Från och med den första januari nästa år kommer därför alla kvinnor i Frankrike upp till 25 år få rätt till preventivmedel och allt runtomkring, som läkarbesök och provtagning, täckt till 100 procent av socialförsäkringen.
Tre miljoner unga kvinnor berörs av reformen som föregåtts av två liknande reformer. 2013 fick alla flickor mellan 15 och 17 år rätt till gratis preventivmedel och konsultation. 2020 inkluderades även flickor under 15.
Färre oönskade graviditeter
Åtgärderna har resulterat i att antalet aborter i Frankrike har sjunkit. Men det väckte ramaskri när barn under 15 inkluderades.
– Före beslutet blev cirka 1 000 flickor under 15 gravida varje år. Det har sjunkit markant det första året, men det går inte att mäta rättvist eftersom det har varit ett år med covid-19 och utegångsförbud, sa hälsominister Olivier Véran under presskonferensen där han presenterade nyheten.
Har inte råd med p-piller
Den franska föreningen för familjeplanering (CDLP) som främst hjälper ekonomiskt utsatta kvinnor att få tillgång till preventivmedel, reagerade positivt. Ordförande Marianne Niosi sa till dagstidningen Le Monde att de dagligen tar emot kvinnor som måste vända på varenda slant.
– Det här är en total överraskning som gläder oss oerhört. Till oss kommer kvinnor som inte har råd med läkarbesöket och preventivmedlen. Det leder till oönskade graviditeter och större ekonomiska problem. De är ofta över 18 men under 25.
I nuläget finansieras läkarbesök och preventivmedel bara till 65 procent av socialförsäkringen, vilket innebär att även det billigaste preventivmedlet kostar minst tio euro (cirka 100 kronor) i månaden.
– Det är ganska vanligt med arbetande unga kvinnor som har 40–50 euro kvar efter att räkningarna är betalda, säger Marianne Niosi till Le Monde.
Fråga om rättvisa
– Jag är helt övertygad om att det här kommer att ha direkt inverkan på tusentals kvinnors liv och på vår arbetsbörda, säger Catherine Loric som är sjuksköterska på en kvinnoklinik på sjukhuset i Poissy utanför Paris.
– Kliniken är full av unga kvinnor från de fattigaste områdena med oönskade graviditeter, antingen i behov av abort eller som går igenom en graviditet de inte kunnat planera för, säger Catherine Loric.
Marie Coquille Chamel är en fransk skådespelare, dansare och känd feministisk youtuber. För henne kommer detta inte en dag för tidigt.
– Som det är nu väntas tjejer och kvinnor inte bara bära hela den fysiska bördan för vad heterosexuellt sex kan leda till utan även den ekonomiska. Det här är inte bara en fråga för fattiga eller rika kvinnor, det är en fråga om rättvisa för alla kvinnor. Jag tycker inte regeringen gör tillräckligt, jag tycker att det borde vara gratis för alla kvinnor oavsett ålder, säger hon till Dagens ETC.
”Ställer till det ekonomiskt”
Den franska hälsoministern Oliver Véran sa att åldersgränsen 25 sattes eftersom siffror visar att det är åldern då nästan alla uppnått en ”ekonomisk autonomi”.
– Det är också den åldern då vi inte längre betalar ut hälsostöd till ett hushåll, sa Olivier Véran och syftade då till att föräldrar kan få stöd för hemmaboende barn upp till 25 års ålder.
Socialförsäkringen ska täcka all slags hormonell behandling som p-piller, hormonspiral och även dagen efter-piller men däremot inte kondomer eller spermiedödande medel.
Sjuksköterskan Catherine Loric menar att det främst är mycket unga kvinnor som har de här problemen men håller med Marie Coquille Chambel, särskilt vad gäller de mest ekonomiskt utsatta kvinnorna.
– Jag är ingen expert och kan inte statistiken men vi ser ofta samma kvinnor komma till oss från tonåren och långt över 25. Det här gäller ju även kvinnor som redan har barn och blir gravida gång på gång vilket ställer till det ännu mer ekonomiskt, säger hon.