– Vi befinner oss i en mycket svår situation. Det sker en militarisering på regional nivå. Det könsbaserade våldet är omfattande. Vi är i fara, vi kan inte vara tysta, säger Aura Lolita Chávez från Guatemala.
Hon var en av deltagarna vid ett möte i Mexico City i mitten av februari när ett 50-tal aktivister från Brasilien, Colombia, Guatemala, Honduras Mexiko, Nicaragua, USA och Uruguay samlades för att diskutera de hot som riktas mot människorättsförsvarare och journalister.
Skydda naturresurser
Aura Lolita Chávez kämpar för att skydda naturresurser och quiché-folkens rättigheter.
Hon är ledare för Rådet av folket maya k’iche.
– Regeringen i Guatemala säger att vi är våldsamma bråkmakare, men vi försvarar vårt territorium och vi säger nej till gruvbolagen.
Hon var en av finalisterna till Europaparlamentets Sacharovpris 2017 och har tilldelats andra utmärkelser för sin kamp mot gruvbolag, kraftverksdammar och palmoljebolag. Aura Lolita Chávez har mottagit dödshot, attackerats och tvingades fly till Spanien 2017.
Hennes situation är långt ifrån unik. Latinamerika är den farligaste regionen för människorättsaktivister, särskilt för de som försvarar rätten till mark och arbetar för att skydda miljön.
Största hoten
Människorättsförsvararna säger att gruv- och oljebolag som går in i urfolkens områden utgör de största hoten, vid sidan av regeringsledda kampanjer mot aktivister, juridisk förföljelse, könsbaserat våld och polariserade samhällen som inte erkänner hur viktigt försvaret av de mänskliga rättigheterna är.
Evelia Bahena, en aktivist från delstaten Guerrero i södra Mexiko, berättar om lidandet och förstörelsen i spåren av företagen ”som gör vinster på bekostnad av andras liv”.
Hon har kämpat mot gruvprojekt i kommunen Cocula, vilket lett till hot och rättsprocesser mot henne. Hon tvingades fly – vilket är vanligt i de fall där aktivister står upp för rätten att skydda naturresurser och kämpar mot jätteprojekt som skadar den sociala strukturen i samhällen.