Anas Modamani har levt snart tio år i Tyskland. Han har tyskt medborgarskap och är förlovad med en kvinna från Ukraina, som han träffade innan kriget utbröt där den för snart tre år sedan. ”Jag har tre hemstäder, Berlin, Aleppo och Kiev”, säger han.
Bild: Arvid Jurjaks
Dagens ETC
Han blev världskänd för sin selfie med Angela Merkel. Nu kritiserar Anas Modamani debatten om att skicka tillbaka flyktingar till Syrien, direkt efter Bashar al-Assads fall.
– Det är ett sätt för politiker att vinna röster inför valet i februari, säger han.
Det har snart gått tio år sedan en ung syrier på en flyktingförläggning i Berlin gick fram till en tysk kvinna och bad om att få ta en selfie med henne. Just då visste han inte vem det var som kommit på besök. Men han var drogs med av uppståndelsen kring henne. Och passade på att knäppa en bild.
En pressfotograf fångade ögonblicket. Och bilden av den 18-årige Anas Modamani tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel blev historisk.
– Selfien blev en symbol för flyktingmottagandet, säger Anas Modamani, som idag är tysk medborgare och arbetar som fotograf på en tv-kanal.
CDU vill chartra plan
Välkomstkultur var ordet som beskrev det tyska mottagandet. Idag är stämningen i landet en annan, menar Anas Modamani. Kort efter Syriens diktator Bashar al-Assad hade störtats för två veckor sedan kom politiska utspel om hur syrier i Tyskland kunde förmås att lämna landet.
Det största oppositionspartiet, kristdemokratiska CDU, vill nu se en snabb färdplan för återföringar. Chartrade flygplan och 1 000 euro för alla som vill tillbaka till Syrien, föreslog Jens Spahn, partiets vice gruppledare i förbundsdagen dagen efter Assads fall.
Vi hade firat de fantastiska nyheterna från Syrien i ett dygn bara.
Samma tongångar som hos SD i Sverige hördes från högernationalistiska AfD: ”De tiotusentals syrier som jublar på tyska gator måste omedelbart vända tillbaka hem”, krävde partiet i ett pressmeddelande samma dag som den syriska regimen störtades.
– Jag blev chockad. Vi hade firat de fantastiska nyheterna från Syrien i ett dygn bara. Och genast kom förslagen om utvisningar och stoppade asylansökningar. Det var alldeles för tidigt. Många av mina vänner som inte har tyskt pass blev oroliga. Det dämpade glädjen, säger Anas Modamani.
”Cocktail av känslor”
Förutom Turkiet har inget annat land i Europa tagit emot så många flyktingar från Syrien som Tyskland. Nästan en miljon människor med syriskt medborgarskap lever i landet. För dem har de senaste två veckorna varit omtumlande.
– Det är en cocktail av känslor. Hopp, oro, glädje, framför allt glädje. Och hemlängtan. Jag vill se mitt land utan bilder av Assad överallt, säger Hiba Alnayef, som kom till Tyskland i slutet av 2016.
Hon liknar utvecklingen i Syrien med Berlinmurens fall för 35 år sedan.
– Det är en mur av förtryck, diktatur och fångenskap som fallit, säger hon.
Syrier i Tyskland anses som välintegrerade. De flesta har arbete, åtminstone bland dem som bott i landet i sju år eller mer. Hos dem ligger sysselsättningsgraden på 61 procent. Många av dem arbetar inom sjukvården.
Hiba Alnayef är till exempel barn- och ungdomsläkare. Hon är glad över sitt liv i Tyskland. Men även hon blev bestört av de politiska utspelen efter Assads fall.
– Jag blev riktigt besviken, säger hon.
10 000 syriska läkare
Tyskland lider av arbetskraftsbrist, både kvalificerad och okvalificerad. Många av syrierna landet arbetar inom restaurangbranschen, kör taxi, levererar post och paket, men utgör också en viktig del av det tyska sjukvårdssystemet. Framför landsbygden är beroende av läkare och annan vårdpersonal från utlandet.
Hiba Alnayef arbetar själv i Nauen, en småstad i förbundslandet Brandenburg.
– Vi är 10 000 syriska läkare i Tyskland. Det skulle vara en katastrof för sjukvården om vi alla skulle utebli från arbetet, om så bara för en dag, säger hon.
Det är en av anledningarna till att förslagen om att få syrier att lämna Tyskland mött hård kritik.
– Det vore att binda ris för egen rygg, sade migrationsforskaren Herbert Brücker till tidningen Rheinische Post nyligen.
Facket protesterar
Även från fackligt håll möter utspelen hård kritik.
– Den första impulsen borde vara att fundera över hur vi kan hjälpa till att bygga upp Syrien till en demokrati och rättsstat, inte hur vi kan skicka tillbaka flyktingar dit. Men det är lika omänskligt att bara tänka på dem som kvalificerad arbetskraft och att de måste stanna på grund av det. Det måste vara varje syriers fria val, säger Yasmin Fahimi, ordförande för DGB, en paraplyorganisation för fackförbund i Tyskland till Dagens ETC.
Både Anas Modamani och Hiba Alnayef vill bidra till att bygga upp sitt hemland. Samtidigt har de etablerat sig i Tyskland, Alnayef med barn och make, Modamani med en fästmö från Ukraina. Med Assads fall har de plötsligt två hem, säger de.
Stämningen i samhället har blivit betydligt råare.
För Anas Modamani är det tydligt att nyvalet som stundar i februari påverkar debatten om syrierna i Tyskland. Det har blivit opportunt att hata flyktingar, säger han, och det som händer nu är ett sätt att fiska efter röster.
– Jag har märkt hur mycket hat det finns i det här landet. Det har gjort mig försiktigare över åren. Stämningen i samhället har blivit betydligt råare. Och om AfD blir största parti kommer jag att lämna landet, säger han.
– Men jag har också märkt mycket av välkomstkulturen de senaste dagarna. Jag hoppas att den sidan finns kvar hos tyskarna. Och att det blir det vi pratar om inför valet istället för utvisningar, säger Anas Modamani.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.