Efter en lång karriär i framför allt den amerikanska krigsmakten som fyrstjärnig general fick Colin Powell 2001 den högsta federala posten som en svart medborgare dittills fått då han utnämndes till utrikesminister.
Under hela sin karriär var Colin Powell republikan och hans första viktiga tjänst var som säkerhetsrådgivare till president Ronald Reagan under slutfasen av det kalla kriget.
Utredde Song My
Dessförinnan hade han tjänstgjort i Vietnam och ett av hans uppdrag var att utreda Song My-massakern som hade avslöjats av en medlem ur den pluton som genomfört morden. Colin Powell, som tjänstgjorde i samma arméenhet efter massakern, har beskyllts för att överse med det som hänt, bland annat genom att hävda att anklagelserna var överdrivna och att slå fast att ”relationerna mellan de amerikanska soldaterna och det vietnamesiska folket var excellenta”.
Colin Powell var också inblandad i den så kallade Iran-Contras-affären i mitten på 80-talet då CIA med stöd av president Reagan sålde vapen till den svartlistade regimen i Iran under Ayatolla Khomeini för att på så sätt få Iran att släppa en gisslan på sju amerikaner som fängslats i landet. Pengarna användes sedan för att finansiera en högergerilla i Nicaragua som med amerikanskt stöd försökte fälla den sandinistiska regeringen i landet.
Colin Powell,fick i uppdrag att ta fram de vapen som skulle säljas till Iran. Det var efter skandalen Iran-Contras som Reagan utnämnde honom till sin säkerhetsrådgivare.
Utvecklade egen doktrin
Efter två år som säkerhetsrådgivare utnämndes han 1979 till ordförande i USA:s generalstab av den nya presidenten George H W Bush, den senare presidentens pappa.
Som chef för den amerikanska krigsmakten utarbetade Colin Powell den så kallade Powell-doktrinen som innebar att genom en överväldigande militär insats skulle USA höja chanserna till seger väsentligt samtidigt som man minimerade förlusterna. Det var denna doktrin som fick sitt främsta eldprov genom operation Desert Storm 1991, då USA tvingade Irak ut ur Kuwait med fruktansvärda förluster på den irakiska sidan. Den låg också till grund för den amerikanska strategin i invasionen av Afghanistan.
Colin Powell fortsatte som chef för generalstaben en tid efter att Bill Clinton blivit president, men kom i konflikt med mer liberala internationalister som Clinton utnämnt. Speciellt allvarliga var konflikterna med Madeleine Albright som utnämnts till FN-ambassadör och Clintons försvarsminister Leslie Aspin.
Började med 11 september
Efter tiden i generalstaben gav sig Powell mer in i politiken, han stödde Bob Dole i – det talades till och med om att han skulle ställa upp som vice presidentkandidat. I stället bidade han sin tid med olika uppgifter, ofta relaterade till republikanska hjärtefrågor, innan han under primärvalskampanjerna inför valet 2000 gick ut och stödde George W Bush, sonen till den president som gjort honom till ordförande för generalstaben.
Efter att Bush vunnit den omdiskuterade segern mot Al Gore och utnämnts till president var Colin Powell en trogen medarbetare och en självskriven utrikesminister – som är den fjärde högsta posten i den federala hierarkin efter presidenten, vicepresidenten och kongressens talespersoner.
Men som utrikesminister hamnade Colin Powell i den verkliga hetluften. Redan första inträffar 11 september-attackerna då World Trade Center i New York förstörs och Pengaton skadas. Nära 3 000 människor dör och fler än 6 000 skadas.
Inga massförstörelsevapen
Colin Powells roll var att åstadkomma internationellt stöd för USA och att säkra en stabil koalition av länder i ”kriget mot terrorismen” som presidenten proklamerat. Från början var Colin Powell tveksam till en militär invasion av Irak och skrev i ett pressmeddelande att sanktionerna mot Irak förhindrat land från att skaffa massförstörelsevapen, som blev det viktigaste begreppet i det som skulle komma.
Efter att gått mot tidigare krav, även före attackerna, på att Iraks ledare Saddam Hussein skulle avsättas genom militära aktioner gick sedan Colin Powell med på Bush-administrationens beslut att invadera Irak.
Den avgörande punkten för Colin Powells rykte och framtida eftermäle blev att han höll ett tal för FN:s säkerhetsråd den 5 februari 2003 där han drev en hård linje för militära angrepp på Irak.
Colin Powell försäkrade och garanterade där att det fanns ingen tvekan om att Hussein hade biologiska vapen och kapacitet att tillverka fler i stor skala. Han slog också fast att han var övertygad om att Hussein arbetade för att få tag på nyckelkomponenter för att kunna producera kärnvapen.
Säkerhetsrådet avvisade dock att FN skulle vara del av en militär aktion mot Irak och Frankrike hotade att lägga in ett veto mot detta.
Manipulerad av CIA?
Den 19 mars samma år angrep amerikanskt flyg mål i Irak och tre veckor senare intog amerikanska styrkor Bagdad. Aktionen var dock aldrig godkänd av FN och FN:s generalsekreterare hävdade att angreppen var olagliga. Bakom USA stod dock bland andra Storbritannien, Japan, Australien, men också en majoritet av länderna i EU.
Colin Powell tvingades senare erkänna att de bevis han hänvisade till i sitt FN-tal var fabricerade och felaktiga. Bakom dem låg att CIA på order av framför allt president Bush, vicepresident Dick Cheney och försvarsminister Donald Rumsfeld hade falsifierat uppgifter som man hävdade kom från hemliga källor i Irak och avhoppare.
För Colin Powell blev detta ett hårt slag som han aldrig riktigt kom över. I en intervju i amerikansk tv med Barbara Walters sa han:
– Det kommer alltid vara en del av min historia. Det var smärtsamt då. Det är smärtsamt nu.
Hetsade också mot Iran
När George W Bush omvaldes blev Colin Powell uppmanad att avgå av presidentens stabschef Andrew Card och ersattes av Condoleezza Rice. Hon betraktades som en pålitlig hök av administrationen och eftersom hon också var svart kom inga beskyllningar om rasistiska undertoner i utnämnandet – och hon var dessutom kvinna.
Trots sina avböner förde Colina Powell några månader senare fram ostyrkta anklagelser att Iran anpassade nya missiler för att kunna kärnvapen bestyckas. Hans påstående kom samtidigt som FN-organet Internationella atomenergiorganet (IAEA) och EU förhandlat fram ett avtal med Iran för att Irans kärnkraftsprogram skulle övervakas. Donald Trump tvingade sedan fram att avtalet upphävdes.
Under sina senare år intog Colin Powell med amerikanska mått mer liberala positioner, han gav till exempel sitt stöd till Barack Obama sedan han valts till president, har stött kvinnans rätt till abort och var mycket kritisk mot Donald Trump.