Han nekades asyl i Sverige – är fast i Gaza: ”Galenskap”
Ramadan Sabra är fast i Gaza city.
Bild: Privat / Fatima Shbair/AP/TT
Dagens ETC
Skriv om barnen i Gaza, uppmanar sexbarnspappan Ramadan Sabra från Gaza city. Han var tidigare asylsökande i Sverige men fick avslag, han ansågs inte ha skyddsbehov. Nu upplever hans barn exakt det han ville att de skulle få slippa.
– Du kan använda den här rubriken: Rädslan, hungern, galenskapen. Det är allt.
Efter flera månaders radioskugga svarar Ramadan Sabra på ett meddelande skickat den 9 oktober. Han och familjen lever fortfarande, tack och lov skriver han kort. De har vägrat att lämna Gaza city, men har flera gånger flytt undan striderna och tagit skydd i nya kvarter. För vart ska de ta vägen, om de lämnar sin hemstad? Över 70 procent av Gazas bebyggelse är idag mest bara grått damm och rasmassor.
– Det är en galen värld. Det är hela världens galenskap samlad på en plats, sammanfattar Ramadan Sabra.
– Jag vet inte, mänskliga rättigheter och alla de där lögnerna, tillägger han sedan.
I förra veckan var striderna som intensivast i Khan Yunis i södra Gaza. En del medier hårddrog det: i södra Gaza dör man nu av bomber och kulor, i centrala och norra Gaza svälter människor istället ihjäl.
Ramadan Sabra kan bekräfta att det stämmer.
– Du kan använda den här rubriken: Rädslan, hungern, galenskapen. Det är allt.
Middle East Eye rapporterade i helgen om att bristen på mat tvingar människor att mala ner djur- och fågelfoder och använda som mjöl när de bakar bröd, något som varken är hälsosamt eller aptitligt. Men i och med priserna på mjöl, som stigit i taket, och bristen på detsamma, vidtar människor nu desperata åtgärder. Hungersnöden i Gaza har av flera organisationer beskrivits som den just nu värsta globalt sett.
Sökte asyl – fick avslag
Ramadan Sabra är mattelärare och sexbarnsfar. För sju år sedan lämnade han Gaza för att söka asyl i Sverige, med målet att hans familj skulle kunna komma efter via familjeåterförening. Men så blev det alltså inte. Han fick avslag på sin ansökan och bodde på en flyktingförläggning i Vingåker i några år, under tiden som han befann sig i den sedvanliga karusellen av avslag och överklaganden.
Till slut gav han upp och återvände till Gaza i november 2017.
– Jag kan inte leva utan min familj. Jag tog mig till Europa för att ge mina barn en säkrare framtid, så att de kommer bort från… ja, allt det här, har Ramadan Sabra sagt i en tidigare intervju med Syre under upptrappningen i maj 2021.
Och nu är han fast i en situation han aldrig hade kunnat föreställa sig.
– Det är verkligen ett folkmord. Jag vet inte varför den svenska regeringen fortfarande är tyst, säger han nu.
Skriv om barnen i Gaza, uppmanar Ramadan Sabra Dagens ETC.
– De kan inte äta, de kan inte sova. Vi kan inte ens hitta konserver. Den israeliska regeringen gör allt för att det ska bli svält.
Följdfrågan om när hans egna barn åt ordentligt senast blir hängande i luften. Ramadan Sabra har gått två kilometer bort från huset för att med hjälp av ett e-sim kunna koppla upp sig för en stund och kommunicera med omvärlden. Men nu måste han tillbaka.
Migrationsverkets magi
Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) debatterade nyligen palestiniers rätt till skydd i Sverige. Medan Haddou anser att man omedelbart bör besluta om att palestinier från Gaza ska få skydd i Sverige, upprepade Malmer Stenergard att hon har förtroende för att Migrationsverket beviljar skydd åt de individer som är i behov av det.
Migrationsverket säger å sin sida att de väger in det nuvarande läget i sina bedömningar, men att det inte finns några garantier för att en asylsökande från Gaza beviljas skydd.
– Det finns idag inget rättsligt ställningstagande med en uttalad bedömning av säkerhetsläget. För de flesta länder finns det inte rättsliga ställningstaganden med generella bedömningar av säkerhetsläget, säger Rebecka Paulusson på Migrationsverkets presstjänst.
Men om samma person som fick avslag i fjol sökte skydd idag – påverkar den förändrade situationen i Gaza beslutet eller inte? Har personen större möjligheter att beviljas skydd idag eller är det oförändrat?
– Det går inte att svara på den frågan eftersom det görs individuella bedömningar. Hur som helst kan inte utvisningsbeslutet verkställas med anledning i verkställighetsstoppet.
Flyktinggruppernas riksråd, FARR, menar att konsekvensen av det dödläge som nu råder är att fler människor riskerar att hamna i juridiskt limbo i onödan. FARR:s ordförande Terje Holmgren säger att det verkställighetsstopp som införts egentligen inte finns i lagstiftningen. Åtgärden är Migrationsverkets påhitt, men som regeringen nu hänvisar till.
– Det är bara Migrationsverket som har viftat med sin magiska trollstav, säger Terje Holmgren.
Göder skuggsamhället
Farr anser att Sverige bör ändra linje och bevilja uppehållstillstånd till människor från Gaza och Västbanken.
– Antingen på grund av att beslutet inte går att verkställa, eller för att de är i behov av skydd långsiktigt.
Risken när människor försätts i detta limbotillstånd är att de hamnar i det skuggsamhälle som regeringen säger sig vilja bekämpa, menar han.
Rättigheterna dras in, det ekonomiska stödet är minimalt eller obefintligt och bara i undantagsfall tillåts människor arbeta och studera efter att de har fått avslag, men kan ändå inte återvända. I fallet med Gaza har det, som Ramadan Sabra själv upplevde, inte varit möjligt för Sverige att tvångsutvisa. De som har återvänt har gjort det självmant.
Och i och med de senaste månadernas upptrappning finns det mycket lite som pekar på att detta skulle ändras i närtid.
– Det kommer inte ta bara någon vecka innan den här konflikten är löst, säger Terje Holmgren.