BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I en intervju med Dagens ETC avslöjar nu fackföreningens ordförande Hyeon-Gyu Shin att KPTU till och med vill se ett slut för alla kolkraftverk i Sydkorea.
– Det började för många år sedan med att vi hade en massa diskussioner med personer i miljöorganisationer och inom andra delar av civilsamhället. De hjälpte oss att bygga en förståelse för behovet av en rättvis omställning, berättar Hyeon-Gyu Shin.
Progressiv president
Till skillnad från hans två konservativa företrädare verkar Moon Jae-In ha en genuin och genomtänkt plan för hur kolkraftverken ska ersättas av förnybar energi, menar Hyeon-Gyu Shin. KPTU ger sitt stöd till presidentens plan eftersom den har potential att ta miljö- och klimathänsyn samtidigt som den inte är fackfientlig eller lämnar arbetarna åt sitt öde.
De flesta av KPTU:s medlemmar stödjer den nuvarande linjen, och resten har förståelse för den, berättar Hyeon-Gyu Shin.
– Det är möjligt att ett par medlemmar lämnar fackföreningen på grund av vårt ställningstagande, men de flesta av våra 2 000 medlemmar stödjer vår policy.
Den policyn handlar inte bara om att stänga gamla kolkraftverk, berättar Hyeon-Gyu Shin, utan om att hela industrin ska läggas ner.
– Vi stödjer en total utfasning av kol på villkor att vi kan hitta ett sätt att göra det tekniskt möjligt utan att få störningar i utbud och efterfrågan.
Just för att försäkra att elen flödar utan avbrott stödjer KPTU också förslaget att en del av kolkraftverken ersätts av gaskraftverk i en övergångsperiod, även om de medger att naturgas är ett fossilt bränsle som bör undvikas.
Anklagas för populism
Hyeon-Gyu Shin beskriver den interna diskussionen inom facket som avslutad.
– Det större problemet nu är kapitalisterna och deras allierade som upprepar svårigheterna med att ställa om från fossila bränslen till förnybara. De här grupperna fortsätter att attackera regeringens policy genom att påstå att den är omöjlig och att det skulle handla om ren populism. Framöver kommer det bli mer och mer viktigt att ta debatten med de här grupperna.
Saknas skyddsnät
Över hela världen hamnar arbetare inom fossilindustrin ständigt på fel sida i klimatkampen, eftersom de sätter sina egna jobb i främsta rummet. Det är inte konstigt, säger Sean Sweeney, som företräder det internationella nätverket Trade Unions for Energy Democracy, där KPTU och över 60 andra fackföreningar ingår.
– Om arbetare visste att de skulle skyddas så skulle de bli mer positivt inställda till omställning till förnybart.
Demokratisk omställning
Idag är det tvärtom, menar Sean Sweeney. Därför måste vänsterns nya mål bli att kontrollera omställningen istället för att överlåta dess form och hastighet till näringslivet, säger Sean Sweeney, som ser sådana ansatser hos det spanska uppstickarpartiet Podemos och brittiska Labours skräll-ledare Jeremy Corbyn. Men det är fortfarande långt kvar innan den nyliberala idén om att marknaden ska lösa allt kan begravas, enligt Sweeney.
Tills dess hoppas han att KPTU kan ge inspiration. Under en progressiv ledare försöker det sykoreanska facket att jämka annars motstridiga intressen. De kämpar för att fasa ut fossila bränslen – och för att värna arbetarnas rättigheter och möjligheter till försörjning. Samtidigt jobbar de för ett förstatligande av energibolagen, eller åtminstone att staten slutar hålla de privata energibolagen under armarna. På så vis kan staten få större svängrum att kraftfullt investera i förnybara bränslen.
Den kombinationen av åtgärder utmärker också Trade Unions för Energy Democracy.
– På 1900-talet sågs folkhälsan som viktigt för hela samhället. Regeringar satsade på rent vatten, offentlig sjukvård och sanitet eftersom det var socialt nödvändigt, men också för att det sågs som ett mål för den mänskliga utvecklingen. Detsamma måste gälla för omställningen, säger Sean Sweeney.
– Den här gången handlar det om civilisationens överlevnad.