Här piskar sig männen med glassplitter för att söka tröst hos Gud
I staden Nocera i Syditalien lever en urgammal påsktradition.
Bild:
Dagens ETC
Traditionen är utdöd i nästan hela landet. Men i staden Nocera i Syditalien lever en urgammal påsktradition – där män låter sig piskas med glassplitter för att söka tröst och be om nåd hos gud.
– För mig är det viktigt att traditionen fortsätter, säger 48-åriga Mario Vaccaro.
Och stadens präst ser en återväxt i den yngre generationen.
Ett drygt dussintal män i vita särkar och gröna kronor bär en staty av jungfru Maria med en döende Jesus i sin famn. Hundratals byinvånare följer männen. De sjunger psalmer. Andrea tittar på från sina balkonger i de trånga gränderna. Vi befinner oss i den lilla staden Nocera Terinese i syditalienska Kalabrien.
På avstånd hörs ett ljud som får människorna att vända på huvudena. Några besökare viskar ”Är det där självspäkarna?”
I nästa ögonblick dyker en man i svart skjorta och svarta shorts upp på stadens centrala torg. Blod droppar ner längs hans ben, bakom honom går en ung man i röd dräkt. Han bär ett stort rött kors och håller i ett rep som är knutet runt mannens midja. Han pausar en stund framför kyrkan och en tredje man häller rött vin över hans ben. Sedan torkar han av vinet med en skiva kork - och därefter börjar han piska mannens vader och lår med en annan korkskiva klädd med krossat glas. Små prickar av klarrött blod framträder och bildar strömmar som rinner nedför benen. Alla är tysta, både de tre männen och byborna som tittar på. Det enda som hörs är ljudet av korkskivan som träffar benen.
Ritualen med självspäkning i Nocera är en av en knapp handfull liknande i södra Italien. De inträffar traditionellt i slutet av den heliga veckan, just innan påskfirandet startar. I år är första gången sedan 2019 som ritualen genomfördes, innan dess har covid-19-restriktioner satt käppar i hjulet.
Processionen rör sig genom staden. De som praktiserar Vattienti hoppas genom ritualen få sina önskningar och böner uppfyllda.
Bild:
Giulio Piscitelli
En Madonna-skultpur bärs upp av gemensam kraft. Ritualen utförs under den heliga veckan före påsk och ses som renande.
Bild:
Giulio Piscitelli
Fyllt av symboler
Handlingen att skada sig själv kroppsligt i en religiös kontext kan spåras tillbaka till det antika Grekland. Men just den här formen av självspäkning finns dokumenterad i södra Italien i två århundraden.
Franco Ferlaino, tidigare ansvarig för etnologiinstitutionen på Kalabriens universitet och boende i Nocera, berättar att traditionen var ännu våldsammare under 1800-talet.
– Den var annorlunda då. I Nocera späkade människor sig så att de var täckta i blod.
Även om ritualen har förändrats något så är kärnan och symboliken densamma.
Korkskivan som används för att göra hål på huden kallas cardo och har 13 glasbitar i sig: det ska symbolisera de tolv apostlarna och Jesus. Den andra skivan, utan glasbitar, används bara för att torka bort blodet.
Späkaren själv har ett band knutet kring midjan som hålls av Ecce homo, en symbol för Jesus före sin korsfästning. Den personen här en röd dräkt och bär ett rött kors på sina axlar. Det är ofta en yngre familjemedlem till späkaren.
Den tredje personen är ofta också en familjemedlem. Den personen har till uppgift att hälla vin över såren för att skydda från infektioner
Korkskivan som används för att göra hål på huden kallas cardo. Den har 13 glasbitar i sig som symboliserar de tolv apostlarna och Jesus.
Bild:
Giulio Piscitelli
Späkaren är sammanbunden med Ecce homo, en barbröstad pojke som ska representera Jesus inför hans korsfästning
Bild:
Giulio Piscitelli
Vin hälls över såren.
