I rapporten ”Solidarity with Syrians” skriver Oxfam att västvärlden sviker Syrien.
– Idag befinner sig 86 procent av alla flyktingar i närområdena. Bilden vi får i media är missvisande. Vi talar om en flyktingkatastrof i Europa och de människor som tar sig hit måste självklart få hjälp och stöd, men man måste lägga resurser där absolut flest flyktingarna befinner sig och det är inte i Europa eller Sverige, säger Corinne Appelgren.
I rapporten har Oxfam räknat på vad de 15 rikaste länderna som har skrivit under FN:s flyktingkonvention bör ge i bistånd, Sverige ligger ganska exakt på kvotgränsen, man har skänkt 52,8 miljoner dollar och Oxfam anser att Sverige borde skänka 54,3. Det är däremot en annorlunda med mottagandet. Oxfam anser att tio procent av flyktingarna i närområdet ska garanteras en plats i tredje land och Sveriges kvot skulle i så fall bli 3 835 personer. Men man har bara erbjudit sig ta hand om 2 700 enligt rapporten.
Sverige tar emot över 1 000 flyktingar om dagen, den största majoriteten från Syrien, ändå säger den här rapporten att vi sviker Syrien, hur går det ihop?
– Rapporten är tagen från Oxfam som är en internationell organisation och den är egentligen inte framtagen ur en svensk kontext utan vi tittar på de 15 rikaste länderna. Att man gör mycket betyder inte att man gör tillräckligt mycket, det avgörs av hur stort problemet är. Man kan inte jämföra med hur mycket flyktingar man har tagit emot i Sverige, vi måste se hur många flyktingar det är på flykt, säger Corinne Appelgren.
I rapporten hänvisas det bara till länder som har skrivit under FN:s flyktingkonvention. Det utlämnar väldigt många rika länder i närområdet, till exempel Saudi Arabien, Oman och Quatar, vad ställer Oxfam för krav på dessa länder?
– Det kan jag inte svara på.
Corinne Appelgren hänvisar till Attila Kulcsar i England och Joelle Bassoul i Libanon, men ingen svarar på mejl eller i telefon.
Just svenskt bistånd har blivit en politisk het fråga som även Hans Rosling, professor i internationell hälsa, tog upp under galan Sverige Skramlar och senare på ett seminarium med Publicistklubben.
– Den här låsningen vi har fått i Sverige att vi får räkna av flyktingmottagande som bistånd, vi pratar om att man ska ha förmågan att sätta rätt kostnad på rätt konto och det saknar man, sa han då.
Jordanen betalade enligt Oxfams rapport 870 miljoner dollar under 2014 för flyktingmottagandet. Det lilla landet precis söder om Syrien tog samma år emot 635 000 människor. Sveriges biståndsavdrag på 9 miljarder kronor hade med råge kunnat täcka hela Jordainens kostnad. Något som gör Corinne Appelgren bestört.
– Det är absurt att höra det. Jag har inte jättebra koll på Sveriges biståndspolitik, på Oxfam driver vi inte en politisk agenda utan försöker samla in pengar för att hjälpa. Vi i Europa sitter och diskuterar hur vi ska göra någonting och i vilken omfattning, men många av de länderna är de som tar emot flest är utvecklingsländer och de har inte resurser.