Idag går Ungern till ödesval. Inför valet har flera aktörer försökt sprida faktabaserad information och skapa debatt, men samhället förblir djupt polariserat mellan liberalt dominerade storstäder och en regeringstrogen landsbygd – där Viktor Orbáns väljare litar på statens propaganda och anklagar oppositionen för att vara styrd av ”judiska pengar”.
Ett kallt regn faller över Ujlengyel, ett litet samhälle en timmes bilresa sydost om Budapest. Kornel Klopfstein-Laszlo och en aktivist poserar framför välkomstskylten och blir fotad av några andra aktivister, som själva absolut inte vill hamna på bild i det här sammanhanget. Några säger att deras föräldrar röstar på regeringspartiet Fidesz och att de vill undvika familjegräl. Andra är oroliga över att hamna i bråk med lokalbefolkningen.
– Jag blev nästan nedslagen när vi var ute igår. Lyckligtvis är det ovanligt att det blir så hotfullt, säger Kornel Klopfstein-Laszlo.
Blåser upp propagandabubbla
Han är medgrundare av Nyomtass te is, på svenska ”Skriv ut den själv”, en aktiviströrelse som sammanställer faktabaserade nyheter i en enkel liten tidning som delas ut till ungerska hushåll. Sedan starten 2017 har man delat ut tidningen i över 2 100 samhällen.
Ett sådant gräsrotsarbete anses nödvändigt – i synnerhet inför valet den 3 april – eftersom Ungerns oberoende medier nästan helt har förintats. Public service fångades av regeringen 2010. Viktor Orbáns oligarker har köpt upp över 500 privata nyhetsmedier som förvandlats till regeringslojala organ. Den allmänna uppfattningen är att Orbáns väljare befinner sig i en propagandabubbla, i synnerhet här på landsbygden där regeringen har sin stora väljarbas.
– Vi har valt printformatet istället för en digital lösning, för att vi ser att det är lättare då att nå fram till den rurala befolkningen som är isolerad från information, säger Kornel Klopfstein-Laszlo.
”Stöttar till 100 procent!”
Han och aktivisterna delar ut tidningen i brevlådorna, men regnet gör att gatorna är nästan tomma på lokalbor att tala med. Vi går in i en av Ujlengyels krogar. Där sitter flera män som har avverkat flera glas brännvin. De flesta ber oss barskt att dra åt helvete, men den pensionerade snickaren Imre Kovacs, 82, låter oss sitta ned.
– Jag stöttar Fidesz till 100 procent och Fidesz kommer vinna valet. Orbán älskar och skyddar de ungerska barnen. Han har alltid kämpat för det ungerska folket. Och han har stoppat migranterna som kom hit utan papper 2015, som sedan åkte vidare och begick terrordåd i västra Europa, säger Imre Kovacs.
Vidare är han väldigt nöjd med att Orbán har gett honom och andra pensionärer en extra, 13:e månad med pensionspengar. Regeringen håller el-, gas- och vattenpriserna låga också.
Jämför oppositionen med Hitler
Om den ungerska oppositionen och dess premiärministerkandidat Peter Marki-Zay skulle komma till makten skulle man föra den rakt motsatta politiken, menar Imre Kovacs.
– Marki-Zay vill ge vapen till Ukraina, han är som Hitler och vill tvinga oss in i kriget mot Ryssland. Och det är någon särskild som ger honom pengarna för att han ska skälla på Orbán: George Soros. Marki-Zay styrs av judiska pengar.
Varifrån har du fått all den här informationen?
– Från tv. Där berättar de hur det funkar.
Imre Kovacs tycks väl representera den typ av rurala, äldre befolkning vars röster fört Orbán till makten i tidigare val, och som bygger hela sin världsbild på de regeringsstyrda mediernas rapportering. Orbáns senaste valkampanj, att skydda skolbarnen från ”skadlig hbtq-propaganda”, tycks också ha gett effekt.
Turné på landsbygden
Jämte ”Skriv ut den själv” har det i Ungern uppstått flera civila initiativ för att minska den skada och polarisering som regeringsmedierna ger upphov till. Den just nu kanske viktigaste plattformen för detta är den oberoende Youtubekanalen Partizan Media, som arrangerar debattsamtal och vars dagliga sändningar lockar 200 000 tittare.
Under mars månad genomförde Marton Gulyas, Partizans grundare, en turné med en mobil studio där han gjorde stopp i små orter på landsbygden. Det främsta syftet var att möta människorna på Fidesz egen planhalva.
– På vissa ställen var de lokala politikerna tuffa mot oss. De gav oss inte tillträde till det offentliga torget, de tillät inte att vi kopplade in oss på det elnätet, och så vidare. Men lokalbefolkningen var generellt välkomnande, säger han till Dagens ETC.
Marton Gulyas vill tona ner uppfattningen om att Orbáns väljare har hjärntvättats. Visst, många står bakom Orbán för att de blivit blint övertygade av propagandamedierna. Men andra röstar Fidesz på grund av familjeband, eller av ekonomiska skäl.
– Andra är cyniska kring saken, de vet att regeringen är fruktansvärt korrupt men tänker att den samtidigt är stabil och ansvarsfull. Och Orbán är det största politiska varumärket som byggts under Ungerns postkommunistiska period. Många har svårt att föreställa sig ett Ungern där han inte har makten.
”Grundbult i demokratin”
Många regeringskritiska ungrare ser att den här polariseringen kommer överleva ett eventuellt regeringsskifte i Ungern. Lösningen måste vara att sprida korrekt information via medierna, men problemet kvarstår att nästan alla medier är regeringsfångade. Frågan är om och hur oppositionen skulle kunna ändra på sakernas tillstånd, om man lyckas vinna i valet den 3 april?
Anna Donath är EU-parlamentariker och ordförande i partiet Momentum som ingår i det ungerska oppositionsblocket. När Dagens ETC möter henne under ett kampanjmöte i Budapest menar hon att det första steget måste vara att återetablera en mediepluralism.
– Informationsfrihet är en grundbult i demokratin och idag har medierna förlorat sin roll i Ungern. Folk har också förlorat förmågan att skilja på fakta och åsikter.
Anna Donath understryker att en ny ungersk regering inte ska intervenera i medierna, likt Orbán gjort, men att man måste se till att medierna blir en plattform där det finns olika åsikter. Fidesz ska också få plats där.
Systemet skyddas av lagar
Men utmaningen ligger i att de viktigaste delarna av Orbáns system skyddas av lagar som kan ändras bara med stöd av två tredjedelar av parlamentet. Inklusive den mediemyndighet och medielag som låter makthavarna påverka public service och ägarkoncentration. Och få vågar idag hoppas på att oppositionen kan lyckas erövra fullt så många säten i parlamentet.
– Det här påverkar demokratin mycket. Om vi vinner makten kommer vi kunna ändra vissa saker med en enkel majoritet och vi kan ändå förbättra mediepluralismen, men en förändring kommer ta tid.