Bild:
Giulio Piscitelli
Under ritualens gång görs stopp vid särskilda platser, ofta de stora kyrkorna och statyer av jungfru Maria. Marken vid de platserna är efteråt fläckade av blod och vin. Efter varje stopp går självspäkaren in i ett litet rum, där han gnider sina sår med avsvalnat kokt vatten med rosmarin. Det ska lindra för huden och stoppa blödningen.
En närhet till blod
Varje år lockar ritualen människor från andra delar av landet där traditionen med självspäkning har bleknat bort.
– Det är tydligt att de som kommer hit utifrån attraheras av blodigheten i ritualen, som har gjort den till ett tabu på många håll. Men om man tänker tillbaka så gick vanliga människor till barberaren och lät sig bli återlåtna. Det fanns en närhet till blod förr på ett annat sätt än idag, säger Ferlaino.
Många i staden har blivit allt mer skeptiska till besökarna efter att de har spridit kritiska åsikter efter sina besök. Battista Vaccaro, en 67-årig tidigare självspäkare förklarar att ritualen är så mycket mer än vad man kan se av en kort video eller ens ett kort besök.
– Om du bara kommer under lördagsmorgonen så förstår du inte vad som ligger bakom det här. När folk intervjuar oss ger de oss inte chansen att förklara hur vi resonerar. De får oss att se ut som galningar och om vi ändå verkar normala så ställer de fler och fler frågor för att hitta något som får oss verka galna, säger han.
Vattienti-ritualen daterar tillbaka till 1500-talet.
Bild:
Giulio Piscitelli
På marken längs processionens väg blandas blod och det röda vinet som såren tvättas med.
Bild:
Giulio Piscitelli
Vännerna bjuder på vin
Trots att ritualen är starkt kopplad till religion, finns det också starkt personliga skäl för en del av deltagarna att späka sig. Dem håller de för sig själva.
Don Michele Palmeri, pastor i Nocera, säger att för en del av späkarna är ritualen ett sätt att be om hjälp med saker som ligger utanför deras egen kontroll.
– Späkarna ber om nåd på ett särskilt sätt under ritualen, att bli helade eller botade från sjukdom, hos dem själva, en familjemedlem eller en vän. Om man gör handlingen på rätt sätt, med en rätta tron, då kan den ge tröst och lindring för lidande och ångest som de här människorna känner, i desperationen som finns i sjukdom.
Ofta lämnar späkaren ett blodigt avtryck av sin hand eller från korkskivan på dörrarna till kyrkorna för att visa på sitt offer. Många lämnar också ett märke på dörrarna till sina vänners hus för att visa vad de är villiga att göra för att hjälpa dem. I gengäld ställer vännerna ett krus rött vin utanför dörren som kan användas för att desinfecera såren.
Ett blodigt handavtryck på kyrkväggen där processionen tar sin början.
Bild:
Giulio Piscitelli
Kopplat till starka känslor
Mario Vaccaro, en 48-årig självspäkare, har deltagit i ritualen sedan han var 22 år. Som många andra deltagare har han svårt att beskriva sina känslor under tiden som han genomför ceremonin. Han kan bara berätta att han känner starka känslor på grund av de privata anledningar som gör att han fortsätter delta, år efter år.
– För mig är det viktigt att traditionen fortsätter, särskilt på grund av den långa historia den har, säger han.
Trots att Nocera är en av bara tre platser i Syditalien där traditionen lever kvar, är Don Michele säker på att risken är liten att den ska dö ut.
– Den här traditionen kommer fortsätta, för det finns ännu unga män som förbereder sig för att delta. Den som är Ecce homo idag har redan påbörjat sin mentala vandring längs den här vägen, och om några år blir de själva späkare. Min åsikt är att traditionen alltid kommer leva.
Det är upp till den yngre generationen att föra traditionen vidare.
Bild:
Giulio Piscitelli
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.