Förstanamnet på S-listan Heléne Fritzon lyckas ändå hitta ljuspunkter i deras valresultatet på 23,6 procent.
– Vi har faktiskt minskat skillnaden mellan Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet och det är en framgång för oss, sa hon in en intervju i Expressen-TV.
– Om vi tittar på hur vi låg i mätningarna så har vi gjort en bra slutspurt. Vi gick också upp de allra sista dagarna före själva valdagen. Vi befäster vår roll som största parti, vi behåller våra fem mandat, sa Heléne Fritzon.
Tappar 40 mandat
Ute i Europa gick socialdemokratiska partier både framåt och bakåt. Det totala resultatet i EU-parlamentet blev dock ett tapp på totalt ca 40 mandat. Framförallt var det i Tyskland och Italien som väljarna svek socialdemokratin, och 23 av mandaten försvann i de båda länderna.
Therese Guovelin, vice ordförande på LO, nyss hemkommen från Europafackets kongress, ser en del inrikespolitiska förklaringar till de stora tappen i Storbritannien och Tyskland. Framförallt i Storbritannien:
– Tillbakagången för Labour handlar nog mycket om att det varit svårt att kommunicera hur man ser på Brexit. Polariseringen är jättestark, och det blev som en viljeyttring över utträdet ur EU. säger hon.
Tysk kollaps
I Tyskland har SPD under en längre tid haft en nedåtgående trend. Therese Guovelin ser missnöjet med regeringskoalitionen som en av anledningarna till kollapsen i valet.
– Det är tragiskt. Där vet man inte riktigt vad som kommer att hända. Det blir viktigt nu att kunna visa vad socialdemokratin har för vision och politik, och vara tydlig med den. Väljarna straffar dem för regeringskoallitionen, de gick ju till val på att inte göra det,. Då blir nog väljarnas dom därefter.
Att även den konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP tappat stort gör att de båda grupperna inte kan få majoritet i parlamentet. Det kommer bli ett svårare läge framöver, tror Therese Guovelin.
Det kommer bli svårare att driva politik som som är bra för löntagarna med färre socialdemokrater i parlamentet, konstaterar hon.
– Tidigare så har ju S&D haft störst framgångar i förhandlingar med EPP. Nu får man söka stöd bredare. Jag har inte analyserat vilka som kommit in i EPP, liberalerna Alde eller hos de gröna ännu, men det kommer säkert att krävas en hel del förhandlingar.
Nytt mandat i Ungern
I Ungern finns två partier vars representanter sitter i S&D-gruppen, totalt får de ett till mandat, trots den närmst totala dominansen Från Viktor Orbans parti Fidesz som fick över 50 procent av rösterna. I Rumänien har de socialdemokratiska partiet fått hård kritik för att vara korrupta och tappade i nästan hälften av sina platser.
En tydlig trend är att de svenska socialdemokraterna inte lyckats locka förstagångsväljarna. I åldern 18 till 21 fick S bara 12 procent, enligt SVT:s vallokalsundersökning, och blev bara fjärde största parti efter M, MP och C.
Jytte Guteland, nummer tre på S-listan och tidigare ordförande för SSU, var på valnatten självkritisk till hur man fångat upp unga väljare.
– Det är nästa utmaning för oss. Vi måste vara tydliga till förstagångsväljarna så att vi får in dem i vår rörelse och får dem att känna tilltro till den. Det blir något att utvärdera efter valet. Jag har ju själv en bakgrund som förbundsordförande i SSU och vet hur viktigt det är att de unga är med, sa hon till Dagens ETC.
Trots att socialdemokrater går kraftigt bakåt i stora delar av EU så ser också Jytte Guteland att det kunde blivit värre. Hon ser en framgång för dem som lyft klimatfrågan.
– Det jag ser som bättre än utgångsläget är att de partier som har varit tydliga med att ta klimatet på allvar och har en politik för det, också har belönats för det. I Holland och Finland till exempel. Länder som har pratat mycket klimatpolitik har belönats för det. Det är tydligt för våra systerpartier ute i Europa att vi måste ta klimatet på allvar och få till progressiva allianser, sa hon på valnatten.
Fram i flera länder
Bland de andra länder där socialdemokrater får fler mandat än för fem år sedan finns Spanien och Portugal. I våra grannländer fick också S-partierna ett ökat väljarstöd, både i Finland och Danmark ökar partierna i procent och behåller sina mandat.