– Pristagarna arbetar för att försvara våra grundläggande rättigheter vare sig det handlar om rättigheter för ursprungsbefolkningar, hbtq-personer eller människors rätt att leva i en värld utan krigets fasor och klimatkaos. De visar på konkreta lösningar under dagens pågående humanitära kriser och utmaningar, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen.
Right Livelihood-priset, som delats ut sedan 1980 för att stärka mänskliga rättigheter och motverka globala kriser går i år till fyra personer från fyra kontinenter.
Konkreta åtgärder
Årets hederspristagare är Marshallöarnas utrikesminister Tony de Brum som har stämt världens kärnvapenmakter vid den Internationella brottmålsdomstolen i Haag för att dessa inte har fullföljt sina nedrustningsåtaganden enligt ickespridningsavtalet, NPT. Han upplevde själv som nioåring effekterna av USA:s provsprängningar på 1950-talet, bland annat på Bikiniatollen. Han har även fått stater i Stillahavsregionen att gå med på konkreta åtgärder mot klimatförändringarna.
Sheila Watt-Cloutier från Kanada prisas för sitt arbete för inuiternas rättigheter i Arktis. Hon anses också ha förändrat den globala debatten om klimatförändringarna genom att visa hur utsläpp av växthusgaser påverkar inuiterna och hotar deras traditionella försörjning.
Vägrat ta emot pengar
Den italienska krigskirurgen Gino Strada och hans organisation Emergency hyllas för högkvalitativ medicinsk vård i konfliktområden. Hans organisation har drivit mer än 60 sjukhus och hälsokliniker i länder som Afghanistan, Sudan, Centralafrikanska republiken, Irak och Sierra Leone. Sedan förra året arbetar de även i syriska flyktingläger i norra Irak. De beräknas ha hjälpt över sex miljoner människor i konfliktområden under tjugo år. Organisationen bedrev massiva kampanjer och medverkade till att Italien förbjöd produktion och användning av landminor. Gino Strada har samtidigt varit en av Italiens mest framträdande röster mot landets inblandning i krigen i Afghanistan och Irak. Han har vägrat ta emot pengar från den italienska staten för att bygga kliniker.
Stämde ugandisk tabloidtidning
Den ugandiska människorättsförsvararen Kasha Jacqueline Nabagesera hyllas för sitt mod och sin uthållighet i kampen för hbtq-personers rättigheter i Uganda, ett av de länder där det är farligast att leva som öppet homosexuell. Hon har framgångsrikt använt juridiska medel och ett kreativt kampanjarbete mot diskriminerande lagar. Hon stämde en ugandisk tabloidtidning som publicerat namnen på homosexuella ugandier, och vann.