Under de senaste åren har hundratals flottar och småbåtar anlänt till Lesbos och andra egeiska öar från det närliggande turkiska fastlandet. De har fört med sig asylsökande migranter, som oftast varit på flykt från krig och förtryck. Mönstret upprepades efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i slutet av februari öppnade upp gränserna för migranter som ville ta sig till Grekland. Enbart fram till den 3 mars anlände 1 600 människor till öarna och huvudsakligen Lesbos.
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis svarade på Erdogans gränspolitik med att neka alla nyanlända möjligheten att söka asyl, från den 2 mars och en månad framöver. Beslutet har väckt skarp internationell kritik, inte minst från organisationer som dessförinnan uppmanat till större solidaritet med Grekland för att hantera flyktingfrågan.
– Alla stater har en legitim rätt att kontrollera sina gränser och hantera irreguljära inträden, men det måste göras på ett proportionellt sätt. Dessutom måste rätten till att söka asyl värnas. Det finns inte någon laglig grund i 1951 års flyktingkonvention för att upphäva asylrätten så som Grekland gjort, säger Astrid Castelein, chef över FN-flyktingorganet UNHCR:s verksamhet på Lesbos.
Har bara registrerats
Premiärminister Mitsotakis har åberopat en EU-klausul för att försvara sin asylpolitik. Astrid Castelein betonar att ett sådant tillfälligt upphävande endast kan ske på inrådan av EU-kommissionen, under konsultation av EU-parlamentet och genom hantering av Europeiska rådet.
– Det kan inte vara upp till en enskild medlemsstat i EU att fatta ett sådant beslut, som strider mot internationell humanitär rätt.
De migranter som nu kommit till Lesbos har inte fått söka asyl, utan bara registrerats av polis och EU:s gränsvaktsmyndighet Frontex. Vissa har blivit förda till det överfulla flyktinglägret Moria. Men kustbevakningen har tidigare hindrats från att köra dit busslaster med fler migranter, på grund vägspärrar den arga lokalbefolkningen satt upp.
En hel del migranter har därför istället blivit tagna i förvar och inhysta i en av flottans militärbåtar som ligger förtöjd i Mytilenes hamnområde.
Osäker utveckling
Vad som sker härnäst är oklart. Greklands regering säger att alla migranter som anländer irreguljärt kommer deporteras till sina hemländer. Migrationsministern har sagt att de ska förflyttas till fastlandet. Likaså alla migranter som anlände före den 1 januari 2019, och att det ska ske redan ”inom de kommande dagarna”. Men UNHCR känner inte till några konkreta planer i denna riktning.
– Vi har inte informerats om något sådant. Och det finns ändå inte särskilt många mottagningscenter på fastlandet. De människor som nu kommit hit hamnar i limbo eftersom de inte kan söka asyl, men man kan inte heller med enkelhet deportera folk till länder som Afghanistan och Somalia, säger Astrid Castelein.
Europas ”sköld”
Utvecklingen har ännu en gång ställt krav på EU att ta ställning gällande asylrätten. I förra veckan besökte en EU-delegation den grekisk-turkiska landgränsen, där EU-kommissionär Ursula von der Leyen hyllade Grekland för att landet agerar som Europas ”sköld”. Samtidigt var man ytterst vag när det gällde att kommentera det som kritiker menar är ett brott mot asylrätten.
I Mytilene finns advokaten Asterios Kanavos som arbetar vid Refugee Support Aegean och ger juridisk assistans åt asylsökande. Han vittnar om ett växande antal oegentligheter i Grekland till följd av regeringens asylpolitik.
– Läkare utan gränser kontaktade mig om att de träffat två personer i förvar i militärbåten i hamnen, som behöver särskild assistans. Samtliga advokater nekades först tillträde till migranterna i båten, trots att den grekiska åklagarmyndigheten sagt att vi ska ha det, berättar Asterios Kanavos.
Han gick till hamnområdet i Mytilene tre dagar i rad och försökte komma in, men möttes bara av undanflykter och till sist förolämpningar av ett underrättelsebefäl.
– Han sa att de här människorna är illegala migranter, att han inte brydde sig om ifall de vill ha asyl eller att jag är advokat.
När Asterios Kanavos väl fick tillträde till båten, med hjälp av åklagarmyndigheten, så påstod ansvarigt befäl att de två personerna inte finns där. Nu har han kontaktat ombudsmannen för mänskliga rättigheter för att uppmärksamma att han som juridiskt ombud inte fått träffa personerna i förvar.
”Ny, extrem flyktingpolitik”
Kritiska röster i Grekland är oroliga över vad regeringens politik kommer resultera i, och över att EU-ledningen med sådan uppenbar lätthet kan ha överseende med en mycket kontroversiell hantering av asylrätten. I lördags arrangerades en protest mot både regeringen, mot avsaknaden på en EU-lösning på Lesbos och mot det främlingsfientliga våld som präglat ön på sistone.
En av deltagarna, Joaquin O’Ryan, driver till vardags frivilligorganisationen Mosaic Support Center i Mytilene som arbetar med migranter. Han ser Grekland som ett laboratorium för att prova nya regelverk.
– Lesbos och gränsen vid Evrosfloden är nu platser där en ny, extrem flyktingpolitik prövas i EU. Unionen stödjer Greklands regering i deras hårdare gränskontroller, i deras pushbacks, i deras frysning av asylrätten. Om vi tillåter det här att hända så kommer det här att exporteras till fler länder.