Under den nya ledaren Herbert Kickl, i mitten, har FPÖ:s retorik radikaliserats, samtidigt som partiet utnyttjat nya frågor för att kunna växa.
Bild: Christian Bruna/AP/TT
Dagens ETC
På söndag avgörs det. Högerradikala FPÖ kan vinna, enligt opinionsmätningarna. Så borde situationen logiskt sett inte se ut, bara några år efter den stora Ibiza-skandalen som orsakade partiets fall från regeringsmakten.
– FPÖ lyckas alltid jobba sig tillbaka igen, mer framgångsrikt än några andra partier, säger forskaren Diana Lucia Hoffman.
I den österrikiska alpbyn Au lunkar vardagen på i en sådan lugn takt att man har ersatt den fysiska polisen med en skyltdocka. En centimetertjock konstapel gjord av plast står vid sidan av vägen, mest bara för att påminna bilister om övergångsställen längre fram. Det bor några tusen människor här och i andra kluster av småhus och bondgårdar i dalgångarna som utgör den lilla kurortskommunen Bad Goisern.
Men lugnet är förrädiskt: det är tydligen bara en tidsfråga innan området invaderas av muslimska migranter och deras våldtäkter, mord och rån.
– Många österrikare försöker ännu blunda för vad som händer, men det gör inte vi. Under den senaste femårsperioden har det rapporterats in 614 000 brott. Vi vet att det är icke-österrikare som står bakom en stor del av de mest allvarliga brotten, och icke-österrikare betyder asylsökande migranter, säger Alfred Pfandl, lokal ordförande i Au för det högerradikala Frihetspartiet, FPÖ.
Alla ska skickas tillbaka
Det är syrierna och afghanerna som är värst, enligt Alfred Pfandl. De för med sig sharialagar och är omöjliga att integrera. Massinvandringen kommer innebära ”döden för Europa”, därför vill FPÖ skicka tillbaka alla migranterna till deras hemländer.
– Stäng gränsen, för att värna Fort Österrike.
En hel ölhall fullsatt med åhörare applåderar åt talet. Det är här, på landsbygden, som FPÖ har sitt starka fäste. Och det råkar också vara i Bad Goisern som den forna starka mannen och partiledaren Jörg Haider föddes och växte upp.
Inför det österrikiska parlamentsvalet på söndag den 29 september har alla opinionssiffror visat samma sak: det högerradikala FPÖ är störst blanda alla partier. FPÖ har i flera mätningar fått över 30 procent av rösterna, medan övriga ligger en bra bit bakom.
Konspirerade med ”oligarkdotter”
För utomstående betraktarna är det svårt att förstå de här siffrorna. Det har bara gått några år sedan FPÖ stod i centrum för den stora Ibiza-skandalen, på våren 2019. En smyginspelad film visade hur partiets dåvarande ledare Heinz-Christian Strache satt i ett möte på Ibiza med vad han trodde var en dotter till en Putinlojal rysk oligark, och bad bland annat om att samme oligark skulle köpa upp österrikiska tidningar och förvandla dem till FPÖ-trogna propagandaorgan – enligt ungersk modell.
Fem dagar senare ledde stora folkliga protester till att den dåvarande koalitionsregeringen med FPÖ och konservativa ÖVP kollapsade. Man skulle kunna tro att det vore svårt för ett parti att repa sig efter något sådant. Men FPÖ har lyckats behålla sina kärnväljare och locka nya därtill.
I den ölhall partiet hyr i den lilla bergsbyn Dagens ETC besöker sitter det helt vanliga bybor som lockats dit av retoriken om invandringen, men också om det ondskefulla etablissemanget som påstås styra Österrike. Valmötets titel dryper av konspirationstänk: ”Den djupa staten under ÖVP”.
Transhatet flödar i ölhallen
En av FPÖ:s generalsekreterare, Christian Hafenecker, tar till orda. Han säger att det enda europeiska landet som verkligen varit ett föredöme i att sätta ner foten mot migrationen, det är grannlandet Ungern. Där har man dessutom satt ner foten mot det ”regnbågsvansinne” som präglar så stora delar av dagens Europa.
Hur många olika kön finns det nu igen, är det sex stycken?
– Hur många olika kön finns det nu igen, är det sex stycken? Och varför innebär så kallade rättigheter för hbtq-personer att vi måste tolerera en sexualisering av våra barn, undrar Christian Hafenecker.
Men allra värst hat tycks FPÖ:s generalsekreterare känna mot ORF, Österrikes statliga tv- och radiobolag. Public service-medierna kontrolleras av socialdemokraterna men i ännu högre utsträckning av konservativa ÖVP. De är partiska och de skulle aldrig få för sig att rapportera om de frågor FPÖ tycker är viktiga, särskilt inte migrationen och av coronapandemin.
– Var så säkra på att vi kommer förstöra den här strukturen och reformera de publika medierna, säger Christian Hafenecker.
Avstamp i pandemins missnöje
En stor del av förklaringen till FPÖ:s comeback sedan det förra valet, handlar just om att man fortsatt så misstro kring hanteringen av pandemin. Det kan Dagens ETC också se vid ett annat FPÖ-valmöte vid besöker, i Gerasdorf strax utanför Wien. Där sätter talarna på sig foliehattar på huvudet inför att man berättar om det politiska etablissemangets misslyckanden.
Vid universitet i Salzburg är statsvetaren Diana Lucia Hoffman inte alls förvånad över att FPÖ har återvänt som en politisk kraft att räkna med. Hon forskar kring partiet och konspirationsteorier och har märkt hur den nuvarande partiordföranden, Herbert Kickl, både radikaliserat retoriken och utnyttjat tillfällen att växa.
– Trots alla interna problem och skandaler lyckas FPÖ alltid jobba sig tillbaka igen, mer framgångsrikt än några andra partier, säger Diana Lucia Hoffman.
De framställer sig själva som de verkliga demokraterna, som står upp för en folkvilja.
Utöver migrationsfrågan och pandemin, har FPÖ också förstått att många väljare känner en viss oro över klimatkrisen, Ukraina och numera även krigen i Mellanöstern. Partiet har varit snabbt att inta positioner som går emot vad mainstreampartierna säger, om det på något vis sätter Österrike i första rummet.
– De framställer sig själva som de verkliga demokraterna, som står upp för en folkvilja. Det har de också skrivit ut på sina nya valaffischer, det bibelklingande Låt er vilja ske, från ”Fader vår”. Det är för att även flirta med de religiösa österrikarna, säger Diana Lucia Hoffman.
Skapat en egen mediakoncern
Ännu ett problem är att påfallande många österrikare – inte bara de som sympatiserar med FPÖ – har ett kritiskt öga till mainstreammedier. Högerradikalerna har utnyttjat detta genom att skapa en helt egen mediakoncern med nyhetssajter, tidningar, tv, radio, poddar och nyhetsutskick i appar, som utåt sett kan se ut som fristående men som egentligen kontrolleras av partiet.
– Många österrikare sitter fast i detta parallella universum som FPÖ skapat, där vilda konspirationsteorier blandas med samhällsnyheter och intervjuer med partiföreträdare. De söker aktivt information men får inte någon oberoende sådan.
Diana Lucia Hoffman ser mörkt på utvecklingen. Men även om hon är pessimist vill hon avsluta med en försiktig förhoppning.
– FPÖ har sina kärnväljare som stannar kvar i ur och skur. Men just nu har de lyckats locka många fler som inte nödvändigtvis har lika starka band. Lösningen ligger i att locka tillbaka till de väljarna.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.