Det är frågan som vi skämtsamt ställt till varandra, jag och min flickvän journalisten och artisten Zehra Doğan, i flera år. Men med varje journalist som fängslats i Turkiet har vår fråga blivit allt mer seriös. Hon var orolig att jag skulle bli den förste eftersom jag redan har två rättegångar mot mig och flera åtal hängande över mig. Jag var rädd för att hon skulle fängslas först eftersom hon är kurdisk journalist och dessa löper större risker.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För några dagar sedan arresterades hon och låstes in i väntan på rättegång.
Zehra Doğan har fått flera prestigefyllda utmärkelser för sin journalism i Turkiet och hon är en av få journalister som följt kriget i de kurdiska delarna av Turkiet. Hon har gjort det på uppdrag av JINHA News Agency, den enda kvinnliga nyhetsbyrån i Turkiet.
Hon var i Nusaybin distriktet i Mardin där militären har infört ett totalt utegångsförbud som hållit på i fem månader, innan hon greps. Hon skrev inte bara nyhetstexter och reportage, hon målade också tavlor av kriget. Såvitt jag vet är hon den enda konstnären som i målningar visar både människorna och miljöerna i de krigshärjade städerna i Turkiet. Hennes tavlor ställs ut både i inom landet och internationellt.
”Bevis på terrorism”
Nu har Turkiet förklarat att hennes tavlor är ”bevis på terrorism”. Nej, du läste inte fel. Vanligtvis behöver du vapen eller bomber för att bli betraktad som terrorist men det turkiska rättsväsendet har förklarat att de två tavlor du kan se här bredvid är ”bevis på medlemskap i terroristorganisationen PKK (Kurdistans Arbetarparti)”.
– Detta är en enorm attack på konst och konstnärskap, säger hennes advokat Asli Pesinli.
Zhera Doğan, 27 år gammal, kommer att sitta häktad fram till att åklagaren färdigställt åtalet och lämnat in det till domstolen. Hon har vissa chanser att friges av domstolen, men innan processen når dit beräknas det ta tre till fem månader, samma sak som drabbat många andra kurdiska journalister.
Det misslyckade kuppförsöket den 15 juli har gjort Turkiets redan auktoritära regim allt mer förtryckande. Sedan kuppförsöket har mer än 60 000 statsanställda, däribland lärare, professorer, en femtedel av alla åklagare och domare i landet och tusentals poliser och soldater avskedats från sina jobb.
35 sjukhus, 934 skolor, 109 studenthem, 104 stiftelser, 1 125 föreningar, 15 universitet och 19 fackföreningar har stängts ner och alla deras tillgångar har övertagit av myndigheterna – alla anklagade för att ha förbindelser med Fethullah Gülen, den religiöse ledare som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket.
Oppositionen i Turkiet är orolig för att det misslyckade kuppförsöket kommer att användas som en ursäkt för att attackera all opposition i landet. Ledarna för tre oppositionspartier i parlamentet varnade regeringen i flera år för den fara som Gülen och hans organisation innebar, men regeringen lyssnade inte eftersom den använde sig av gülenisterna för att rensa ut opposition i inom statsmakten genom påhittade rättegångar.
Erdoğan har till och med sagt att ”Jag är åklagaren i dessa rättegångar”, när han försvarat dem – något han i dag ångrar.
Jämförde böcker med bomber
När journalisterna Ahmet Sik och Nedim Sener arresterades av gülenistiska åklagare och domare 2011 för sin ännu inte publicerade bok om Fetthulla Gülen försvarade Erdoğan åtgärderna med orden: ”Vissa böcker är som bomber. Precis som vi griper människor innan de färdigställt bomberna griper vi Sik och Sener”.
Men nu har regeringen börjat arrestera gülenister i tusental, men i den senaste vågen av gripanden innefattar också många icke-gülenister.
Många användare av sociala medier har arresterats eftersom de visat på regeringens försvar av Gülen i sina rapporter. De som protesterat mot de islamistiska demonstrationerna efter kuppförsöket har gripits för att de skulle ”stödja juntan”. Vänstermänniskor avskedas från universiteten tillsammans med gülenister. Distributionen av den satiriska tidningen Leman, med nära samarbete med franska Charlie Hebdo, stoppades därför att de på sitt omslag kritiserade både gülenisterna och regeringen.
Ska ”rena landet”
De flesta väntade sig mindre polariserande tal från Erdoğan för att försöka ena landet efter kuppförsöket, men istället gör han allt för att öka motsättningarna. I sitt tal dagen efter kuppförsöket markerade han att han ville bygga militäranläggningar och en moské i Gezi-parken, något som startade upproret mot regeringen i just Gezi-parken 2013.
Regeringen och president Erdoğan slår hela tiden fast att de ska ”rena landet från dessa människor”, vilket betyder att de vill använda den misslyckade kuppen som en möjlighet att nå fram till Erdoğans främsta mål: Att införa en totalitär presidentregim.
Vem kommer fängslas först?
Under koalitionen mellan Erdoğans parti AKP och Gülen var böcker betraktade som bomber. I dag är tavlor betraktade som ”bevis på medlemskap i en terroristorganisation”.
På grund av detta kommer journalister, oppositionen och alla som är kritiska fråga varandra: Kommer de att fängsla mig eller dig först?
Översättning: Gunnar Wesslén