Det lättade skriket gällde inte honom själv – utan hans familj i Afghanistan. Själv lever han fortsatt under jord i väntan på att tillräckligt med tid ska gå för att hans asylansökan ska kunna omprövas.
– Nu är jag glad att jag blev nekad av Sverige, det hade aldrig varit möjligt att komma till Frankrike annars. Men jag vill säga att det svenska Migrationsverket borde skämmas, att de borde berätta för sina barn att de har skickat tusentals människor, journalister, hbtqi-personer, konvertitet, hazarer… de har skickat människor till säker tortyr och död, säger Elyaas Ehsas.
Hazarer extra utsatta
De flesta ensamkommande ungdomar och vuxna som Elyaas som kom till Sverige 2015 var hazarer – en folkgrupp som länge varit förföljd i Afghanistan. Även åren innan talibanernas maktövertagande attackerade de byar i provinserna Uruzgan och Ghazni där många hazarer bor. Trots det ansåg det svenska Migrationsverket att provinserna var säkra och utvisade afghaner hemmahörande där.
Efter att talibanerna i juli i år tagit över kontrollen över Ghazni dödade de brutalt minst nio män som tillhör folkgruppen hazarer. Det har Amnesty International kunnat bekräfta. Man tror dock att det gäller många fler.
Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty International, menar att brutaliteten påminner om vad talibanerna förut gjort sig skyldiga till och att det är en skrämmande indikation på vad deras styre kan föra med sig även framöver. De riktar in sig på en specifik grupp människor vilket visar att etniska och religiösa minoriteter är särskilt utsatta i ett talibanstyrt Afghanistan.
Elyaas Ehsas är inte bara hazar själv, vilket han i enlighet med organisationer som Amnesty International menar utgör ett hot i Afghanistan. Han arbetade även som tevejournalist.
– Jag rapporterade om fasorna. Mitt arbete innebar också en stor fara för min familj. De fick byta efternamn till min mammas flicknamn och byta adress gång på gång för att inte hittas av talibanerna. Deras situation har gjort mig sömnlös, jag har levt i ständig stress. När talibanerna tog över blev det olidligt, säger Elyaas Ehsas.
Bedömdes inte vara i fara
I fyra och ett halvt år levde Elyaas Ehsas i Sverige. Han lärde sig svenska, arbetade och betalade skatt. Men han fick avslag på sin asylansökan.
– Jag kunde visa att jag var hazar och journalist i Afghanistan. Det är välkänt vad talibanerna tycker om krigskorrespondenter. Migrationsverket trodde på min historia men menade att det inte räckte, att jag inte kunde visa att mitt liv var i fara.
År 2020 tog han sig därför från Sverige till Frankrike där han levde i ett tält under en bro på gatan under extremt svåra förhållanden – precis som tusentals andra afghaner i samma situation. Anledningen är att 62,6 procent av afghaner fick asyl i första instans i Frankrike 2019 – jämfört med 37,7 procent i Sverige, enligt databasen Eurostat.
I Elyaas Ehsas fall aktiverades Dublinavtalet, vilket innebär att han bör sändas tillbaka till Sverige. Det är anledningen till att han nu lever under jord, precis som andra i hans situation. 18 månader efter Dublinbeslutet kan de i Frankrike få sin sak prövad igen.
– Att skickas till Sverige betyder att skickas till Afghanistan så det finns inget annat val, säger han.
Dagens ETC besökte lägret under bron intill nationalstadion Stade de France 2020. Flera afghaner som bodde i tälten talade utmärkt svenska – bland dem Ishaq. Han är kvar i Frankrike men det är extremt svårt, berättar han.
– Att lära sig ett nytt språk igen, att få vänner. Jag har vänner och fin familj i Sverige. När talibanerna hade tagit över tänkte jag att nu skulle Migrationsverket tro på mig och jag kan återvända till Sverige. Men jag har ångrat mig, jag är rädd att de ska lita på talibanerna som säger att de blivit snälla helt plötsligt, säger Ishaq i telefon.
”Osannolikt lyckosam”
Elyaas Ehsas delar den bilden.
– Talibanledare säger nu att alla ska få leva fritt, kvinnor, journalister och minoriteter. Jag tror att svenska Migrations-
verket kommer att välja att lita på dem. Det är rasism, det är svårt att förklara annars. De har bestämt sig vad gäller afghanska flyktingar, säger han.
Han säger ändå att hans situation idag är osannolikt lyckosam.
– Jag vandrade tusentals mil med kanske fem procents chans att överleva. Som hazar bär jag min identitet i ansiktet, jag passerade gränsen till Pakistan där de skulle ha skjutit mig direkt om jag upptäcktes, men jag tog mig hela vägen till Europa och Sverige.
Tog sig till Kabuls flygplats
När västerländska styrkor på USA:s signal började lämna landet kontaktade Elyaas franska journalistkollegor och berättade sin historia som krigskorrespondent och faran det innebär för hans familj. Han skrev hundratals mejl till franska ambassaden i Kabul med artiklarna i kopia – och så hände det. Han fick svar:
”Säg till din familj att ta sig till flygplatsen i Kabul. Be dem kontakta fransk militär”, stod det.
– Min familj tog sig till Kabuls flygplats. Det var fruktansvärt där. Vapenstrider, desperation, oerhört svårt att ta sig fram. Jag satt och tittade på nyhetssändningar och försökte se deras ansikten. Men de ringde till slut och sa att de hade tagit sig hela vägen fram. Det är ett sånt mirakel.
Elyaas Ehsas familj nådde de franska styrkorna på Kabuls flygplats förra veckan. Hans mor, hans två bröder och hans syster som varit basketspelare för afghanska damlandslaget. De talade inte engelska eller franska, men Eysaan hade skärmdumpat svaret från ambassaden som de kunde visa upp.
Natten till den 26 augusti anlände de till Paris. De sitter nu i covidkarantän innan det blir placering någonstans i landet. Sedan kan de återförenas.
– Just nu är jag bara lugn, det är så stort. Jag har inte bråttom längre, jag är bara tacksam, säger Elyaas Ehsas.