”Kastrerade samtiden”
Före mordet 2020 hade Mickaël Philétas en Youtube-kanal där han i fler än 1 000 timslånga klipp raljerade om bästa sätten att "förföra" kvinnor samt varnade för den "kastrerade samtiden där kvinnor dominerar män". Han kallade sig förförelsecoach och maskulinitetsexpert och refererade gång på gång till olika texter och röster ur den så kallade manosfären på nätet vars ideologiska motsats, enligt anhängarna, är feminismen.
Rörelsen när även uppfattningen att kampen för jämställdhet i själva verket har som mål att förtrycka män och traditionell maskulinitet.
Manosfären utgörs ett löst nätverk av hemsidor, diskussionsforum och sociala medier där olika grupper med distinkta idéer och perspektiv har bildats. Bland dessa finns men going their own way (MGTOW), om föraktar all form av jämställd relation till kvinnor, pick-up artists (PUA), eller förförelsekonstnärer, samt de kanske mest omtalade: incels (involuntary celibates). Under tiotalet konsoliderades nätverken med allt tydligare ideologier och har i flera fall radikaliserats – något som är tydligt i Mickaël Philetas Youtube-samling där han flitigt använder språkbruk och idéer från olika håll inom manosfären.
Betraktas som terrorhot
Myndigheter och forskare betraktar delar av mansaktivismen som ett terrorhot efter att självidentifierade incels genomfört bland annat masskjutningar och terrordåd. Den radikaliserade rörelsen utgörs dock inte bara av ensamvargar som är oskulder som många tror. Många har haft en eller flera misslyckade relationer och radikaliserats i samma nätsammanhang. De drivs av känslan av att till olika grad ha berövats rätten till sex och dominans över kvinnan, enligt bland andra Jessica Austin som forskar i kvinnohat på nätet vid Lancasters universitet.
Ett exempel är den brittisk-amerikanske Andrew Tate, känd misogyn influencer på Tiktok med några miljoner följare som seglade upp till världskändisskap efter en offentlig beef med Greta Thunberg på Twitter. Strax därpå greps han anklagad för våldtäkt, trafficking och för att ha bildat en kriminell organisation tillsammans med sin bror. I medierna kallas han "kungen av toxisk maskulinitet".
Jagade henne till garaget
Mansaktivismen har genererat flest våldsamma exempel i USA och Kanada men växer nu runtom i världen: i Sverige, Tyskland och andra länder vars säkerhetspoliser också betraktar rörelsen som ett hot mot nationell säkerhet.
I Frankrike kom fenomenet igång lite senare men har på senare år exploderat. Michaël Philétas kallade sig både förförelsekonstnär (pick-up Aatist) och refererade till MGTOW och Incels i sina klipp. Han hade några tusen följare på olika plattformar.
Sex månader efter att det tagit slut mellan honom och hans före detta flickvän fick han reda på att hon träffat en ny man. Bland klippen på Youtube talar han om exflickvänner och hur de fortsatt bör kontrolleras och domineras.
I början av 2020 bröt han sig in i sitt ex bostad mitt i natten. Han upptäckte först hennes sovande lillasyster som han förgrep sig på sexuellt samtidigt som han knivhögg henne. Sedan tog han sig snabbt till sovrummet där han attackerade sitt ex. Den nya pojkvännen försökte skydda henne men attackerades då själv medan hon flydde. Mickaël Philétas fick dock tag på Mélanie igen i garaget och mördade henne där med sammanlagt drygt 80 knivhugg.
– Ja, hennes historia tog slut där, det blev den sista sidan i sagan om henne, ska han ha sagt i ett av de inledande förhören enligt tidningen Le Figaro.
”Kan inte släppa hans lugn”
Partnern och lillasystern överlevde attackerna och vittnade i rättegången.
– Jag kan inte släppa hans lugn, det är vad som håller mig vaken om nätterna. Han mördade tyst och metodiskt som om det var ett arbete. Sedan såg jag honom gå ut ur huset, lugnt sätta på sig en halsduk, kliva in i sin bil och köra iväg med en mjuk start. Han agerade som om ingenting utöver det vanliga hänt, vittnade pojkvännen enligt Le Figaro.
I en av sina Youtube-videor som Mickaël Philétas döpt till "kvinnors psykologi" radar han upp "kvinnors svaga punkter" – som rädsla för att bli övergiven eller att få dåligt rykte. Dessa rädslor menar han kan användas för att binda kvinnor till sig. Om hon ändå inte är respektfull förtjänar hon "sovjetiska konsekvenser”, säger han.
I en annan video tipsar han sina följare om "omistlig litteratur för en förförare". Där återfinns PUA-standardverk som ”The mystery method” av Erik von Markovik och ”The game” av Neill Strauss.
– Han har radikaliseras av en kvinnofientlig nätkultur och mordet var ideologiskt motiverat snarare än rent känslomässigt, hävdade åklagaren Marine Montauzou under rättegången med stöd av tre rättspsykiatriker.
Hon fortsatte:
– Det handlade om att återta kontrollen över en kvinna han ansåg sig ha rätt att dominera.