BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Antonio Tajani understryker att de inte är nöjda. De senaste årens “migrationskris” har varit tragisk och att det är dags att komma med “konkreta lösningar för att få slut på den europeiska populismen”. Han säger att det är långt kvar men att EU nu är på rätt väg.
Reste till Lampedusa
Federica Mogherini börjar självkritiskt. Hon berättar att precis när hon påbörjade sitt jobb som EU:s representant för utrikes frågor så reste hon till Lampedusa för att träffa överlevare och sörja migranter som omkommit.
– Jag skämdes så mycket över EU och över att vi blundat för döden på Medelhavet så länge. Det finns fortfarande mycket att göra på det området. Men idag är jag i alla fall stolt över alla de liv vi räddar i havet men också, och kanske framförallt i öknen, säger Federica Mogherini i sitt tal.
Hon syftar på de långa vandringar i öknen som migranter gör på sin väg till Libyen, påpekar att EU stöttat en räddning dagen innan av 100 migranter som övergetts av smugglare under sin ökenvandring. Det är också i den delen av världen hon tycker att EU bör satsa för att få stopp på krisen. Ett samarbete med bland andra FN:s flyktingorgan UNHCR men också länder som Libyen och Niger.
Krävs investeringar
Federica Mogherini hävdar att detta kommer att kräva en “storskalig investering i ekonomisk och social utveckling, mänskliga rättigheter och demokrati”.
EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker pratar om vad som redan uppnåtts, stoltast är han över EU:s gränsmyndighet Frontex och dess nya mandat att skicka EU:s kust- och gränsbevakningspersonal till EU:s yttre gränser.
– Vi har skickat 977 till Grekland, 442 till Italien, 168 till Bulgarien och 65 till Spanien, säger Jean-Claude Juncker.
Även han påpekar att fokus nu ligger på att “investera på plats i Afrika” så att kontinenten kan “stå upp för sig själv”.
Dagen till ära är Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj inbjuden. Han talar och tackar EU för den hjälp landet får men menar att läget är allvarligt.
– Det är vid Libyens södra gräns EU:s gränskontroll startar. Arbetet med att motverka smugglarnätverk måste ske i mitt land, säger Fayez al-Sarraj.
Han ber återigen om EU:s stöd för att lyfta FN:s vapenembargo mot landet.
– Det viktigaste är att komma åt ursprungsproblemen, därför måste EU bilda partnerskap med länder som Libyen, säger Antonio Tajani.
Migrationsavtal
Partnerskapet han talar om är ett migrationsavtal med Libyen som han själv liknar vid Turkietavtalet. EU har redan börjat med åtgärder som att utbilda libysk kustbevakning och stötta gränsbevakningen vid landets södra gräns till en kostnad på sammanlagt två miljarder kronor. Federica Mogherini säger att de samarbetar med UNHCR och att det handlar om att “hjälpa migranter att ta sig hem igen”.
Samtidigt kallar Frontex själva Libyen en “kollapsad stat” och det har kommer ständigt larmrapporter om säkerhetsläget i landet. Enligt ett läckt dokument från EU:s insats i landet, EUBAM Libya, så kontrollerar landets över 1500 miliser stora delar av statsförvaltningen inkluderat polis och rättsväsendet. Frivilligorganisationer som räddar liv på Medelhavet har flera gånger anklagat libyska kustbevakningen för att ta till våld mot migranter till havs.
Efter en presskonferens får Dagens ETC en pratstund med Antonio Tajani
Flera frivilligorganisationer anklagar EU-tränad libysk kustbevakning för att attackera flyktingar och inte att hjälpa dem. Hur kan EU försäkra sig om att Libyen agerar humanitärt i det här samarbetet?
– Vi måste hjälpa Libyen att hitta stabilitet och det är viktigt att stötta en enda sida, en enda samtalspartner. EU stöder även utbildning av libyska gränsvakter så att de vet hur man ska agera humanitärt, säger Antonio Tajani.
Kustvakten och säkerhetstjänst misstänks för att vara kontrollerade av miliser, hur kan er Libyen-kontakt garantera ett korrekt agerande?
– Det är viktigt att EU hjälper Libyen och andra afrikanska länder. Just för att skapa stabilitet och trygghet i arbetet med att få färre människor att riskera sina liv under resans gång, säger Antonio Tajani.
Bland kritikerna till EU:s förslag om samarbete med Libyen finns tunga hjälporganisationer som Läkare utan gränser, Rädda barnen, Röda korset och även FN. De kritiserar även avsikten att skicka tillbaka migranterna från exempelvis Libyens södra gräns till sina hemländer vilket riskerar att skötas rättsosäkert av ett land i konflikt utan kontroll på sin statsapparat.
– EU-samarbetet bygger på våra öppna inre gränser. För att kunna hålla dem öppna måste vi säkra de yttre gränserna, säger Antonio Tajani.