En av dem som kommer att delta i protesterna är svensk-brasilianska Isabel Löfgren. Hon är lektor på Södertörn Högskola och medlem i Sverige-baserade aktivistföreningen Brassar, som tillsammans med ett 20-tal andra organisationer som till exempel Greenpeace, Amnesty, Framtidsjorden, Skiftet, Sameföreningen i Stockholm och Latinamerikagrupperna kommer att medverka på en manifestation för Amazonas som arrangeras av Amazon Watch Sverige.
– Den 7 september är Brasiliens nationaldag då man firar vårt lands självständighet med militärparader och flagghissning. Men i år, med anledning av bränderna och skövlingen av Amazonas, utnyttjar vi den här dagen för att mobilisera protester mot Bolsonaros politik.
Vi transformerar en minnesdag till en protestdag helt enkelt, säger Isabel Löfgren.
”Förvånade och förskräckta”
Protestmanifestationer den 7 september riktas specifikt mot skövlingen av Amazonas, men Isabel Löfgren menar att det är oundvikligt att generell kritik mot Bolsonaros politik kommer att framföras.
– Ända sedan januari när Bolsonaro tillträdde som president har protestmanifestationerna avlöst varandra. Det har till exempel handlat om nedskärningar på utbildningen och höjda biljettpriser i lokaltrafiken. Att han skulle avveckla miljölagstiftningen och ge jordbruksindustrin och multinationella företag fria tyglar i Amazonas var han tydlig med redan under sin presidentvalskampanj. Men det verkar inte som att omvärlden inte riktigt fattade det, och nu är många förvånade och förskräckta, säger hon.
Gör som militärerna
Att Bolsonaro använder sig av vänsterns språkbruk när han försvarar sig mot kritiken, och kallar Frankrikes president för kolonialist när denne ville diskutera händelserna i Amazonas på G7-mötet tycker Isabel Löfgren är ett exempel på ”extremhögerns smartaste drag att skapa dimridåer”.
– Det gör högerpopulister och extremhögern i Europa också.
Man approprierar klassiska vänsterargument och använder dem för att skapa ännu mer polarisering. Bolsonaros uttalande ser ut som ett dekonialt försvar, men i själva verket praktiserar han själv kolonialism i sitt eget land. Hans konflikt med Macron är en slags upprepning av vad som hände i Brasilien under militärdiktaturen på 60-70-talet. Då kritiserade flera europeiska länder, som tagit emot politiska flyktingar från Brasilien, militärdiktaturen för att inskränka mänskliga rättigheter. Militärerna svarade samma sak som Bolsonaro gör idag: ”Ni har ingenting med det här att göra, det är vår ensak. Ta hand om era kolonier och lämna oss ifred.”
Advokater förbereder mål
Isabel Löfgren menar att en av de viktigaste åtgärderna för att stoppa slakten av Amazonas är att man börjar följa nuvarande lagstiftning och ser till att den inte monteras ner.
– Politikerna i den brasilianska kongressen måste börja försvara de existerande miljölagarna. Bolsonaro försöker hela tiden förändra den juridiska praxis som är relaterad till miljö och klimat, för att underlätta exploateringen av Amazonas – tillsammans med Kina, USA och kanske England snart också. Just nu har en grupp brasilianska advokater förberett ett mål för att kunna ställa Bolsonaro inför rätta i en internationell domstol och förhoppningsvis då kunna stoppa vissa av hans förslag gällande Amazonas. Vi behöver fler sådana initiativ, säger Isabel Löfgren.
Marcelo Bezerra Ramos, Rio de Janeiro, historielärare, aktiv i den ekosocialistiska organisationen Subverta
– Vi i Subverta har alltid försvarat Amazonas och andra platser i Brasilien som fallit offer för den storskaliga jordbruksindustrin och multinationellas företags expansion. Bolsonaros regering är inte den första regeringen i Brasiliens historia som attackerar Amazonas, men den skövling, utförsäljning och förstörelse av Amazonas som sker nu är av proportioner som aldrig tidigare skådats i Brasilien.
– Därför försöker vi den 7 september mobilisera sociala rörelser, fackförbund, ungdomar som inspirerats av Fridays for Future och övriga civilsamhället för att protestera mot den miljöpolitik som Bolsonaros regering bedriver. Men för oss är det inte bara en protest-aktion, det är också ett sätt att presentera en annan socialistisk och hållbar utvecklingsmodell som inte baseras på storskaligt jordbruk, enorma vattenkraftsverk och gruvdrift som oundvikligen måste passera genom Amazonas.
Daiane Carlos Höhn, São Paulo, nationell koordinator för MAB (De dammpåverkades rörelse)
– Sedan 25 år tillbaka organiserar många av oss brasilianare på vänsterkanten ett alternativ till nationaldagsfirandet som vi kallar ”Grito dos excluidos” (De exkluderades vrål), för att ifrågasätta den nuvarande brasilianska samhällsmodellen. Det här året har vi valt slagordet ”Liv är viktigare än vinst”. Två exempel på hur vinstjakt går före människoliv och planetens överlevnad i dagens Brasilien är den stora dammkatastrofen som företaget Vale orsakade i Brumadinho i januari i år och de fruktansvärda bränderna i Amazonas.
– När det stora rökmolnet från bränderna nådde oss här i i São Paulo var det som att regnskogen tog sig till staden för att visa vad som håller på att hända där. Det fick även den urbana medelklassen här att förstå allvaret. De dammpåverkades rörelse som jag företräder har märkt en radikal försämring sedan Bolsonaro kom till makten eftersom han bland annat har gett grönt kort till företag som vill expandera gruvdrift och vattenverk, avskedat chefen för Inpe (Brazilian National Institute for Space Research) och sagt att ingen jord som tillhör urfolk ska avgränsas och skyddas. Därför måste vi protestera mot Bolsonaros extrema politik som dödar människor, djur och natur.
Adriana Novais, São Paulo, forskare i socialvetenskap och delstatsledare för MST – Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (De jordlösa lantbrukarnas rörelse)
– MST kommer delta i protestmanifestationer i olika delstater tillsammans med fackföreningar, vissa delar av katolska kyrkan, studentrörelsen och bostadsaktivister under sloganen ”Esse Sistema não Vale” (Det här systemet funkar inte) som syftar på gruvföretaget Vale som orsakade den fruktansvärda dammolyckan tidigare i år.
Vi protesterar mot miljöbrott, skövlingen av Amazonas, den ökade arbetslösheten, kriminaliseringen av sociala rörelser och vi kräver också att vår före detta president Lula da Silva släpps fri.
– Det politiska projekt som Bolsonaro har påbörjat utarmar våra naturresurser, straffar de lägre samhällsklasserna som redan nu har svårt att överleva ekonomisk och som tvingas köpa mat som odlats med gifter som tidigare varit förbjudna. Dessutom vill han privatisera statliga industrier, skolor och universitet. Därför är det viktigt att vi protesterar och tvingar Bolsonaros regering att ta ansvar för de konsekvenser som deras politik får. Men vi behöver internationellt stöd, det är fundamentalt viktigt att omvärlden reagerar och stöttar oss att försvara miljön och de mänskliga rättigheterna i Brasilien.