BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hans parti Partiet för frihet är fram till de allra senaste opinionsundersökningarna Nederländernas största parti. Det är ett mycket märkligt parti. Det har nämligen bara en medlem – Wilders själv. Han hävdar att det gör partiet extremt demokratiskt, och att det finns ett inbyggt skydd både för majoriteten och minoriteten.
Började som talskrivare
Wilders började sin politiska karriär som talskrivare och assistent till Frits Bolkestein, ledaren för högerextrema Folkets parti för frihet och demokrati. Efter en tid blev han invald i kommunfullmäktige i Utrecht och blev en allt viktigare politiker i partiet.
2004 hamnade han dock i hård konflikt med partiledningen. Det gällde frågan om Turkiets anslutning till EU. Wilders var helt mot att acceptera landet som EU-medlem och lämnade partiet i protest för att bilda sitt eget Partiet för frihet.
I november samma år greps två jihadister som beväpnade med handgranater skulle mörda Wilders och hans parlamentskollega, den antiislamistiska författarinnan Ayaan Hirsi Ali.
Lever bakom pansarglas
Situationen i Nederländerna var mycket uppskruvad efter mordet på politikern Pim Fortuyn två år tidigare. Fortuyn var en mycket kontroversiell politiker – islamofob, främlingsfientlig, men också öppet homosexuell och talade gärna om sin dragning till marockanska unga män.
Fortuyn mördades under sin valkampanj av en djurrättsaktivist som sade sig agera för att förhindra att muslimer pekades ut som syndabockar till allt.
För Wilders betydde attentaten ett liv under belägring. Han bor i ett skyddat hus med pansarglas i fönstren, huset är ständigt bevakat av en polisstyrka och har ett panikrum – ett rum som är hermetiskt tillslutet och omöjligt för en angripare att ta sig in i. Han körs i en skottsäker bil till parlamentet varje dag och har ständigt på sig skottsäker väst.
Nyligen twittrade Wilders:
"Mycket oroande nyheter. Frihetspartiet ställer in alla offentliga framträdanden tills all fakta om utredningen kommit fram."
Livvakt är gripen
En ur hans livvaktsstyrka har frihetsberövats, misstänkt för att ha läckt information om Wilders till en kriminell gruppering. Nu har kommandosoldater kallats in för att stärka skyddet kring honom.
Sin fru, Krisztina Wilders, en före detta diplomat av ungerskt ursprung, träffar han av säkerhetsskäl bara en gång i veckan. Själv säger Wilders att han på grund av islam lever ett liv som han inte ens skulle önska sin värsta fiende.
Hets mot marockaner
Wilders menar att det är islam och invandringen som är orsakerna till Nederländernas problem. Han pekar särskilt ut framför allt marockaner men också turkar som de stora fienderna. Det var genom att hetsa sin publik till att skrika ut sitt hat mot marockaner som han dömdes för hets mot folkgrupp.
Wilder har inför valet i nästa vecka aviserat att han vill bli premiärminister.
– Jag vet att de andra partierna vill stoppa det men om jag vinner valet så hoppas jag kunna bilda regering, säger han till finska Yle.
Hans framgångar har också fått de andra partierna att driva en betydligt hårdare politik när det gäller invandring och islam. Varje invandrare till Nederländerna måste nu bli godkända i ett prov om landets lagar, kultur och seder.
Stöd från liberala
Den holländsk-amerikanske författaren Ian Buruma har försökt analysera hur Wilders har kunnat få ett så starkt stöd i det liberala Nederländerna. Han menar att en av orsakerna är att Wilders inte bara pekar ut muslimer som hot, utan också Bryssel, EU och vad Wilder kallar den kosmopolitiska eliten i Amsterdam, Rotterdam och Haag.
Buruma pekar också på att Wilders liksom Fortuyn pekar ut islam som det stora hotet mot homosexuellas och kvinnors rättigheter. Detta ger honom ett visst stöd även från liberala grupper.