Bernie Sanders, 73, har gått sin egen väg från dag ett. Den vägen hoppas han nu ska leda ända till Vita huset. Som obunden demokrat är Bernie Sanders visserligen knuten till det demokratiska partiet, men han värnar gång på gång sin självständighet och menar att han står för något som varken Demokraterna eller Republikanerna i USA står för – en socialism enligt Sveriges modell.
Bernie Sanders föddes 1941 i Brooklyn, som son till ett judiskt par som flytt från Polen under andra världskriget. Merparten av hans familj mördades under förintelsen och Bernie Sanders fick ett politiskt engagemang med modersmjölken. I föräldrahemmet var det socialismen som stod för det goda. Därför kände sig aldrig den unge Bernie Sanders hemma i varken högerpartiet Demokraterna eller Republikanerna som ligger ännu längre högerut.
– Det behövs en politisk revolution i det här landet där miljoner människor ställer sig upp och säger att ”nu får det räcka”. Jag vill leda den revolutionen, säger Bernie Sanders till The Guardian.
Hårt kritiserad
Som 22-åring åkte Bernie Sanders till Washington och var en av 60 000 vita som gick med i den svarta medborgarrättsrörelsens protesttåg för jobb och frihet. Som en bland drygt 250 000 personer på plats utanför Vita huset fick han höra Martin Luther King berätta om sin dröm.
Bernie Sanders har sedan dess fått slå sig fram. Utan ett etablerat parti i ryggen har han överraskat alla när han i tur och ordning blivit borgmästare i Burlington 1981, kongressledamot i representanthuset 1991 och senator 2007.
– Under de senaste 30 åren har jag stått upp för arbetarfamiljerna och jag tror att jag är den ende kandidaten som är redo att ta itu med överklassens ökade kontroll över vår ekonomi och vår politik, sa Sanders i sitt tal när han berättade att han ställer upp som presidentkandidat.
Vill att USA blir mer likt Sverige
Som socialist har han fått utstå mycket kritik, i USA är ”socialism” närmast ett skällsord, men Sanders har stått på sig. I tv-programmet Good morning America fick Sanders frågan om han ville att USA skulle bli mer som Skandinavien.
– Absolut. Och vad är det för fel med det? Vad är det för fel med att ha högre jämställdhet i inkomster och inom vården? Vårt land gör mycket som är bra, men det betyder inte att vi också har en del att lära från andra länder.