– Hur ska vi få fler tjejer, kvinnor och personer med handikapp att vilja arbeta inom industrin, undrar en ung kvinnlig student när hon får ordet.
Presidenten svarar att problemet handlar om att många tänker att den branschen inte är något för dem, och att industriföretagen måste börja arbeta hårdare för jämställdhet. Under de dryga fyra timmarna som debatten pågår hinner han svara på ungdomarnas frågor om alltifrån lantbrukets framtidsutsikter till vad han har för planer för kärnkraften.
Lanserade debatten i januari
Evenemanget är en del av den stora nationella debatten som presidenten lanserade i mitten av januari. Det är hans försök att bemöta det utbredda missnöje som har resulterat i enorma protestaktioner i Frankrike de senaste månaderna. Debatten lanserades i ett fem sidor långt öppet brev till alla fransmän, där han bad om deras åsikter inom några av framtidens stora frågor. Han undrade hur de tyckte att samhället skulle vara organiserat och hur den ekologiska omställningen skulle finansieras. Han frågade om det behövs fler folkomröstningar och vilka skatter de vill sänka och höja.
Sedan dess har debatten pågått i både fysisk och digital form. Förutom den stora debatten med ungdomarna i Saône-et-Loire har presidenten träffat hundratals borgmästare och folkvalda i olika delar av landet för att diskutera Frankrikes framtid. Borgmästarna har i sin tur ordnat lokala debatter på gymnasieskolor och ålderdomshem. På en särskild hemsida har alla franska medborgare kunnat fylla i formulär med frågor om alltifrån hur den ekologiska omställningen borde finansieras till om det borde vara obligatoriskt att rösta.
På fredag är sista dagen att komma med åsikter inom ramen för debatten. Sedan ska Emmanuel Macron och hans partikollegor sammanställa alla synpunkter de fått via hemsidan och de fysiska debatterna. Redan under april har han lovat att återkomma med en sammanfattning av de insamlade åsikterna och förslag på hur de ska gå vidare med dem.
Har väckt stort intresse
På många håll har intresset för debatten varit stort. De öppna diskussionerna i gymnastikhallar och stadshus har lockat mycket folk. I skrivande stund har över 200 000 medborgare fyllt i de digitala frågeformulären. Men bland de Gula västarna – rörelsen vars ilska och missnöje debatten skulle fånga upp – har presidentens initiativ inte landat i god jord. De menar att det bara är ett manipulativt försök från presidenten att stilla protesterna. Proteströrelsen tycker inte att debatten är tillräckligt transparent och menar att allting bara kommer att återgå till det normala när den är över. En grupp från Gula västarna har lanserat en egen debatt som de kallar ”den riktiga debatten” där man inte behöver hålla sig inom de ramar som Emmanuel Macron satt upp. I ett öppet brev till presidenten skriver Eric Drouet, en av rörelsens frontfigurer, att han struntar i presidentens stora debatt. ”Kanske är det dags att lyssna på oss och verkligen överväga kraven från ditt folk? Du har fortfarande makten att se till att situationen inte förvärras, men om du sitter kvar på din position så kommer folket att ta tillbaka sin makt” skriver han.
”Ingen riktig debatt”
En av de fransmän som är kritisk till presidentens debatt är språkläraren Céline Puggioni från Aix-en-Provence i sydöstra Frankrike. Hon tycker att det är fel att kalla det för debatt, eftersom presidenten har valt frågorna och områdena som diskussionerna kretsar kring.
– Jag har läst frågorna på sajten och kommer absolut svara på dem. Men jag kommer skriva att jag vill ändra grundlagen och lägga till möjligheten till RIC, alltså folkomröstningar på folkets initiativ. Det är en viktig demokratifråga, säger hon.
Men pensionären Claudine Brissonnet från samma stad håller inte med. Hon har deltagit i en av de fysiska debatterna som arrangerats i regionen och tycker att det var god stämning. Enligt henne var folk nöjda över att få komma med åsikter om hur landet borde styras. Däremot är hon inte säker på att debatterna kommer leda till någon stor samhällsomvälvning.
– Det beror på vilken förändring man räknar med. Debatten kommer inte att revolutionera Frankrike, men vi får se vad som händer. Det beror på vad som kommer fram under debatterna, säger hon.
17 november 2018
Första demonstrationen
Gula västarna genomför sina första nationella demonstrationer. De protesterar mot de höjda bensinpriserna och klär sig i de gula reflexvästar som alla bilister, enligt fransk lag, måste ha i bilen. 282 000 människor demonstrerade. Emmanuel Macron och hans regering tar bort förslaget om höjd bensinskatt ur budgeten, men protesterna fortsätter. De utvidgas till att handla om ett allmänt missnöje med presidenten.
Röda halsdukarna startar motdemonstrationer
I november bildas motståndsrörelsen Röda halsdukarna, efter ett upprop på sociala medier. De protesterar mot Gula västarnas våldsamheter.
14 januari 2019
Brev från presidenten
Flera franska medier publicerar ett öppet brev från president Emmanuel Macron till det franska folket. I brevet lanserar presidenten ”Den stora nationella debatten” som ska pågå under de kommande två månaderna.
Gula västarna kandiderar till EU
I slutet av januari bestämmer sig proteströrelsen för att utmana presidenten och ställa upp i vårens val till Europaparlamentet.
Februari
Bråk med Italien
I februari startar en diplomatisk kris mellan Frankrike och Italien. Anledningen är att Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio träffar representanter från Gula västarna och utlovar dem sitt fulla stöd. Frankrike svarar med att ta hem sin ambassadör från Rom.
Gula västarnas demonstrationer fortsätter
Rörelsen fortsätter att manifestera på olika orter varje lördag. Den senaste aktionen den 2 mars samlade drygt 39 000 personer, enligt det franska inrikesdepartementet. Rekordet är fortfarande den 17 november då 282 000 personer deltog. Hittills har kring 1 000 poliser och 1 700 demonstranter skadats i protesterna.
Claudine Brissonnet och Marie Legrand
Pensionärer
Claudine: – Jag har deltagit i debatten och det har varit intressant. Jag har fyllt i frågeformuläret på internet och deltagit i en debatt här i stan, och kanske ska vara med i fler. Det gick bra och jag tror att folk var nöjda med att få tycka till. De uttryckte sina åsikter, men det var väl inga reflektioner på någon högre filosofisk nivå. Men det var ett avslappnat samtal där alla fick säga sitt.
Marie: – Macron har ett stort problem med de gula västarna och det är därför som han genomför den här debatten, där han har bestämt områdena. Jag tror inte det kommer leda till något. Gula västarna organiserar ju sin egen debatt och den ska bli kul att följa, för där behöver man inte hålla sig inom vissa områden.
Valerio Saracino
Konditor
– Jag tycker det är ett bra sätt för honom att bygga en liten länk mellan sig själv och folket. I Italien, där jag kommer ifrån, hade det aldrig fungerat. Där finns ingen politisk debatt utan bara propaganda. Jag kommer nog inte delta själv men om jag hade varit ung hade jag det. Det är de unga som har kvar hoppet och det är dem vi måste lyssna på.
Céline Puggioni
Lärare
– Problemet med hans debatt är att frågorna redan är färdiga och det är han som valt de fyra områdena. Det känns bara falskt. För fransmännen betyder en debatt att det blir diskussioner, att man försöker förstå varandra och kommer med förslag från båda sidor. Gula västarna tycker att frågorna måste komma från folket.
Joel Ripolles
Arbetslös
– Jag skiter i politiken. Presidenten kan eller vill inte hjälpa sådana som jag. Mer än så har jag inte att säga.