Efter den av Donald Trump orkestrerade stormningen av Kapitolium talade många politiska analytiker om en våg av kristen nationalism. Inte vanliga troende som är starkt patriotiska. Utan snarare fanatiker som anser att religion ska vara styrande för den amerikanska staten, långt viktigare än demokrati.
Då värjde sig det konservativa etablissemanget. Ingen ville kallas kristen nationalist. Ingen ville öppet sammankopplas med en extrem rörelse. Men nu låter det annorlunda, rapporterar amerikanska tidningen Slate. Begreppet har blivit populärt. Speciellt då bland de mer hårdföra, populistiska företrädarna för Republikanerna.
Kongressledamot säljer t-shirts
Ett exempel är kongressledamoten Marjorie Taylor Greene, ökänd för att sprida konspirationsteorier, hetsa mot politiska motståndare och uttrycka antisemitism.
”Jag attackeras av av den gudlösa vänstern för att att jag är en stolt kristen nationalist”, twittrade hon nyligen.
Taylor Greene säljer också t-shirts med trycket ”STOLT KRISTEN NATIONALIST”.
Men det går inte att tala om att denna identitet nu bara omfamnas av ett fåtal. Det säger Kristin Kobes Du Mez till Slate. Hon är specialiserad på den evangelikala rörelsen. Hon menar att begreppet kristen nationalism kan komma att skapa nya allianser mellan djupt troende och krafter som helst skulle störta regeringen. Att de senare bidrar till att radikalisera massan.
– Det finns studier som visar sambandet. Ju mer du identifierar dig med kristen nationalism, desto mer benägen är du att inte försvara demokrati, säger Du Mez.
Fascistiska inslag
Allt drivs på av en skarp polarisering.
– Kristen nationalism blir alltmer stigmatiserad, säger sociologen Sam Perry till Slate, och han menar då framför allt mediernas rapportering.
– Men samtidigt blir de som tilltalas av denna identitet mer radikaliserade, mer militanta, mer offentliga med sina åsikter.
Den akademiska världen diskuterar om det inte vore mer passande att tala om ”kristofascism” vad gäller den extrema inriktningen av kristen nationalism, som har utpräglade rasistiska perspektiv.
Förra veckan hölls den konservativa kongressen CPAC i Texas. Trump var på plats, likaså Ungerns ledare Viktor Orbán – trots sina aktuella uttalanden om att hans land undvikit ”rasblandning”. Han talade för den amerikanska publiken om att våga lite på ”judeokristna värderingar” och drog ner applåder när han sa att en ”kristen politiker kan aldrig vara rasist”.