Domen välkomnas av Amnesty som uppmärksammade övergreppen i rapporter redan för 30 år sedan.
– Bara det att det har varit en rättegång betyder ju jättemycket. Både generellt i arbetet mot straffrihet, men även för alla överlevare, anhöriga och målsägande är det av oerhört stor betydelse att det blev en fällande dom, säger Madelaine Seidlitz, jurist och sakkunnig i folkrätt vid svenska Amnesty.
Gråtfärdig efter domen
Hamid Noury jobbade som fångvakt i Gohardashtfängelset utanför Teheran och har kunnat knytas till ett hundratal avrättningar av politiska fångar. Ett 70-tal personer, överlevare och anhöriga pekar ut Hamid Noury för att ha läst upp namnen på deras kamrater och därefter fört dem till galgen.
Hamida vars 23-åriga bror avrättades är gråtfärdig efter att hon hört domen.
– Jag gråter för att min bror och alla oskyldiga som dödades nu får upprättelse. Jag är så stolt över att få bo i ett så fint land som Sverige, säger hon till SVT Nyheter.
Morden utfördes främst mot personer som tillhörde den politiska organisationen Folkets Mujahedin som vid tidpunkten för avrättningarna bedrev ett väpnat krig mot den iranska staten. Människorättsexperter har beräknat att flera tusen människor och regimkritiker avrättades i fängelserna Gohardasht och Evin under slutskedet av kriget mellan Iran och Irak. Själv nekar Hamid Noury till brott och uppgav för rätten att fängelset aldrig har existerat.
Lurades på ”lyxresa”
Svensk polis grep Noury på Arlanda 2019 efter att målsägande lurat honom att resa till Sverige i tron att han skulle på en lyxresa där det bjöds på fest och vackra kvinnor. Han har sedan dess suttit frihetsberövad.
– Att se mannen som torterade mig när jag var fånge, själv sitta fängslad och gå genom det svenska rättsväsendet, där kvinnor är åklagare och domare och där han får en riktig prövning, inte som den vi fick på bara några minuter. Det gör mig glad, säger överlevaren Iraj Mesdaghi, som var med och planerade fällan, till TT.
”Skarp signal”
Åtalet, som kunde väckas på grund av att justitieminister Morgan Johansson (S) gav rättsväsendet tillåtelse att tillämpa en så kallad universell jurisdiktion för brott mot folkrätten är ett enormt framsteg, menar Madelaine Seidlitz.
– Det visar för brottsoffren, och ger en skarp signal till förövare, att ingen kan gå säker även om man har begått ett brott långt tillbaka i tiden och i princip var än i världen brottet har begåtts. I alla fall när det gäller den här typen av folkrättsbrott.
Rättsprocessen, som pågått i drygt tre år, har väckt stort intresse internationellt på grund av ingen tidigare dömts för massmorden. Iran har i sin tur hotat att verkställa dödsdomen mot svensk-iraniern och läkaren Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad sedan 2016.
Fallet har även resulterat till en politisk dragkamp mellan Iran på ena sidan och Sverige och Belgien på den andra sidan. Iran kräver att få Hamid Noury utlämnad tillsammans med en iransk före detta diplomat som avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff i Belgien för terrorbrott, i en fångutväxling. Den nu livstidsdömda Hamid Noury är skyldig att betala 40 000 kronor i skadestånd till vardera målsägande och ska utvisas efter avtjänat straff.