BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men valet är en mycket öppen fråga – enligt samma opinionsundersökningar har 70 procent ännu inte bestämt sig för om de ska rösta eller vilket parti de i så fall ska välja.
”Oroliga för sin framtid”
Grön vänster är ett relativt nytt parti som bildades genom en sammanslagning av fyra mindre organisationer: en miljögrupp, en kommunistisk organisation, en pacifistisk rörelse och en religiös grupp.
Suzanne Kroger kandiderar för partiet. Hon känner sig säker på att de kommer att göra ett bra val:
– Jag har knackat dörr och talat med massor av människor. De allra flesta är outsägligt trötta på nedskärningar, trots att alla säger att ekonomin går bra idag, på populisternas ständiga rop på nederländsk kultur och sedvänjor samt angreppen på flyktingar.
Hon fortsätter:
– Nederländerna som jag lämnade var tvärtom, det var öppet, positivt, tolerant och solidariskt. Populisterna har förstört mycket med sin beskrivning av verkligheten och sitt sätt att peka ut stora grupper som skadliga.
Hon håller inte med om att valet i första hand handlar om migration och islam.
– När jag talar med folk säger de ofta någonting om att vårt land inte går att känna igen idag, och att det skulle bero på flyktingar och islam. Men skrapar man lite på ytan så visar det sig att de är oroliga för sin framtid. Kan de få bra hälsovård? Får deras barn en bra utbildning? Och får de själva ett jobb som går att leva på?
– Det är detta vi måste ta på allvar. Jag menar att valets största fråga är hälsovården som privatiseras och inte blir tillgänglig för alla.
”Inte positivt att lämna EU”
Suzanne Kroger säger att det är viktigt att bevara asylrätten:
– Vi kan inte sätta en gräns för hur många människor vi kan ta emot, det avgörande är att vi måste stå upp för mänskliga rättigheter och rätten till asyl om man hotas i sitt hemland. Vi måste respektera flyktingarna.
Wilders kampanj har delvis fokuserat på EU-medlemskap. Själv vill han ha en folkomröstning.
– Att lämna EU är inte heller på något sätt positivt, säger Suzanne Kroger. Hur ska vi utan EU kunna kämpa för flyktingars rätt och hur skulle vi kunna bedriva en verkningsfull klimatpolitik? Men inget sker automatiskt, vi måste ta strid för detta inom EU, vi har inga alternativ.
Tolerant inställning till prostitution
Klimatfrågan och miljöpolitiken är centrala för Grön vänster:
– Detta är ödesfrågor för världen. Vi kan inte tillåta att de kommer i bakvatten och inte syns. Tidigare gick Nederländerna i spetsen för förnybar energi utan utsläpp. Nu är vi bland de sista, bara under de senaste åren har tre stora kolkraftverk öppnats. Vi behöver en grön skatteväxling snarast: beskatta energi och utsläpp – inte arbete.
Någonting som däremot inte blivit en valfråga är holländarnas och Grön vänsters mycket toleranta inställning till prostitution och droger.
– Vi tycker att det är viktigt att tillåta prostitution. Prostituerade ska ha rätt till trygghet i arbetet och en bra hälsovård. De prostituerades fackförening är också mycket stark, säger Suzanne Kroger.
– Vi tycker också att det är bra att det finns coffeeshops där man kan röka hasch. Vi vill ingripa mot tunga droger som heroin och kokain, inte mot hasch och marijuana.
”Bygger på rädsla”
På Socialistpartiets kontor i centrala Amsterdam arbetar Lou Helden som volontär. Han förestår partiets helpdesk, dit folk kan komma för att få hjälp med att kontakta myndigheter, skriva brev, överklaga beslut och allt möjligt.
Lou Helden menar precis som Suzanne Kroger att hälsovård tillsammans med utbildning är valets viktigaste frågor:
– Wilders hela politik bygger på rädsla, han skyller allt på muslimerna och vill göra gällande att man löser alla problem om man lämnar EU och stänger gränserna.
– Hälso- och sjukvården är den viktigaste valfrågan. Genom alla nedskärningar och privatiseringar har man tvingat igenom privata försäkringslösningar som gör att människor utan stora resurser tvingas betala 385 euro för att få vård. Detta är nytt för Nederländerna, tidigare hade vi en nationell sjukvård som tog hand om alla.
Den förra regeringen, som bestod av högerpartiet VVD och Socialdemokraterna, införde hårda besparingar och genomförde omfattande privatiseringar för att bekämpa den ekonomiska krisen. Medan VVD har klarat av att behålla sitt väljarstöd har Socialdemokraterna rasat.
I Amsterdam träffar jag många besvikna S-väljare. Lis Derkerts är en av dem:
– Jag röstade inte på Socialdemokraterna för att de skulle rasera välfärden tillsammans med högern. Aldrig mer!
Geert van der Varst, presstalesman för PvdA tycker att kritiken är orättvis:
– Någonting behövdes göras och vi tog ansvar för Nederländerna. Vi ångrar ingenting, det vi gjorde var vi tvungna att göra. Landet förlorade 65 miljoner euro om dagen.
En speciellt känslig fråga var höjningen av pensionsåldern liksom flera privatiseringar:
– Vi försöker att korrigera vissa åtgärder nu när vi tillsammans med VVD fått Nederländerna på fötter igen. Det ska i framtiden bli möjligt för vissa att kunna gå i pension vid 65, men vi kommer inte att sänka pensionsåldern.
Rekordmånga osäkra
När det gäller privatiseringarna finns inga tankar på förändringar, inte ens när det gäller den kontroversiella privatiseringen av språkstudier för invandrare. Många ser det som kontraproduktivt att kräva språkkunskaper av flyktingar och invandrare samtidigt som många inte har råd att gå kurserna.
I opinionsmätningarna backar PvdA från att ha varit näst största parti till en position som ett av de mindre partierna i landet.
Geert van der Varsts hopp står till otillförlitligheten hos opinionsundersökningarna:
– Vi har en unik situation idag – mindre än en vecka före valet har sju till åtta av tio inte bestämt sig för hur de ska rösta, eller om de överhuvudtaget ska rösta. Jag har aldrig tidigare varit med om något liknande.
”Situationen är allvarlig”
De som drabbats hårdast av de populistiska framgångarna är invandrare och flyktingar. På Emcemo, som är en organisation till stöd för framför allt arabiska flyktingar och invandrare, arbetar Yvonne Steur.
– Situationen är allvarlig idag. Det har piskats upp ett hat mot flyktingar och invandrare. Jag hör dagligen vittnesbörd om hur till exempel kvinnor med slöjor trakasseras på gatorna i Nederländernas städer. Detta är ovärdigt vårt land., säger hon.