I Sverige följe många oroliga anhöriga vad som sker i det krigsdrabbade området. Valida Cicen i Borlänge har sin familj i området kring gränsen och följer noga vad som händer. Hon är talesperson för svensk-kuridiska kulturföreningen i Dalarna och aktiv i Vänsterpartiet.
Bilder och videofilmer från dåden i Syrien sprids nu på sociala medier. Det var via en sådan film, som visade offren efter en bombattack från de turkiska trupperna, som Valida Cicen förra veckan fick veta att hennes kusin avlidit.
– Folk som var på plats filmade och spred videon. Helt plötsligt såg jag att min kusin var en av dem som låg sönderbombad på marken, säger hon.
Hon säger att hon sörjer att kusinen inte längre finns i livet, samtidigt har hon tvingats vänja sig vid att sörja.
– Vi kurder är vana, vi har aldrig varit skonade. Vi sörjer men våra martyrer dör inte, de finns med oss. Vi sörjer inombords men samtidigt som vi gör det höjer vi våra röster. Självklart känner vi sorg, men vi är vana. Även om det inte ska behöva bli en vana, säger hon.
Minst 150 000 personer, varav nära 70 000 barn, är på flykt till följs av oroligheterna i Syrien enligt siffror från FN.
”Det finns ingen mat”
Keya Izol, ordförande för Kurdiska riksförbundet, säger att läget är allvarligt.
– Problemet är att de som flyr inte vet vart de ska ta vägen. Det är ingen som kan ta emot dem, den internationella humanitära hjälpen finns inte på plats. Det finns ingen mat, det finns ingenting, säger han.
EU gick i veckan ut med ett fördömande av Turkiets offensiv i Syrien och Sverige beslutade på tisdagen att stoppa exporten av krigsmaterial till Turkiet.
Men varken Valida Cicen och Kaya Izol tycker att omvärlden har agerat tillräckligt.
– Jag tycker att det är fegt. Man borde dra in allt stöd till den turkiska regimen och stoppa all vapenexport. Och sluta betala pengar till Erdogan för att vara EU:s gränsvakt. Han ska känna att Europa och västvärlden sätter ner foten, det är enda sättet att få stopp på Erdogan, säger Valida Cicen.
Hennes mamma och syster befinner sig i närheten av det drabbade området. Men av säkerhetsskäl vill hon inte säga var. Att kritisera regimen är förenat med dödsfara och rädslan för att bli upptäckt är stor. Hon berättar att många tvingats lämna sina hem och är på flykt.
– Folk är skräckslagna. Vi har flera miljoner kurder i den turkiska delen som inte ens vågar visa sig ute. Folk vågar inte ens tala sitt eget språk, för att regimen är så stark. Människor vågar inte visa sina känslor. Det är svårt att förklara, de är instängda och kan inte uttrycka sina känslor. Det har pågått länge, men just nu är läget enormt kritiskt, säger hon.
Stora spänningar även i Sverige
Samtidigt som striderna rasar i Syrien ökar spänningarna mellan turkar och kurder i Sverige, enligt Valida Cicen. Imorgon lördag har demonstrationer för krigets offer annonserats på flera håll i landet. Om grupperna möts denna dag tror Valida Cicen att det riskerar att sluta illa.
– Det är jättestora spänningar. Om kurder och turkar träffas på gatan kan man räkna med att det blir sammandrabbningar direkt, säger hon.
Läkare drar sig tillbaka
Läkare utan gränser meddelande på tisdagen att man drar tillbaka större delen av sin personal i nordöstra Syrien.
Soran Mhealden i Göteborg följer noga vad som sker. Han är grundare och ordförande för hjälporganisationen Kurddya, som haft verksamhet i södra Kurdistan sedan IS-invasionen 2014. Han har precis pratat med sina medarbetare på plats och fått besked om att 200 kurdiska familjer har flytt från Rojava mot gränsen mellan Syrien och Irak och blivit förflyttade till flyktingläger.
– Det finns inget kapacitet i flyktinglägret. De placeras i tält utan mat. Ingen i lägret är förberedd. Familjerna har flytt och lämnat sina hem utan att ta med sig någonting överhuvudtaget. Jag är väldigt orolig för barnen. Jag ser bilder där de är skräckslagna, det här kommer att sätta spår för lång tid framöver, säger han.