Tyskland är nästa land på tur att ta efter Frankrike, enligt tidningen Bild. Angela Merkel har tidigare varit emot obligatorisk vaccinering men hennes stabschef Helge Braun säger till tidningen att ovaccinerade kan räkna med inskränkningar om inte smittspridningen minskat i höst.
– Vaccinerade människor kommer definitivt att ha fler friheter än ovaccinerade. Det kan betyda att ovaccinerade inte får besöka restauranger, biografer och arenor, även om de kan uppvisa negativt test, säger stabschefen Helge Braun.
Mindre tillit till staten
Samtidigt är skillnaderna inom EU stora vad gäller antalet vaccinerade. I Danmark och Nederländerna har 80 procent av befolkningen tagit en första dos. Enligt EU-smittskyddsmyndigheten ECDC har få vaccinerats i Central och Östeuropa. Bulgarien ligger i botten, där har bara 18 procent tagit första sprutan. ECDC gör bedömningen att vaccinationsviljan är svag i länder med lågt förtroende för staten.
Enligt Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid European academy of science and arts i Salzburg, som skrivit en rapport om konspirationsteorier kring covid19 åt MSB, så är frågan om synen på frihet och vilka krav en stat kan ställa komplicerad.
– Det som gör vaccinfrågan så laddad är att vaccinet är ett ingrepp i människans kropp, något som i traditionen av naturliga mänskliga rättigheter har ett extremt starkt integritetsskydd, från liberalen Locke till kommunisten Marxs teorier.
Men som politisktteore tiskt grundproblem är det inte särskilt annorlunda än trafikexemplet, säger Önnerfors.
– Vi anser att det är en rimlig inskränkning av människors ekonomi och rörelsefrihet att tvinga bilägare att besikta och försäkra bilen för att få köra i trafiken på samma villkor som alla andra. De som väljer att avstå får inte köra på vägarna men bilen kommer inte att bli beslagtagen. Den dag de vill delta i trafiken så kan de göra det, vilket är ungefär som med vaccinpasset, menar han.
”Rimligt med krav”
Även i Sverige ökar smittan, sär skilt bland unga där färre vaccinerar sig. Folkhälsomyndigheten undviker tvång som vaccinkrav och förordar istället information och restriktioner vid behov, även om pandemilagen ger regeringen möjlighet att begränsa mänskliga fri och rättigheter.
Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet, menar att vaccinpass är en svår fråga som i slutändan är politisk. Dels krävs att lagen tillåter denna form av registrering, dessutom finns den etiska aspekten av övervakning genom exempelvis GDPR.
Får pengar för vaccin
I Tyskland har det diskuterats om ovaccinerade kan kräva och få vård på samma sätt som vaccinerade, enligt Lars Sandman. Det handlar om prioriteringar och svåra bedömningar.
–Vaccinsprutan ger en VIP-status. Å andra sidan är det rimligt att ha vissa vaccinkrav för att hindra smittspridningen.
Finns det andra vägar att gå än vaccinkrav? I Grekland får unga 1 500 kronor för att vaccinera sig. Även i Sverige har en ny studie som undersöker vaccinationsviljan under pandemin erbjudit pengar, 200 kronor, om deltagarna vaccinerar sig. Belöningar kan motivera de som av ren slöhet inte orkat boka tid för vaccination. Men det är inte okomplicerat, menar Lars Sandman.
– Ju större summa desto mer etiskt problematiskt. Man kanske gör våld på sig själv för att få pengarna.
Större ingrepp i samhällskroppen som innebär att man inte får tillgång till sitt sociala liv påverkar ju också hälsan, påpekar Sandman. Att kunna ta bussen till en vän kan vara livsviktigt, men varje land har valt olika strategier både när det gäller restriktioner och frivillighet eller tvång.
– Samtidigt kan det vara rätt att införa hårdare krav som i Frankrike där vaccinationsviljan inte är lika hög och därmed får större konsekvenser när folk smittas.
Enkät: Är det rätt med vaccinpass eller vaccinkrav?
Magnus Lundén, Stockholm
– Principiellt känns det riskfyllt. Vi vill inte inrätta en norm där man måste visa papper och där bevisbördan läggs på individen. Vad är nästa steg? Och för vems skull görs det? Fler pandemier kommer och det är ett gemensamt samhällsproblem oavsett vad man tycker i vaccinfrågan. Vi vill inte hamna i åsiktsregistrering och polarisering där vi som bör samarbeta ställs mot varandra.
Leif Wallentinsson, Luleå
– Jag kan tycka det är rimligt under en pandemi. Krogen kan man välja bort om man inte vill bli smittad, men flygresor till nära och kära bör säkras genom krav på vaccinpass. Jag har en son som jobbar inom äldrevården och där borde vaccinering av de anställda vara ett krav, eller omplacering om man vägrar. Den enskildes integritet hotas inte av det. Bio och krogen kan man leva utan.
Klarin Gullström, Björkeby
– Jag hör till dem som ser covid som något värre än en influensa. Och jag kommer aldrig att vaccinera mig mot detta fantasifulla virus. Inga passtvång kan få mig att ta dessa sprutor. Att tvinga folk att ta vaccin för att få gå på krogen är ett större intrång i våra liv än vi någonsin skådat i historien. Censuren av de som ifrågasätter coronahysterin talar sitt eget språk.
Tunde Simo, Eskilstuna
– Otroligt svår fråga. Jag tycker att det är självklart att vaccinera mig, både för min skull och andras. Samtidigt tror jag att tvång är fel väg att gå och att det vaccinationsmotstånd som finns idag är ett tecken på den polariserade värld vi lever i. Det löses inte genom vaccinationspass.
Michael Debebe, Lund
– Det tycker jag kan vara bra förutsatt att det är för att förhindra en livshotande smitta ute i samhället. Man får helt enkelt göra en uppoffring och inte ta sin frihet för given. Göra något för att behålla den! Skattepengarna kan användas till bättre saker än att muta unga. Däremot kan man göra det mindre krångligt att ta vaccin.
Niphaphon Sakha, Gubbängen
– Första tanken är att det är väl logiskt att man vaccinerar de som har yrken där man har kontakt med mycket folk och på så sätt skyddar och minskar risken för smitta. Sedan kan jag undra om alla verkligen får bli vaccinerade. Morotstaktiken kan funka men i långa loppet så är det individen som måste ta ansvar. Jag har själv tagit första dosen.