Förra veckan ställde sig svenska regeringen bakom beslutet. Något som resulterat i hård kritik från bland annat Journalistförbundet och Reportrar utan gränser. Erik Halkjaer är orolig för vad det kan leda till framöver.
– Jag tror att det kommer bli svårt att backa från beslutet. Jag är rädd att det kan ge bränsle åt länder som Polen, Bulgarien, Ungern och andra länder i östra Europa, men framförallt i Asien, Afrika och Latinamerika. De försöker redan begränsa pressfriheten och nu kan de peka på att även EU gör det.
Beivra i efterhand
Även Vänsterpartiet skriver i en skriftlig kommentar till Dagens ETC att de generellt är emot censur och att man inte bör blockera sajter innan det står klart om något brott som till exempel uppvigling eller hets mot folkgrupp begåtts.
”Vi anser att eventuella brott som begås på sajterna ska beivras i efterhand. Det är så vårt tryckfrihets- och yttrandefrihetsrättsliga system är uppbyggt. Vi vill behålla denna grundläggande systematik.”
Demokrati- och kulturminister Jeanette Gustafsdotter besvarar kritiken om censur i en intervju med Sveriges Radio.
– Det här är en del av det viktiga EU-beslut som tagits, det vill säga en del av de ekonomiska sanktionerna, där vi fördömer den ryska invasionen. Och man ska komma ihåg att det rör de ryska statsägda kanalerna.
Post- och telestyrelsen säger att de tittat på förordningen i förhållande till reglerna kring ett öppet internet och gjort en bedömning att blockeringen faller inom ramen för undantag för nätneutraliteten.
Bahnhof skippar censur
Men Internetleverantören Bahnhof säger att de inte kommer att följa förordningen.
– Man kan inte bekämpa censur med censur. Om man ska värna yttrandefrihet och demokrati måste man tillåta ett informationsflöde. Jag tycker att beslutet är helt vansinnigt, säger vd Jon Karlung.
– Det är klart att det är en vidrig propaganda från Putin, men det spelar ingen roll. Vi kommer inte att stänga ned. Sådant här blir ofta ett slag i luften då det ändå är lätt att gå runt. Det är även en skillnad med hur det ser ut i väst, medielandskapet är diversifierat och då är det inte lika problematiskt. Det finns också ett värde i att se hur propagandaapparaten ser ut, fortsätter Jon Karlung.
Vad som händer när en internetleverantör vägrar följa beslutet är fortfarande oklart.
– Beslutet gäller de svenska internetoperatörerna men sen är de upp till dem att ta ställning om de ska följa beslutet eller inte. Det är inte vårt ansvar att följa upp om de efterlevs, säger Petter Öhrn, pressansvarig på Post- och telestyrelsen.