Han har förklarat krig mot Ungerns korruption: ”EU-pengar håller liv i Orbáns system”
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Det högerauktoritära systemet i Ungern går hand i hand med en extrem förskingring av EU:s medel. Trots det har EU-kommissionen beslutat att fortsätta skicka pengar till Budapest.
Dagens ETC möter en av Viktor Orbáns främsta kritiker, oppositionspolitikern Ákos Hadházy.
Ákos Hadházy hade kunnat välja att leva ett någorlunda bekvämt liv i Viktor Orbáns Ungern. Han var under åtta års tid kommunpolitiker i en liten stad i södra Ungern, som medlem i landets regeringsparti Fidesz. Manegen var krattad för att kunna fortsätta som en kugge i maskineriet. Allt han behövde göra var att hålla tyst om korruptionen han såg.
Men det kunde han inte. Ákos Hadházy lämnade Fidesz och gick 2013 ut offentligt med sin kritik. I över ett decennium har han sedan begärt ut offentliga handlingar och fortsatt avslöja fler exempel på det ungerska regeringspartiets korruption. Inte som journalist, utan som en av Ungerns mest kända oppositionspolitiker och ledamöter av parlamentet, där han sitter som partilös politiker.
Jag har hela tiden burit på ett inre lugn, eftersom jag vet att attackerna bygger på lögner.
Smutskastningsattackerna från de regeringskontrollerade ungerska trollen och medierna har varit skoningslösa.
– Jag brukar tänka, att så länge min familj står ut med det så kan jag också stå ut med det. Och redan när jag först gick ut offentligt 2013 så räknade jag med att allt det här skulle hända. Men jag har hela tiden burit på ett inre lugn, eftersom jag vet att attackerna bygger på lögner.
”Inga riktiga val”
Dagens ETC träffar Ákos Hadházy i samband med att han besöker Stockholm för att ge en föreläsning om förhållandena i hemlandet, som inbjuden av den svenska sektionen av det ungerska liberala partiet Momentum. Han har gjort flera liknande besök hos utflyttade oppositionella ungrare i västeuropeiska länder. Och nu är det bara veckor kvar till det viktiga EU-valet.
– Men jag brukar alltid understryka att Ungern inte har några riktiga val. Det bor 800 000 ungrare i Västeuropa och de allra flesta är emot Fidesz. Enligt ungersk vallag får de inte poströsta utan måste söka upp en ungersk ambassad, vilket kraftigt hämmar deras valdeltagande. Men de minoritetsungrare i våra grannländer som Orbán gett medborgarskap får lov att poströsta, och de röstar på Fidesz. Orbán har förstått detta och det är därför han skapat det här systemet.
Det ungerska EU-valet kommer fungera på precis samma sätt. Av den anledningen anser Ákos Hadházy att Bryssel legitimerar Ungerns odemokratiska val om man accepterar valresultatet i juni.
– Därmed kan vi inte heller säga att valet till EU-parlamentet är helt demokratiskt, om det inte kommer vara det i ett av medlemsländerna. Det här måste EU ta mer ansvar för.
Sanningen bakom supertåglinjen
Men det huvudsakliga skälet till Sverigebesöket är förstås att han ska tala om Orbánregeringens korruption – och hur även problemet ofta har med EU att göra. Han plockar fram sin telefon och visar en bild på en järnvägsräls. En av de senaste skandalerna han satt fokus på är en omdebatterad affär där det byggs en ny ”supertåglinje” i Ungern och där det visats att man använder 40 år gammal, billigare räls – men till samma dyra kostnad.
En annan skandal handlar om ett EU-finansierat offentligt projekt menat att hjälpa barn med funktionshinder. Projektet har fått 30 miljoner euro från EU. En visselblåsare informerade Ákos Hadházy om att de ansvariga behövde trycka upp informationsmaterial, men istället för att bara göra en beställning så köpte man ett oberoende tryckeri med 19 anställda. Kostnaden har uppgått till motsvarade nio miljoner kronor.
– Det framgår i utredningen att det inte gjordes någon offentlig upphandling och att köpet var illegalt. Man bad formellt tryckeriet inkomma med offerter i december förra året, men deadline var satt till eftermiddagen samma dag. Sedan ledde det till att man köpte hela tryckeriet.
Saken har alltså dokumenterats av ungerska myndigheter själva, men inte lett till några juridiska konsekvenser. Så brukar det se ut i Orbáns Ungern eftersom regeringen har politiserat rättsväsendet och länge haft en Fideszlojal riksåklagare.
Folket hålls ovetande
Under årens gång har en liten cirkel av företagare runt premiärminister Orbán blivit ohyggligt rika av att vinna offentliga upphandlingar som inte gått korrekt till, som påfallande ofta bekostats med EU-medel. Samtidigt som sjukvården och annan samhällsbärande infrastruktur förfaller.
Men hur mycket av detta känner ungrarna egentligen till? Varför fortsätter folk att rösta på Orbán?
– Förvånansvärt många ungrare känner inte alls till de här omständigheterna. Det handlar dels om att regeringen kontrollerar medierna, så folk sitter fast i informationsbubblor. När en korruptionsskandal kan bli till nyheter här i Sverige så kan det ändå gå obemärkt förbi hos en stor del av det ungerska samhället, säger Ákos Hadházy.
