Utsläppsnormer för nya bilar, energieffektiviseringsdirektiv, EU:s utsläppshandel, och förnyelsebardirektivet. Det är några av de viktiga klimatlagar och resolutioner som EU-parlamentarikerna har tagit ställning till den senaste mandatperioden. Men hur de har röstat skiljer sig åt beroende på vilken grupp de tillhör.
En genomgång av tio viktiga omröstningar som organisationen Can, Climate action network, har gjort, visar att de gröna driver den tuffaste klimatpolitiken i EU. Gruppen får 85 poäng av 100 möjliga i Can:s rankning. Därefter hamnar vänstern med 66,5 poäng, följda av socialister och socialdemokrater (S&D) på 61 poäng.
Alla övriga grupper hamnar under 50 poäng. Allra sämst rankas de högerextrema i ENF, de konservativa och kristdemokratiska i EPP och de nationalkonservativa ECR.
Ur ett svenskt perspektiv ser det dock lite annorlunda ut. Partierna längst till höger hamnar visserligen i botten, men Vänsterpartiet får högre poäng än Miljöpartiet – hela 96 poäng mot 77 för MP. ”De nationella vinnarna är också föregångare i sina europeiska familjer, särskilt Vänsterpartiet i GUE/NGL-gruppen och Feministiskt initiativ i S&D”, skriver Can i rapporten.
V bäst i Sverige
På liknande sätt ser det också ut när Naturskyddsföreningen rankar de svenska parlamentarikernas insats. MP-parlamentarikerna Jakop Dalunde och Linnéa Engström får betyget utmärkt, liksom Vänsterpartiets Malin Björk och Socialdemokraternas Jytte Guteland.
I botten hamnar M och SD. Också en granskning från WWF visar att de rödgrönrosa röstar grönast. De har gått igenom 25 frågor som de anser är särskilt viktiga – i 100 procent av fallen röstade V och FI i linje med WWF:s krav, därefter kommer MP och S. Men även om det finns ett tydligt klimatengagemang bland röda och gröna partier i EU menar Ola Hansén, klimatexpert på WWF, att det behövs en mer progressiv klimatpolitik den kommande mandatperioden.
– Även om många viktiga beslut har röstats igenom så räcker inte det. EU måste ta fram en mer ambitiös klimatplan nu för att Parisavtalets mål ska nås. De nuvarande klimatplanerna beräknas leda till en uppvärmning på över tre grader. Det är inte hållbart.