BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Sverige har blivit en gläfsande hund som försöker gläfsa tillsammans med den amerikanska hunden. Huvuduppgiften för Sverige har i 200 år varit att minska spänningen mellan stormakterna, vilket vi borde fortsätta med, men vi har i dag ingen dialog med Ryssland, säger han.
Går det att vara skarpt kritisk mot Ryssland och samtidigt bygga en god relation?
– Ja, och ett exempel på det är Finland. I Finland tycker de lika illa om det som är dåligt i Ryssland som vi, men de hanterar det på ett föredömligt sätt. Om vi verkligen vill lösa konflikter måste människor träffa varandra och bli av med misstron. Vi kan säga till Putin att vi inte tänker ändra på vår neutralitetspolitik och berätta att vi vill ha avspänning, säger han.
Hur skulle du önska att Sverige gjorde det?
– Putin ska komma hit och statsministern ska åka dit. EU kan öppna upp för visumfrihet och frihandel. Det är mycket vi kan göra som vi gjorde under kalla kriget som vi inte gör i dag. På den tiden åkte Sverige dit vart tredje år. Det som i stället har hänt nu är att Östersjön har blivit ett Nato-innehav och ett högspänningsområde efter att i decennier varit ett lågspänningsområde.
Öva inför angrepp
Som Dagens ETC tidigare berättat så har upptrappningen inletts inför höstens omfattande militärövning Aurora 17, som är den största sedan kalla kriget. 19 000 svenska soldater kommer att delta tillsammans med förband från våra nordiska grannar och baltländerna.
Det största utländska deltagandet kommer dock från USA och amerikanska stridsvagnar har redan rullat in i Sverige. Det som kommer att övas är bland annat hur Sverige ska kunna ta emot stöd från Nato i enlighet med värdlandsavtalet, och övningsscenariot liknar ett angrepp från Ryssland. Samtidigt sker en rysk militärövning av motsvarande storlek. Sven Hirdman tycker att militariseringen är obehaglig, men är inte orolig för ett krig.
– Det kommer att vara en förfärlig massa robotar, flygplan och fartyg i farten under september. Det är ett bevis på hur konfrontationslinjen mellan stormakterna nu går genom Östersjön. Jag tycker att det är bra att Sverige övar men detta scenario där ryssarna angriper Gotland och där vi ska få hjälp från USA och Nato, är provokativt. Och frågan är om vi verkligen ska ha amerikanska stridsvagnar i Sverige, säger Sven Hirdman.
Ukraina är bakgrund
Enligt försvarsminister Peter Hultqvist är bakgrunden till övningen den ryska annekteringen av Krim och ett allt intensivare övningsmönster på den ryska sidan. Sven Hirdman menar att den ryska staten har begått flera folkrättsbrott i Ukraina, men att västmakterna samtidigt måste fråga sig varför Ryssland har agerat som de gjort. Han efterlyser en mer nyanserad bild på Ryssland där även det ryska perspektivet tas in.
– Ur rysk synpunkt så är det inte Ryssland som flyttat fram sina gränser och baser sedan Sovjets kollaps. Enligt det perspektiv som de har så är det Nato och USA som flyttat fram sina positioner genom att exempelvis Baltikum, hela Tyskland och Polen blivit medlemmar i Nato och sedan Sverige och Finland som halvt är medlemmar. För USA har Östersjön plötsligt blivit ett centralt område för övningar. Ryssarna upplever det här som provokativt och en negativ förändring. Sedan har de själva svårt att inse att det är deras fel också, säger den tidigare Moskva-ambassadören Sven Hirdman.