Stora risker för många
Här intill ser du samtliga stater som varit för föremål för statskupp under de senaste två åren, men det innebär inte låg risk för nya maktövertagande. Kamerun är djupt splittrat, liksom också Benin och Togo. Det finns uppenbara risker för nya kupper. Även förhållandevis stabila stater som Ghana och Elfenbenskusten, som haft flera uppror, har stora utmaningar inte minst med jihadiska attacker i de norra delarna av länderna.
Afrikas mest folkrika stat Nigeria utkämpar också sedan många år ett inbördeskrig med islamistiska inslag och terrorgruppen Bako Harum är stark både i landet och i regionen.
Sammanfattningsvis har sedan Andra världskriget hela 45 av Afrikas totalt 54 länder utsatts för kuppförsök.
Ryssland påverkar
Ett genomgående inslag under senare tid är att Ryssland stärkt sitt inflytande genom att utlova militärt stöd till länder som bryter med väst, men där är också frågan vilka möjligheter Kreml har att ge det stöd som krävs. Wagnergruppens existens är i fara och hittills har en stor del av stödet varit beroende av att länderna skrivit över stora tillgångar till Wagner i betalning för dess legosoldater.
I hög grad attackeras också en mycket hårt ansatt befolkning av både jihadister och regeringsarméer där bägge sidor med stor vapenmakt kräver en total lojalitet för att inte genomföra blodiga militäroperationer.
Den tidigare starka kolonialmakten Frankrike kämpar också desperat för att behålla sitt inflytande över de tidigare kolonierna, detta med både militära och ekonomiska metoder. Oppositionen mot Frankrikes nykolonialism har blivit allt starkare och är också ett skäl till att flera stater närmat sig Ryssland och Kina.
Styr över valutan
Fortfarande behåller Frankrike makten över en rad av ländernas ekonomier bland annat genom den av Frankrike kontrollerade valutan CFA Franc som är lokal valuta i 14 afrikanska länder. CFA garanteras av den franska centralbanken, har en fast kurs gentemot euron och länderna tvingas avsätta halva sin valutareserv till den franska centralbanken.
Flera beslut att införa lokala valutor i länderna och regionerna har tagits, men covidpandemin har gjort att allt blivit senarelagt.
Här är länderna som drabbats
Mali
Den första kuppen kom i augusti 2020, men då lovade militären att återinföra demokrati – ett löfte som de backade från i januari 2021. Ett par månader senare verkställde militären under Assimi Goïta ytterligare en kupp och är fortfarande vid makten. Internationellt fördömdes militären och militärjuntan svarade med att slänga ut den FN- och franska styrka (där bland annat Sverige ingick) som slagits mot jihadister i landet. Istället har militären inlett ett samarbete med Ryssland och den ökända Wagnergruppen som nu har trupper i landet.
Guinea
I september 2021 avsatte militären landets första demokratiskt valda president Alpha Condé. Efter stora protester och demonstrationer i landet och efter att EU och USA fördömt kuppen och stoppat fortsatt militärt stöd har militärjuntan lovat att under 24 månader med början i år föra landet åter till demokratiskt styre. Men det finns inga garantier.
Niger
Den 26 juli i år genomförde militära befälhavare en kupp mot den folkvalde och västvänlige presidenten Mohammed Bazoum, som fortfarande sitter i husarrest. EU, Storbritannien och USA stoppade allt stöd till Niger efter kuppen och den västafrikanska samarbetsorganisationen, Ecowas, hotade att störta militärjuntan med militära medel, något som dock inte skett. Niger fick omedelbart stöd av grannländerna Mali och Burkina Faso och juntan i landet har öppnat kontakter med Ryssland och Wagnergruppen för att få stöd. Niger är viktigt för sina stora tillgångar på uran och om Ryssland får inflytande över landet kommer Moskva att till stor del kontrollera uranhandeln i välden.
Burkina Faso
Under åtta månader 2022 genomfördes två militärkupper i Burkina Faso, bägge gångerna använde militären kriget mot jihadister som skäl. Landet har sedan närmat sig Ryssland och Wagnergruppen för militärt stöd men samtidigt har jihadister, al-Qaida och IS undan för undan stärkt sin ställning landet.
Tchad
Efter att presidenten Idriss Debay, som själv tagit makten i en kupp, dödades i strid skulle parlamentets talesman blivit president, men en militärjunta tog över och utnämnde den förre presidentens son till ny president. Det blev stora protester i huvudstaden N’Djamena men eftersom den nye presidenten förväntas vara västallierad har inte de internationella protesterna blivit betydande.
Sudan
Efter att general Abdel Fattah al-Burzan tog kontroll över Sudan genom att avsluta samarbetet mellan den civila administrationen och militären utbröt ett inbördeskrig i landet. Den nationella armén utmanades av starka paramilitära rebellstyrkor som också gör anspråk på att styra landet. En rad andra stater i området är inblandade liksom både ryska och västliga intressen.
Gabon
Nyligen störtades den västvänliga presidenten Ali Bongo av en militärjunta. Grunderna för maktövertagandet är dock annorlunda jämfört med de ovanstående kupperna. Ali Bongo är ledare för en dynasti av kleptokrater som fört över landets inkomster till sina egna kassakistor. Gabon är ett litet, drygt två miljoner invånare, och enligt afrikanska förhållanden mycket rikt land med stora oljeinkomster. Det val som Ali Bongo vann strax före kuppen beskrivs också som odemokratiskt och riggat. Militärerna har också fått ett positivt mottagande av stora delar av befolkningen.