarskapet för den som ”inte sköter sig”. Sexuell orientering och religion ska helt förpassas till den privata sfären – det vill säga inte skyltas med i det offentliga. Fast det gäller inte alla: heteronormativ kärlek går bra att manifestera offentligt eftersom ”familjen är samhällets fundament”. Och katolicismen är mer fransk än islam eftersom ”den tillhör Frankrikes historia och tradition” – allt enligt partiprogrammet.
– Frankrike vilar på judeokristna men samtidigt moderna värderingar. Islam har problem med att förhålla sig till ett modernt samhälle, hävdar Florian Philippot.
”Absolut inte radikalism”
Marion Maréchal-Le Pen, Marine Le Pens systerdotter och ledamot i det franska parlamentet marscherade mot samkönade äktenskap i Paris 2013 med anti-hbtq-rörelsen Manif pour tous (demonstration för alla). Vid hennes sida gick flera partitoppar samt en del radikala katoliker. Varken Marine Le Pen eller Florian Philippot deltog.
– Det är absolut inte radikalism, vi motsätter oss alla former av fundamentalism, säger Florian Philippot.
På ett hbtq-café träffar Dagens ETC väljaren Jean-Jacques Ivaldi.
– Bland mina vänner är jag ensam om att rösta Le Pen, men många homosexuella gör det nu efter att Marine tog över, säger han.
För honom handlar det om ”problemen med ett multikulturellt samhälle”. Homofober i partitoppen bekommer honom inte.
– Där finns ju bögar också. Och jag tycker äktenskapet är en föråldrad institution, vi kan fortfarande bli juridiska sambor och det ger all trygghet man behöver, säger han.
Däremot oroar han sig för ”islamisters framflyttade positioner”.
– De vill döda sådana som mig och det är bara Le Pen som törs ta i den frågan, säger Jean-Jacques Ivaldi.
Patrick Laurent vid bordet bredvid lägger sig i konversationen.
– Du är galen om du röstar på Le Pen, så fort hon får makten kommer hon ta alla rättigheter från oss, säger Patrick Laurent.