Välkommen till La Cigna. Svanen. I denna 19-våningsbyggnad i den italienska staden Livorno, i Toscana, bor 110 personer. I korridorerna luktar det nylagat julbak och annan julmat, för inne i lägenheterna pågår förberedelser inför julhelgen, det bakas och pyntas både här och där. Vintern med sin sedvanliga kyla – i alla fall av italienska mått – har kommit till staden, men inomhus är det svårt att känna av den, för innan man vet ordet av har man bjudits på en varm kopp te. Stämningen är varm och en av kamratskap och gemenskap. I den här byggnaden samarbetar man och alla beslut som rör huset och dess underhåll tas kollektivt.
La Cignas invånare har bott här i tre år. Det var 2016 som 20 hemlösa familjer tog det avgörande beslutet: att ockupera skyskrapan som en gång hade presenterats som det moderna Livornos nya ansikte, men som hade stått tom i nästan ett decennium, efter att företaget som ägde det gått i konkurs. En morgon samlades de på den stora byggnadens innergård. La Cigna hade byggts under den italienska byggboomens höjdpunkt, men snart hade bubblan spruckit. Så de klev in i den övergivna byggnaden och började städa den och, med sina egna händer, anpassa de före detta kontorslokalerna till bostäder, med fungerande kök, badrum och de mycket viktiga allmänna utrymmena, där familjerna skulle samlas varje torsdag för att demokratiskt besluta om alla detaljer som hade med byggnadens framtid och underhåll att göra. Självförvaltning på italienskt vis. I dag lever totalt 50 familjer i de sex första våningarna i höghuset, som ockuperas av såväl italienska familjer som familjer av utländsk härkomst, främst från afrikanska länder.
Det djärva initiativet att ge nytt liv åt denna spökbyggnad – med stöd från den italienska Hyresgäst- och invånarföreningen ASIA-USB – tog familjerna som ett svar på den mycket djupa bostadskrisen som råder i Italien, och särskilt i Livorno. Staden har kallats för ”Italiens vräkningshuvudstad”, för där har en av 30 familjer blivit vräkta från sina hem. Den vanligaste anledningen till att människor drivs från sina hem är att de inte har råd att betala hyran. I recessionens Italien beror nio av tio vräkningar just på detta.
Italienska fackföreningar och organisationer som arbetar för rätten till en bostad har länge påpekat att det i landet ”finns alldeles för många människor som saknar en bostad och alldeles för många hus som står tomma”. Bostadsmarknaden domineras av en förödande spekulation, där ägare till tomma och övergivna byggnader (som många gånger inte ens underhålls) föredrar att låta dessa stå tomma, i hoppet om att sälja dem till ett högre pris i framtiden, framför att hyra ut dem billigt åt människor som verkligen behöver dem.
I La Cigna bröts den gemytliga stämningen delvis av ett lokalt domstolsbeslut om att ”familjerna som ockuperar byggnaden omedelbart bör vräkas”. Företaget San Teodoro, som äger stora delar av 19-våningshuset begärde att familjerna skulle vräkas och domstolen gick företaget tillmötes. Den 12 december gjorde myndigheterna ett första försök att verkställa vräkningen, som skulle ha tvingat 110 personer att fira jul som hemlösa, eftersom Livornos kommun sagt att den inte har någon som helst möjlighet att hitta adekvata bostadslösningar till en stå stor grupp. Hela 200 personer slöt upp framför byggnaden och lyckades förhindra vräkningen.
Men de 50 familjerna är vana vid kollektiv kamp och fast beslutna att kämpa in i det sista för att försvara sina hem. De hängde upp en stor banderoll på byggnadens fasad. Där står deras budskap mycket klart: ”Om ni köper La Cigna, så får ni oss på köpet”.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.