På ön Rhodos fick omkring 20 000 turister evakueras i vad som av de grekiska myndigheterna beskrivs som den största evakueringen någonsin. Över 45 byggnader skadades och 15 procent av öns yta påverkades av skogsbränderna. Premiärministern liknade situationen med ett krig och lovade att bygga upp det som gått förlorat och kompensera dem som skadats.
I onsdags kom nästa besked i en TV-intervju med premiärministern i ITV: ”För alla vars semestrar avbröts till följd av skogsbränderna kommer den grekiska regeringen i samarbete med lokala myndigheter att erbjuda en veckas gratis semester på Rhodos, under nästa vår eller nästa höst. Detta för att säkerställa att de kan komma tillbaka till ön för att njuta av dess naturliga skönhet”.
Vidare säger Kyriakos Mitsotakis i intervjun att läget nu är ”tillbaka till det normala”.
Grekland förlitar sig på intäkter från turismnäringen, som står för en fjärdedel av landets bnp enligt tidningen Politico.
”Högerpopulism”
För den grekiska forskaren Giorgos Kallis, som är professor i ekologisk ekonomi vid Universitat Autònoma i Barcelona, kommer inte uttalandet som en överraskning.
– Det går i linje med den här högerregeringens tidigare hantering av klimatkrisen. De nödevakuerar för att undvika dödsfall, men de låter skogarna brinna ner eftersom de inte har ett ekonomiskt värde. Sedan utlovar de rejäla ekonomiska kompensationer till de drabbade. Det är högerns populistiska katastrofpolitik, skriver han till Dagens ETC.
Christos Zografos däremot, forskare i klimatpolitik vid Universitat Pompeu Fabra, förvånas över att premiärministern prioriterar turismens välstånd så högt.
– Jag vill inte på något sätt låta som en nationalist, men det finns en dynamik i Grekland sedan länge som behöver skifta, säger han och fortsätter:
– Den modell för turism som den grekiska regeringen på ett aggressivt sätt eftersträvar är fullständigt ohållbar ur ett klimatperspektiv, med flygresor och tunga klimatavtryck. Men det är också ohållbart när det kommer till de grekiska medborgarnas rättigheter. Det handlar om vad man erbjuder de människor som bor här, i förhållande till vad man erbjuder dem som kommer och hälsar på och lämnar lite pengar.
Förebygg kommande kriser
Istället, säger Christos Zografos, borde regeringen prioritera de här pengarna på sjukvård och att förebygga klimatrelaterade kriser i framtiden.
– Jag tycker att det vore ett bättre alternativ att ta hand om den egna befolkningen, särskilt då Grekland är världens näst högst skuldsatta land.
Beslutet att erbjuda gratis semester under lågsäsong för turismen i Grekland är inte bara en ekonomisk felprioritering enligt forskaren.
– Det blir samma personer som gör samma resa två gånger. Det fördubblar i princip deras koldioxidavtryck.