En så kallad hård brexit skulle få stora konsekvenser för miljö- och klimatpolitiken i landet. Det menar miljöorganisationen Friends of the Earth (systerorganisation till svenska Jordens vänner).
Enligt dem skulle en brexit utan avtal innebära att Storbritannien nästan över en natt lämnar hundratals EU-lagar, direktiv och avtal som finns för att skydda hälsan och miljön.
– En avtalslös Brexit skulle påverka oss monumentalt, säger Kierra Box, som leder Friends of the Earths kampanj om Brexit, till Dagens ETC.
– Alla former av Brexit skulle innebära enorma konsekvenser för miljön, och åtgärderna för att komma åt klimatförändringarna.
Kierra Box, liksom många andra miljövänner, menar att EU har varit en viktig vakthund för att hålla Storbritannien på en bra lägstanivå i frågor som rör exempelvis luftföroreningar, avfall, förnybar energi och avloppsvatten. Det skyddet kan minska kraftigt eller förloras helt vid ett hårt utträde ur EU.
Organisationen Brexit & Environment samlar ett antal forskare inom klimat och miljöområdet för att försöka förstå hur klimatpolitiken kommer förändras när Storbritannien lämnar EU.
I en rapport från oktober 2018 skriver de att Brexit kommer innebära stora förändringar för styrningen av miljöfrågorna i Storbritannien, med betydelsefulla möjligheter och utmaningar.
”Svårt lita på brittiska politiker”
Det är omöjligt att veta vilka som kommer styra Storbritannien i framtiden, och hur de framtida regeringarna ska arbeta i klimatpolitiken. En regering som sätter klimatfrågan högt kan gå längre i det nationella regelverket än de gemensamma EU-lagarna, medan en regering som inte tar klimathotet på allvar kan välja att prioritera annat än klimatpolitiken. Men Kierra Box från Friends of the Earth tror inte att Storbritannien kommer prioritera klimatet, oavsett regering.
– Det är svårt att lita på brittiska politiker när de påstår att de vill tackla klimatförändringarna. Vi har inte haft de ambitionerna. EU har inte alltid varit så bra heller, men det har varit en bra vakthund för oss.
Hon menar att en rad olika frågor kan påverkas, från stora vindkraftssatsningar till utsläpp, luftföroreningar och avfall.
– Vi kan hamna i en situation där vi har lagarna på plats, men de fungerar inte i praktiken eftersom all nödvändig data inte är tillgänglig. Vi kommer inte ha pengarna eller strukturerna för att upprätthålla det. Och vi kommer inte ha tiden att utveckla några alternativ. Det kommer vara en rad praktiska frågor från dag ett, säger Box.
I en undersökning som det brittiska forskningsinstitutet IEMA gjorde 2016 bland 4 000 miljöexperter är en stor majoritet övertygade om att Storbritannien har tjänat på EU-medlemskapet i frågor som rör miljö och klimat.
82 procent anser att EU har stått för en säkerhet och därmed även varit mer effektivt för både affärer och miljö på lång sikt. 60 procent av de 4 000 miljöexperterna anser att brexit kommer att leda till sämre naturskydd. 88 procent av de tillfrågade menar att EU-lagar är nödvändiga för att ta itu med luftföroreningarna. 82 procent i enkäten håller med om att Storbritannien har lättare att få igenom ett internationellt inflytande i miljöfrågor genom att arbeta i EU.
Friends of the Earth gjorde tre rapporter om brexit inför folkomröstningen 2016 med olika scenarior.
– En avtalslös brexit är det absolut värsta utfallet för miljön. Alla alternativ är dåliga, men att lämna utan ett avtal skulle vara en katastrof. Det är väldigt skrämmande, säger Kierra Box.