– Jag mår inte bra. Jag är väldigt orolig här, säger Hasebullah när Dagens ETC äntligen får kontakt med honom efter flera dagar av dåligt internet.
Charikar är en farlig stad. Några dagar efter att Hasebullah kom dit blev en man skjuten några meter bakom honom. Och talibanernas närvaro gör sig ständigt påmind. Den 17 september dödades minst 38 civila och ytterligare 80 skadades i en attack. Hasebullah berättar att en grupp män sökte upp honom en dag när han hade lämnat vandrarhemmet.
– De sa kom med oss, vi vet att du är ensam här och det kan vara farligt för dig. Jag följde med dem, de var trevliga och snälla mot mig, berättar han.
Männen tog honom med sig till ett hus och visade honom runt. De sa att han kunde bo där med dem, jobba för dem och få betalt.
– De sa att jag får 400 dollar om jag är med dem, men då måste jag göra det de säger. De vill att jag ska lära mig använda vapen, berättar Hasebullah.
Han berättar att det finns vapen i huset och att han tror att männen är talibaner.
– Det känns helt fruktansvärt. Jag är helt ensam här. Vad ska jag göra?
Känner sig hotad
Hasebullah kan inte sova på nätterna. Han tänker på pengar och framtiden, att hans pass inte är klart än fast han borde fått det för länge sen, på sin flickvän Signe i Sverige som han saknar. Och på talibanerna.
– Idag när jag gick ut så stod de och väntade. De såg mig och då fick jag gå med dem. Jag har ingenting. Mina pengar är snart slut och jag har inte möjlighet att jobba eller gå i skolan. Vad ska jag göra?
Han säger att han är rädd och att han inte vågar säga emot männen.
–Vad som helst kan hända om jag säger nej. De kan tvinga mig, eller döda mig, säger han och fortsätter.
– Jag kanske får ta den andra vägen igen. Jag kanske inte kan vänta på mitt pass, kanske får jag ta den farligare vägen, via Iran och sen med smugglare genom Europa.
Har lämnat islam
Hasebullah berättar om sin tidigare flykt genom Europa. Hur han jagats av hundar, låsts in i läger och hört skott omkring sig. Det är inte en resa han vill göra igen, men han ser inte att han har något annat val.
– Det kan kosta mitt liv att stanna här. Det är mer farligt att vara med dem, säger han.
Han berättar att han tänker på att de kan få reda på att han är ateist.
– Om de får veta att jag har lämnat islam så kommer de att döda mig.
Ny dom kan få betydelse
När Hasebullah tänker på att utvisningarna till Afghanistan fortsätter från Sverige blir han arg. Den annars milda och förklarande rösten blir kall och hård.
– Vi som flydde till Sverige lyckades rädda våra liv. Vi fick en säker plats men ändå vill Sveriges politiker ta det ifrån oss. De vet. De vet vad som ska hända oss men ändå skickar de oss hit, säger han.
I en dom från Europadomstolen slår rätten fast att den inställning som Schweiz har angående personen som ska utvisas, en kristen konvertit, inte är förenlig med artikel 3 i de mänskliga rättigheterna, då personer som har konverterat eller misstänks ha konverterat kan utsättas för förföljelse och dödsstraff.
Emilie Hillert jobbar med bland annat migrationsrätt. Hon tror att domen kan komma att få stor betydelse för främst ateister som hotas att utvisas.
– En person som har lämnat islam är inte fri att uttrycka sin uppfattning om religion i Afghanistan utan blir tvungen att leva i en lögn med rädsla för sitt liv om hen blir avslöjad, säger hon.
I Hassebullahs dom från Migrationsdomstolen i Stockholm framkommer det att Migrationsdomstolen inte ifrågasätter att Hassebullah är icketroende men att hans icketro inte är tillräcklig för att anta att han skulle utsättas för skyddsgrundande behandling i Afghanistan.
–I ljuset av Europadomstolens avgörande så borde det här ärendet tas upp igen, säger Emilie Hillert.
I ett mejl från Denis Lambert, pressansvarig vid Europadomstolen, skriver han att domen inte tar upp frågan om apostater men att det är logiskt att härleda frågan dit, eftersom en konversion till kristendomen innebär en apostasi från islam.
Fotnot: Hassebullah vill av säkerhetsskäl inte framkomma med efternamn.