Ett av de bästa exemplen han ger är skandalen 2018 som involverade Orbáns svärson István Tiborcz. Hans företag sålde gatubelysningar med led-lampor till 35 Fidesz-styrda samhällen. I hälften av alla upphandlingar var de utformade på ett sätt så att enbart Tiborcz företag kunde vinna dem. Upphandlingarna var värda totalt 65 miljoner euro och EU-medel täckte 40 miljoner euro av kostnaderna.
I början av 2018 meddelade EU:s antikorruptionsbyrå Olaf att man hade hittat ”allvarliga oegentligheter” och intressekonflikter i hela affären.
– De fria medierna bevakade det och oppositionspartierna fokuserade också mycket på det. Men trots det, när vi lite senare beställde en enkätundersökning, så hade bara ungefär hälften av alla tillfrågade hört talas om skandalen. Och långt färre människor kände till några detaljer.
EU-parlamentet lämnade in stämning
Å ena sidan handlar det om att Orbáns väljare avskärmas från information av det regeringskontrollerade medielandskapet. Å andra sidan bemöter Orbán avslöjanden som dessa med massa lögnaktiga utspel, för att dränka sanningen i en flod av väsen. Även om väljarna kanske lyckas höra något om korruptionen så försvinner det till sist i mängden.
Ákos Hadházy menar att EU borde visa framfötterna mycket mer i frågan om att kräva pressfrihet och oberoende medier i Ungern. Precis som man tydligare borde protestera mot Orbánregeringens mycket stora investeringar med skattemedel i att ta fram statliga propagandakampanjer, för att behålla väljarstödet.
Även om kritiken mot Budapest förvisso funnits där i många år, har EU också uppvisat en kompromissvilja för att kunna få med sig Orbán när det ska fattas viktiga beslut. Det kanske tydligaste exemplet är det kontroversiella beskedet av EU-kommissionen i början av det här året, att man ska släppa fram flera miljarder euro från EU:s coronaåterhämtningsfond till Ungern, som frusits inne eftersom Orbáns styre strider mot unionens demokratiska värderingar.
I samma veva mjuknade Orbáns motstånd mot att släppa fram EU-medel till det krigsdrabbade Ukraina. I mars meddelade EU-parlamentet att man ska stämma kommissionen på grund av agerandet.
Det här kompromissagerandet började 2022 med att Orbán tog fram ny lagstiftning mot korruption när hans regering riskerade gå miste om EU-miljarder. Men Ákos Hadházy kan inte se att de påstådda åtgärderna påverkat regeringens förskingringar.
– Jag motsätter mig att EU har släppt fram de här fondpengarna. Vi kan förvisso se att merparten av de de här medlen ännu inte har nått fram till Ungern, de fastnar någonstans på vägen. Men problemet är att EU:s pengar blir ett verktyg som håller liv i Orbáns system. Han betalar alla underhuggare genom samma system.
Så styr Fidesz väljarna
Orbán skickar EU:s pengar inte bara till oligarker och den stormrika företagarkretsen kring honom själv, utan också till borgmästare i den minsta lilla ungerska by, i syfte att köpa deras och väljarnas lojalitet.
– I små byar, på landsbygden får Fidesz ofta nära 100 procent av rösterna. I samma trakter där Ungern är som allra fattigast. Det är tydligt att de lokala borgmästarna ingår i ett aktivistnätverk som svarar med att påverka väljarna där. Det är av den här anledningen jag också är intresserad av små, lokala exempel på korruption.
Ákos Hadházy har kunnat observera två metoder Fidesz använder för att kontrollera landsbygden med hjälp av EU:s utvecklingsmedel. Ibland handlar det om ren utpressning, att byarna får mindre pengar om de inte röstar ”rätt”. Andra gånger pytsar Fidesz in EU-medel i projekt som de lokala borgmästarna själva kan stjäla från, så länge de är lojala och behåller projekten.
– Så det största problemet handlar egentligen inte om korruptionen, utan om att det här smittförande politiska systemet betalas genom korruptionen.
”Har själv sett köpekontrakten”
Viktor Orbáns auktoritära modell har spridits i Europa under de senaste tio åren, från Ungern vidare till andra östeuropeiska länder, och sedan vidare till Västeuropa. Paradoxalt nog bidrar alltså unionen till att den antidemokratiska vågen rullar vidare. Och det har dessutom gått att se hur Orbán inte bara inspirerar makthavare i andra länder, utan även själv betalar dem och deras propagandaapparater, med de medel man förskingrat.
– I det franska valet 2022 avslöjades det till exempel att Le Pen fick ta ett lån av en ungersk bank med kopplingar till Orbán, för att kunna finansiera sin valkampanj. I det slovakiska valet förra året sponsrades den nuvarande regeringens lojala medier av Orbán. Och i valet i Polen i höstas investerade Orbán flera miljarder ungerska forint i propaganda i sociala medier, som vände sig mot migration och mot EU. Jag har själv sett köpekontrakten.