Incel är en förkortning av ”involuntary celibate”, alltså en person som lever i ofrivilligt celibat, och runt detta har det vuxit en gemenskap och en ideologi, där män världen över utbyter tankar om hur de förvägras vad de upplever är en självklar rätt till relationer.
I flera av de videor som Jake Davison laddade upp på Youtube talar han om incels när han beskriver sin egen situation. Han kallar sig själv inte incel, men enligt Florence Keen på ICSR uttrycker han ”en djup känsla av offerskap och en kvinnofientlig världsbild som är gemensam för subkulturen”.
Aggressivt kvinnohat
Kvinnohat är en kärna i hur incels ser på världen och sin egen situation. Detta tycks stämma mycket väl överens med Jake Davison, utifrån de första slutsatserna från ICSR och utifrån material som Dagens ETC kunnat ta del av direkt. Han är i sina videor rasande – och osammanhängande – över att kvinnor är så ytliga, att de förbiser honom och istället väljer män som är attraktiva och har hög inkomst.
Det här är en av de vanligaste föreställningarna hos incels. Att samhället pådyvlar män jämställdhet och feminism, men att kvinnor sedan ändå gör traditionella val.
Specifika begrepp
Ur den digitala incelrörelsen kommer en lång rad begrepp som männen använder för att kommunicera med varandra. Sammantaget bildar de en världsåskådning. Jake Davison talade bland annat om ”the black pill”, det svarta pillret, typisk incelterminologi vars mening är insikten om att till sist fattar kvinnor sina beslut om partner baserat på genetik och det finns nästan inget en oönskad man kan göra för att kompensera för sina brister. Jake Davison kallade sig själv en ”jävla fet, ful oskuld”.
Fixering vid kroppen
Incels har i sina forum långa, detaljerade diskussioner om plastikkirurgi och träning, särskilt då att snabbt bygga stora muskler. Att stöpa om det egna utseendet menar de är enda sättet att lura kvinnor och vinna över sin egen låga genetiska status. Jake Davison har lagt ut träningsvideor, han tillbringade mycket tid på ett gym, och i en av dem säger han att han verkligen hoppades att det skulle förändra hans liv – men konstaterar samtidigt att så inte har skett.
Psykisk ohälsa
Gemensamt för många av de förövare som utfört våldsdåd och vars motiv ligger i eller nära incelidieologin, är att de vid tidpunkten lidit av psykisk ohälsa. Ofta har det varit återkommande och präglat deras liv. Funktionsnedsättningar är inte heller ovanliga. Det som är känt om Davison är att han som barn fått en autismdiagnos och att hans anhöriga uppger att han under pandemin börjat uppträda alltmer irrationellt. Det här är en avgörande faktor för att förhindra den här sortens attentat. Det betyder inte att förövaren inte samtidigt kan vara ideologiskt drivna.
– Kvinnor behöver inte män längre! säger Jake Davison i en video uppladdad för tre veckor sedan.
– Varför tror ni att våldtäkter och allt sådant där fortsätter öka?
Hämndlysten terror
Samhället reaktioner följer ett givet mönster. Återkommande vid tidigare incelattacker är att rättsväsende och media fokuserar på förövarens psykiska ohälsa snarare än dennes ideologiska motiv och nätverk. Men det finns ett nätverk. Där hyllas nu Jake Davison.
Snart efter dådet i Plymouth gick polisen i Devon och Cornwall ut med att det inte var relaterat till terrorism.
”Om extrem misogyni är en ideologi, gör det inte Plymouth-mördaren till en terrorist?” skriver Joan Smith i The Guardian.
En tendens är dock att incels mer börjar definieras som ett säkerhetshot. Till exempel har kanadensisk polis beslutat att utreda ett angrepp mot en massagesalong som inhemsk terrorism. Och i Sverige menar Säpo att incelrörelsen är ”besvärande”.