Mötet profilerar sig som en antites till det liberala etablissemanget på World economic forum. Men tillställningen domineras likväl av samhällets övre skikt. I styrelsen för Alliance for responsible citizenship, ARC, finns en lord, en baronessa tillsammans med den kanadensiska psykologen och debattören Jordan Peterson.
När Dagens ETC går igenom de 2 050 namnen i deltagarlistan hittar vi också vd:ar på storföretag, pensionerade presidenter och en prins från Lichtenstein.
ARC forum representerar den nya alliansen mellan tweedkonservativa och högerradikala. Därför är det inte förvånande att en gammal SD-veteran från Höganäs är inbjuden.
”Jag ser inga problem”
Till Londonmötet reser åtta svenskar däribland SD-riksdagsledamoten Björn Söder och Andreas Palmlöv från den partikopplade tankesmedjan Oikos. Palmlöv driver också Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, ISK, som arbetar för att förmögna personer i utlandet ska donera pengar till högerradikala krafter i Sverige.
På gästlistan finns även Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers som skriver i ett mejl till Dagens ETC att han själv betalar för resan.
– Jag ser inga problem med att konferensen även bjudit in en del personer och organisationer vars åsikter jag inte delar. Jag reser främst dit eftersom konferensen samlar en stor grupp mycket intressanta personer och talare, till exempel Ayaan Hirsi Ali, Bari Weiss, Bjørn Lomborg, Daniel Hannan och Eric Weinstein, skriver han.
De står för kalaset
Den antimuslimska aktivisten Ayaan Hirsi Ali, medlem i ARC:s styrelse, gjorde ett mycket kritiserat uttalande på den första konferensen 2023. Hon påstod att islam ”berättar en historia som hyllar döden”, till skillnad från den ”judisk-kristna civilisationen”. SD-toppen Charlie Weimers skriver i ett mejl att Ayaan Hirsi Alis kritik mot islam "knappast är förvånande" eftersom hon lever "med ständiga livvakter och har tvingats lämna Europa på grund av hot från islams anhängare. Och givet detta, och alla andra islaminspirerade terrordåd vi sett, har hon inte helt fel."
Hela kalaset betalas av det Dubaibaserade investmentbolaget Legatum, en brittisk miljardär samt GB news – den brittiska motsvarigheten till Fox News. Men SD-toppen Charlie Weimers skriver att ”om Legatum har bidragit till finansieringen av ARC ser jag inte något problem med det”. Och: ”Legatum är känt för att ha finansierat tusentals utvecklingsprojekt, entreprenörer i Afrika och arbetar med att bidra till olika länders policyarbete.”
Svensk byggjätte på plats
När Dagens ETC går igenom gästlistan hittar vi ett stort antal representanter från andra högerradikala partier som norska Fremskrittspartiet, franska Nationell samling samt tyska Joana Cotar som fram tills 2022 var aktiv i AfD. Men en absolut majoritet av de 2 050 gästerna på listan är från den anglosaxiska världen. Reform UK:s partiledare Nigel Farage kommer hålla ett tal och det gör även Tory-politikern och baronessan Philippa Stroud, tillika vd för och medgrundare av ARC.
– Det brittiska konservativa partiet är en nyckelspelare på mötet. Jag tror att de sätter tonen för vilka som bjuds in och tillåts delta, säger Patrik Hermansson, researcher på Hope not hate.
Organisationen, som är en brittisk motsvarighet till Expo, har granskat ARC sedan starten 2023.
Man kan säga att det är ett möte mellan businesseliten, det konservativa politiska etablissemanget och högerradikala aktivister.
På gästlistan hittar vi företrädare för svenska byggjätten Skanska, energibolaget Eon och Basf, en av världens störst kemikalieföretag. Även finansvärldens tungviktare som JP Morgan och Bank of America är inbjudna.
– Man kan säga att det är ett möte mellan businesseliten, det konservativa politiska etablissemanget och högerradikala aktivister. I viss mån även högerextrema. Vissa delar är väldigt extrema. Men samtidigt finns där också stora entreprenörer och personer med mycket pengar. Det är den kombinationen som gör mötet extra intressant, säger Patrik Hermansson.
Vad tror du effekten blir av mötet?
– Det är väldigt svårt att uppskatta. Men runt själva eventet är det också många fler informella möten. Syftet med hela sammankomsten är att bygga internationella nätverk inom rörelsen och föra samman aktivister med mer mainstreampersoner och donatorer.
Klimatkrisen – ”en bluff”
På ARC-konferensen förenas starkt konservativa kristna grupperingar varav flera tidigare har granskats av Dagens ETC. Den polska katolska stiftelsen Ordo Iuris kommer till mötet. Det gör även Gudrun Kugler som är medlem i ARC:s advisory board men har en bakgrund i nätverket Agenda Europe som finansierades av ryska oligarker.
Men även amerikanska konservativa grupper som Heritage foundation har en stor närvaro. De är nära allierade med Trump och ingår i det fossilfinansierade Atlas-nätverket. Jordan Peterson har själv kallat klimatkrisen för ”en bluff” och en av huvudtalarna är Bjørn Lomborg som själv kallar sig ”klimatskeptiker”.
Och i London sammanförs hela den brokiga konservativa rörelsen med Trump-allierade och techindustrin.
Beklagade kvinnors rösträtt
En av Silicon Valleys mest inflytelserika personer är techmiljardären Peter Thiel. Han är en självutnämnd libertarian men har gjort sig känd för ultrakonservativa värderingar. I en essä från 2009 beklagade sig Thiel över att kvinnor fick rösträtt i USA och har kallat mångfaldsinitiativ för ”väldigt ondskefullt och väldigt fånigt”. Det är samme multimiljardär som var en tidig investerare i Facebook och nu driver AI-bolaget Palantir som arbetar mot försvarsindustrin.
De vill nedmontera staten och istället följa naturens lagar.
Thiel har många meningsfränder på ARC-mötet i London, säger Patrik Hermansson från Hope not hate.
– De vill nedmontera staten och istället följa naturens lagar. Det handlar om att inte sätta sig för orealistiska projekt som att göra världen bättre och utradera skillnaden mellan könen. Enligt Jordan Petersons konservativa och högradikala världsbild är vi alla en produkt av vår biologi och människor är som de är.
Hockeyprofilen: ”Göra världen bättre”
Dagens ETC hittar ett svenskt namn som sticker ut. Det är Charlotte Gustavsson som är ledarskapskonsult och var tidigare klubbdirektör för hockeylaget Modo.
– Jag var med på det första mötet i London 2023. Som svensk var det ovanligt att röra sig en sådan konservativ miljö. Men jag upplevde då att de flesta delade samma mål att göra världen bättre även om vi hade olika idéer om hur vi når dit, säger hon till Dagens ETC.
Känner du till att ARC i år har bjudit in flera högerradikala politiker från SD och franska Nationell samling?
– När du berättar det får jag ont i magen. Jag är liberal och har verkligen inte några sådana åsikter. Jag börjar fundera på om jag ska åka överhuvudtaget.
Dagens ETC har sökt Björn Söder, Alexander Cenusa och Andreas Palmlöv.