För första gången är det nu ett uttalat mål för EU-kommissionen att skapa en gemensam, bättre kontroll av invandring till EU. I ett pressmeddelande från kommissionen förklaras att målet är att säkra gränserna och bekämpa illegal invandring. Kommissionens vice ordförande Frans Timmermans säger att han vill ha ett ”asylsystem med sunt fokus på legal invandring”. Men i dag inte finns några lagliga vägar för flyktingar som vill ta sig till Europa.
– Det är en fruktansvärd dubbelmoral. Vi har ett av de mest utvecklade asylsystemen i världen, men vi låter inte människor komma hit och ta del av det. Det är en absurditet att vi har skapat det här systemet och sedan inte släpper in någon, säger Lisa Hallstedt som är sakkunnig på Röda korset.
Ska föras tillbaka
Samtidigt kräver Italiens regering i ett hemligt dokument, som förra veckan läckte ut till europeiska medier, att EU utökar sitt samarbete med nordafrikanska länder. Italien vill att EU betalar gränspolis i bland annat Tunisien och Egypten för att hindra flyktingar från att ta sig in i Europa.
I det italienska dokumentet talas om att rädda flyktingar som riskerar att drunkna på vägen över Medelhavet. Men lite längre ner i texten förklaras att de människor som räddas från havet sedan ska föras tillbaka till sina ursprungsländer.
– Det handlar om att hindra människor, som har fullgoda asylskäl, från att ta sig fram till europeiskt territorium, säger författaren och journalisten Erik de la Reguera, som förra året publicerade boken Gränsbrytarna om flyktingarnas väg till Europa.
”Trängs ihop i små fängelser”
Kommissionens ordförande har dessutom i intervjuer bekräftat ett det finns planer på att bygga flyktingläger i Nordafrika för de flyktingar som hindras från att ta sig över Medelhavet. Redan i dag finns ett samarbete där flera afrikanska länder har åtagit sig att försöka stoppa flyktingströmmarna mot Europa i utbyte mot biståndspengar.
– Det finns otaliga exempel på människor som vittnar om hur de har blivit gripna av polisen i länder som Libyen och Marocko. De har trängts ihop i små fängelser med ont om mat. Ofta förekommer misshandel och rentav tortyr. Om vi utökar samarbetet med länder som är ökända för att inte respektera mänskliga rättigheter så är risken stor att det urartar till riktigt svåra förhållanden, säger Erik de la Reguera.
Dagens ETC har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för att få svar på hur Sveriges regering ställer sig till förslagen. Ministeriet har avböjt att svara med hänvisning till tidsbrist.