Oppositionsalliansen och Kemal Kilicdaroglu har lyckats mobilisera väljare av de flesta politiska färger till gemensamma valmöten, något som sällan annars synts till i Turkiet.
Bild: Henrik Montgomery/TT / Joakim Medin
Dagens ETC
I det turkiska valet på söndag samlas en brokig skara regimmotståndare kring presidentkandidaten Kemal Kilicdaroglu från socialdemokratiska CHP.
Förhoppningarna om ett maktskifte är stora. Samtidigt varnar CHP-politiker för att president Erdogans lojalister i statsapparaten kan sabotera om en ny regering tillträder.
Tjuv-Tayyip! Tjuv-Tayyip! Potatis, lök, hej då Erdogan!
När den turkiska oppositionsalliansen arrangerade ett jättevalmöte i distriktet Maltepe i östra Istanbul häromdagen, fanns det inslag i folkmassan som var både typiska och otypiska för det turkiska samhället – men talande för den situation man idag befinner sig i.
Å ena sidan handlade de mest populära slagorden om pengar. Turkiet lider sedan flera år av en djup ekonomisk kris med höga matpriser. Flera talare drog också upp floran av korruptionsbeskyllningar mot president Recep Tayyip Erdogan, bland annat att han ska ha stulit en miljard dollar i samband med ett flygplatsbygge för 15 år sedan.
Å andra sidan tillhörde väljarna en rad olika politiska läger. Där fanns både västerländskt orienterade turkar och mer konservativa, religiösa landsmän. Progressiva kurder med egna partiflaggor. Och bara ett stycke från dem, anhängare till den högerextrema och högst kurdfientliga nationalistgruppen Gråvargarna.
I det extremt polariserade Turkiet hade alla dessa människor vanligtvis inte kunnat sluta upp sida vid sida. Men idag vill så väldigt många se en politisk förändring, att de samverkar för att tvinga bort Erdogan från makten.
Upplagt för maktskifte
Inför parlaments- och presidentvalet den 14 maj har sex oppositionspartier gått samman i ett historiskt brett samarbete under namnet Nationella alliansen, som lanserat socialdemokratiska CHP:s partiordförande Kemal Kilicdaroglu som presidentkandidat.
Dagens ETC såg honom traska ut på den stora talarscenen, där han formade sina händer till ett hjärta och lovade att göra landet till ett ”paradis” efter Erdogan.
– Är ni redo att bygga ett Turkiet där inget barn går och lägger sig hungrigt? Ni kommer att ersätta en auktoritär regering med demokratiska medel. Ni kommer att lämna ett viktigt bidrag inte bara till vår politiska historia, utan till hela världens politiska historia, ropade Kemal Kilicdaroglu, som svor att bli en president för alla 85 miljoner medborgare.
Ordförandena i de fem andra partierna deltog även de i valmötet för att göra det till en uppvisning av enighet. Alliansen uppstod i mindre omfattning i samband med lokalvalen 2019, och ledde till att CHP-politiker lyckades vinna borgmästarposterna i flera viktiga storstäder. Istanbuls överborgmästare Ekrem Imamoglu, som kandiderar som vicepresident under Kilicdaroglu, framträdde även han i Maltepe.
Även om den politiska apatin vuxit sig stor under Erdogans 20 år vid makten, tror många bedömare att den turkiska oppositionen faktiskt kan lyckas besegra presidenten i valet. Opinionsundersökningar har visat en stor och tydlig ledning. Ett sådant maktskifte skulle, precis som Kilicdaroglu själv sa, skriva politisk historia.
”En global kamp”
I Ankara besöker Dagens ETC partihögkvarteret för CHP och träffar Istanbuls vice överborgmästare Selcuk Sariyar. Han befinner sig vanligtvis vid Bosporen, men Kilicdaroglu har befordrat honom till nära medarbetare i huvudstaden nu i valrörelsens slutskede. Selcuk Sariyar beskriver valet i Turkiet som det viktigaste i hela världen under 2023.
– Det pågår en global kamp mellan demokrater och autokrater som vi sett i USA, i Brasilien och ser även här. På grund av Turkiets viktiga geopolitiska läge tror jag att en demokratisk seger här kan hjälpa demokratin i hela världen.
Den synen delar också många statsvetare och forskare. Under de senaste tio åren har Erdogan blivit en global symbol för den högerpopulism som underminerar demokratin och inför ett förtryckande, auktoritärt styre. Om han kan störtas – med fredliga medel – kan det ge de demokratiska krafterna en rejäl skjuts framåt.
Bort från Erdogan-systemet
Selcuk Sariyar är född 1984 och många av hans vänner har redan för åratal sedan röstat med fötterna och lämnat Erdogans Turkiet. Han säger att han vill rädda nästa unga generation från samma öde.
– Över 3,5 miljoner ungdomar mellan 15 och 24 år befinner sig varken på arbetsmarknaden eller i högre studier. De har inga pengar i fickan och kan inte göra någonting. Skriver de något kritiskt om Erdogan på Twitter så får de påhälsning av polisen i hemmet nästa morgon, som tar dem till domstol och fängelse. Det finns ingen frihet eller framtid för ungdomen idag.
Kilicdaroglu har utlovat fred och yttrandefrihet till folket. Han har också utlovat kraftiga utländska investeringar och nya handelsavtal som ett sätt för att få igång ekonomin. Men oppositionsalliansen är skakig. Olika ideologier och agendor ska samverka. Man är beroende av stödröster från det prokurdiska Gröna vänsterpartiet – vars kärnfrågor ofta förskjuts av nationalisterna i alliansen.
Selcuk Sariyar ser dock att splittringar och en återgång till ett parlamentariskt system – ännu ett vallöfte – är bättre än det presidentsystem Erdogan etablerat.
– Idag har vi ett enmansstyre där Erdogan bestämmer allting själv och försöker utnyttja saker. Det är likadant i utrikespolitiken. Om det finns terrorister i Sverige, varför har han inte gjort en stor sak av det förrän nu? Därför att det är nu vi har ett val.
Kilicdaroglu har svurit att inte installera sig själv i Erdogans enorma presidentpalats vid en seger. Istället ska han använda republikens grundare Mustafa Kemal Atatürks gamla administrationsbyggnad.
”Byggt en partistat”
I så fall har Selcuk Sariyar en god chans att också arbeta där – om inte så stannar han kvar i Istanbul. När han började arbeta där under överborgmästare Ekrem Imamoglu efter lokalvalet 2019 blottlades emellertid ännu en utmaning för oppositionen: alla de Erdoganlojala tjänstemän regimen placerat ut i statsapparaten.
– Sedan 20 år tillbaka har AKP placerat ut sina killar i hela byråkratin. AKP har byggt en partistat, som ett Baathsystem.
Erdoganlojalisterna har varit nog så behjälpliga när centralregeringen under de senaste åren saboterat för oppositionsstyrda kommuner. Bland annat har man kapat deras budgetar. Selcuk Sariyar är säker på att de kommer se samma problem även efter valet, där Erdogans folk försöker sabotera.
– Men jag tror att vi kommer kunna lösa det också. Jag tror även att det fortfarande finns kvar bra byråkrater som ser att den väg vi är på nu inte är bra för Turkiets framtid.