I valet i Ungern står alternativet i praktiken mellan två olika block med två olika högerkandidater. Och mellan tilltagande förtryck och demokrati. De som inte identifierar sig med någon av ledarna faller mellan stolarna. Dagens ETC:s Joakim Medin rapporterar från Budapest – och får en exklusiv intervju med oppositionens premiärministerkandidat Peter Marki-Zay.
På Lajosgatan i nordvästra Budapest har några regeringskritiska ungrare gjort ett tappert försök att riva ner premiärminister Viktor Orbáns valpropaganda från ett gäng anslagstavlor. På gräsmattan framför ligger en hög hopknycklade affischer, som lögnaktigt påstår att den demokratiska oppositionen vill privatisera sjukhusen och införa ”sexuell propaganda” i skolundervisningen.
Överväldigande propaganda
Men bakom affischerna sitter det lager på lager med äldre regeringsaffischer. De demoniserar oppositionen och sprider konspirationsteorier. Andra berättar om en folkomröstning kring ett regeringsförslag om att begränsa information om hbtq- och transfrågor i skolorna, och hyllar Orbáns ”familjevänliga politik”. Efter ett tag verkar regeringskritikerna ha givit upp och lommat iväg.
Regeringspropagandan är överväldigande och finns överallt i Ungern inför att landet går till val på söndag den 3 april. Det handlar på alla sätt och vis om ett ödesval. Sedan Orbán kom till makten 2010 har han fört en antidemokratisk, högerpopulistisk politik som inspirerat liknande krafter i andra länder. Nu har för första gången hela den parlamentariska oppositionen enats bakom en premiärministerkandidat som utmanar Orbán om makten.
I mitten av veckan håller personen som ska åstadkomma det här ett kampanjtal framför en folkmassa i centrala Budapest. Premiärministerkandidat Peter Marki-Zay räknar upp exempel på Orbáns maktfullkomliga politik och hans nära band till Vladimir Putin.
Efteråt får Dagens ETC en pratstund med honom.
Hur rättvist tycker du det här valet är?
– Det är varken rättvist eller fritt. Fidesz sysslar med organiserat valfusk och kontrollerar allting. De har byggt upp ett komplicerat system som i praktiken är en diktatur, där det formellt sett finns oberoende institutioner men som alla kontrolleras av Fideszpersoner, säger Peter Marki-Zay.
Vilken synlighet har ni fått i medierna?
– Vi har inte fått mer än fem minuter talartid i public service-medierna på fyra år. Ungern har inte någon pressfrihet kvar över huvud taget. Regeringen kontrollerar alla medier, de sprider fake news och hat- och smutskastningskampanjer. Vi får sätta upp affischer på bara 2 000 anslagstavlor över hela landet, inte mer eftersom ägarna inte vågat ge oss plats på grund av hot från Fidesz. Samtidigt har Fidesz över 25 000 anslagstavlor. De hjärntvättar folk till att rösta på dem.
Vad tycker du står på spel i det här valet?
– Orbán är en förrädare i EU och i Nato. Antingen vill vi stödja krigsbrottslingen Putin, eller så vill vi tillhöra Europa. Det är det som står på spel.
Peter Marki-Zay är en kristen, gift sjubarnsfar med en konservativ värdegrund. Hans identitet har gjort det svårare för regeringen att angripa honom och även gett hopp om att han kan locka över högerväljare.
Utnyttjar kriget i Ukraina
Men andra ungrare känner tvärtom inte alls något hopp. Ett flertal experter, ungerska statsvetare och oberoende tankesmedjor har under de senaste veckorna konstaterat att Orbán har lyckats utnyttja kriget i Ukraina till sin fördel, precis som han bemästrat tidigare kriser. Orbán har gjort en kappvändning och låtsas inte längre om de mångåriga banden till Putin. Han presenterar sig nu som en fredsmäklare och symbol för stabilitet i tider av osäkerhet. Det tycks ha gått hem hos de flesta av hans väljare.
Vetskapen om det här har gett upphov till ytterligare depression hos ungerska regeringskritiker. En kväll i mitten av veckan träffar jag två gamla bekanta över en middag i huvudstaden. Bägge är progressiva och saknar hopp om framtiden. En av dem säger att hon ändå kommer rösta på oppositionsblocket. Den andra, Agi, säger att hon inte tänker göra det.
– Dels representerar Peter Marki-Zay inte mina värderingar. Han är kristen och konservativ. Men mitt främsta skäl är att jag ändå inte tror att oppositionen kommer kunna regera landet om de vinner, eftersom Orbáns folk finns överallt, säger Agi.
– Jag tycker det känns som att vi fått ett tvåpartisystem som i USA och att vi måste välja mellan två dåliga alternativ.
Det är den här typen av uppgivenhet, men också känsla av att man inte vill stödja en kandidat som trots allt kommer från ett konservativt läger, som gör att vissa progressivt orienterade ungrare kommer lägga sin röst på ett parti utanför det enade blocket.
”Hatar att leva här”
Ett av dessa är den Ungerska tvåsvansade hundens parti, som uppstod som ett satiriskt initiativ för att driva med hela det politiska systemet. Partiets profil bygger fortfarande på skämt, satir och ironi snarare än på ett verkligt politiskt program.
Några meter från Donaus strand i Budapest står advokaten Marta Aleva och driver personkampanj för partiet från ett litet bås. Hon delar ut fejkade sedlar värda fantasisumman tio miljoner forint.
– Vi har en både komisk och seriös sida i partiet. Vi granskar regeringens korruption och de här sedlarna är menade att uppmärksamma inflationen i landet, säger hon.
Marta Aleva kandiderar till parlamentet men säger att hon egentligen vill migrera till Storbritannien. Hon kallar Ungern ett väldigt sorgligt och hemskt ställe, som kännetecknas av depression och hopplöshet.
– Jag hatar att leva här och jag vill inte stanna kvar eftersom jag är rädd för Orbán. Ungern har blivit ett fattigt land utan demokrati under hans styre.
Opinionsundersökningar tyder på att den tvåsvansade hundens parti kan få några få procent av ungrarnas röster, knappast tillräckligt för att ens komma in i parlamentet. Men det betyder samtidigt färre röster till oppositionsblocket. Så varför har det här partiet valt att gå en egen väg istället för att ansluta sig till de andra och öka chansen för att Orbán besegras? Marta Aleva ger uttryck för samma slags etablissemangströtthet som andra, när hon svarar.
– Peter Marki-Zay är trots allt en politiker, precis som Orbán är. Det spelar ingen roll om han är god eller dålig när hela systemet inte fungerar. Vi tror inte på politikerna längre utan vi är det sista hoppet för Ungern.