Bakgrundsmusikens takt stegras, volymen höjs. Det visar sig att det inte bara är ett utan två skepp. Snart är båten – organisationen Sea shepherds fartyg Bob Barker – omringad av japanska valjägare utrustade med harpuner.
Sea shepherd har sedan starten i Kanada 1977 gått från att vara en liten gräsrotsorganisation till att ha lokalavdelningar världen över. Sedan starten har de kämpat mot valjakt och gjort sig kända för att inte sky konfrontationer när de stör jägarna på haven. Som i scenen beskriven ovan, hämtad ur den kända tv-serien ”Whale wars”.
Japan vill klippa nageln i ögat
Det har gjort Sea shepherd till en nagel i ögat på Japan och andra länder som jagar val. I juli greps grundaren Paul Watson på Grönland – ett resultat av en efterlysning via Interpol, utfärdad 2012. Om han utlämnas till Japan och döms riskerar han 15 år i fängelse. Paul Watson är även medgrundare till miljöorganisationen Greenpeace. Sedan 2022 driver han stiftelsen Captain Paul Watson foundation.
Kommersiell valjakt har varit förbjudet sedan 1986. I forskningssyfte kan viss valjakt tillåtas. Något Japan har utnyttjat som kryphål, enligt Världsnaturfonden, WWF. Men det japanska valforskningsprogrammet Jarpa dömdes 2014 ut som olagligt av Internationella domstolen, ICJ. Japan återupptog trots det 2019 den kommersiella valjakten. Även Norge och Island bedriver kommersiell valjakt.
Norge i topp på dödslistan
Fångsterna har under många år varit små i Japan vilket har drivit upp priserna. Det är också anledningen till att man återupptagit den kommersiella jakten, säger ekonomiprofessorn Mitsuhiro Kishimoto vid universitetet i Shimonoseki till The Guardian.
– Vissa människor i branschen trodde att återgången till kommersiell valfångst skulle sänka priserna. I själva verket är priserna högre och fångsten mycket mindre, med färre valarter, än när Japan jagade i Södra ishavet.
Decennier av valjakt har lett till allt färre valar – så trots ökade ansträngningar för att döda fler har det inte gått som tänkt. Av de tre länder som fortfarande bedriver valjakt – Norge, Island och Japan – är det Norge som de senaste åren har dödat flest. Cirka 500 stycken per år.
Enligt organisationen Whale and dolphin conservation har de tre länderna tillsammans dödat över 40 000 stora valar sedan 1986. Island sa 2022 att man skulle sluta 2024. Men nu har det beslutet – till miljöaktivisters stora besvikelse – hävts. Man kommer att fortsätta till minst 2025.
Största hotet: mänsklig aktivitet
Valar är däggdjur och förökar sig inte varje år. Det gör att antalet tar lång tid att återställa. Blåvalen, den största av dem alla, utrotades nästan helt på 1960-talet.
Greenpeace har i flera decennier arbetat mot jakten och var delaktiga i att förbudet infördes under 1980-talet. De senaste 30 åren har många valpopulationer runt om i världen återhämtat sig, säger Daniel Bengtsson, kommunikationschef på Greenpeace Norden.
De ser idag en annan huvudfiende för världens valar – som är mycket viktiga för havens ekosystem:
– Idag kommer de huvudsakliga hoten från annan mänsklig aktivitet som ökar. Plastföroreningar, industriellt fiske, fartygskollisioner, gruvdrift på havsbottnen och förändrade livsmiljöer på grund av bland annat klimatförändringar. Därför är det avgörande att länder arbetar tillsammans för att skapa fler skyddade marina områden för allt marint liv. Inte minst valar.
Båt gick av på mitten
Sea shepherd-grundaren Paul Watson blev världskänd genom serien ”Whale wars” på Animal Planet. Serien sändes i flera säsonger från 2008 till 2015 och dramatiken var ofta stor. Inte minst händelsen som ligger till grund för gripandet på Grönland.
Året var 2010, platsen Södra ishavet. Sea shepherds snabbåt Ady Gil ”klövs itu” efter att den enligt dem rammades av det 490 ton tunga japanska fartyget Shonan Maru 2. Paul Watson kallade i efterhand attacken för ”ondskefull”. Japan insisterade å sin sida på att Sea shepherd orsakat kollisionen genom sitt ”extremt farliga agerande” till havs.
Resultatet av kollisionen var att Ady Gil sakta men säkert sjönk. Bråk uppstod och valjägarna tvingades återvända tillbaka till Japan med knappt hälften av den planerade fångsten.
Efter kollisionen körde Peter Bethune, en av Sea shepherds aktivister, fram till Shonan Maru 2 på en jetski. Peter Bethune fängslades och greps i Tokyo. Han avtjänade senare ett tvåårigt fängelsestraff för att utan tillstånd ha gått ombord på fartyget.
– Det råder inga tvivel om att de styrde rakt mot oss, sa Peter Bethune efter händelsen.
Paul Watson anklagades för att ha samarbetat med Peter Bethune. År 2012 utfärdades därför en arresteringsorder via Interpol.
Nytt japanskt monsterskepp
När Paul Watson greps nu i juni hade hans fartyg lagt till i Nuur på Grönland. Siktet var inställt på Södra ishavet för att störa och blockera det nya japanska valfångstfartyget Kangei Maru som just nu gör sin jungfrufärd. Kangei Maru väger 9 300 ton och är över 112 meter lång. I flera månader ska Kangei Maru röra sig utanför Japan – men misstanken är att målet är att vidga jaktområdet.
På sin hemsida skriver Captain Paul Watson foundation, CPWF, att gripandet av Watson på Grönland är ”chockerande”.
– Vi är helt chockade, eftersom Interpols efterlysning hade försvunnit för några månader sedan. Vi blev överraskade eftersom den inte hade raderats utan istället gjorts konfidentiell. Vi förstår nu att Japan gjorde den konfidentiell för att lura Paul Watson in i en falsk känsla av säkerhet. Vi uppmanar den danska regeringen att frige kapten Watson och inte stödja denna politiskt motiverade begäran, säger Locky MacLean på CPWF i ett uttalande.
Hoten ökar
Efter gripandet på Grönland har Japan begärt Paul Watson utlämnad. Det är nu upp till den danska regeringen att besluta om de ska utelämna honom eller inte. The Guardian skriver att Watson efter gripandet sagt att han ”mår bra” och ”inte ångrar någonting”.
Hoten mot miljöaktivister ökar runt om i världen. Något Greenpeace Norden ser med oro på.
– Vi fördömer alla politiskt motiverade hot mot miljöaktivister var de än sker i världen. I Paul Watsons fall handlar det om händelser långt efter att han lämnade Greenpeace. Men vi uppmanar den danska regeringen att göra rätt och inte utlämna en hängiven miljöaktivist för händelser som ägde rum för mer än ett decennium sedan, säger Daniel Bengtsson.
Organisationen Sea shepherd har avböjt att kommentera till Dagens ETC