El Salvador, under den populistiske presidenten Nayib Bukeles styre, blev i början av september först i världen med att förära Bitcoin status som officiellt betalningsmedel – parallellt med USA-dollarn som i praktiken varit landets valuta sedan 00-talet. En del inhemska kommentatorer uppskattade att landet för en gångs skull omnämndes i internationella medier för något annat än kriminella gäng. Men trots att Bukele annars är en av Latinamerikas mest populära presidenter, väckte denna åtgärd skepsis hos de allra flesta. Protester hölls inför beslutet och opinionsundersökningar visade att mer än två tredjedelar av befolkningen var negativa till beslutet.
Den digitala plånbok alla salvadoraner tilldelats, Chivo, som kom med motsvarande 30 dollar i gåva, kollapsade första dagen. Det är dock inget ovanligt att nya system drabbas av tekniska problem i början. Efter snart två månader verkar dock införandet fortfarande problematiskt.
Journalisten Carmen Valeria Escobar beskriver i nättidningen Dialogo Chino hur hon i 30 olika kiosker och mataffärer försökte köpa ett paket tuggummit med Bitcoin, utan framgång. I den 31:e kiosken gick köpet igenom efter 10 minuters försök, men med olika avgifter blev kostnaden 3 dollar istället för 0,50. Många salvadoraner tycks ha laddat ner Chivo-applikationen enbart för att kunna ta ut startbonusen som dollar istället, vilket var möjligt i ett fåtal uttagsautomater, som följaktligen genererade timslånga köer.
Bukele själv har dock under oktober hävdat att El Salvador nu har tre miljoner aktiva användare av Chivo och att invånare i landet tagit emot en miljon dollar i penningöverföringar från utlandet. Ekonomen Lourdes Molina påpekar för nyhetsbrån Telam att sådana siffror är omöjliga att kontrollera, eftersom Chivo är ett privat företag. En del tyder på att införandet inte gått så smidigt som tänkt.
I slutet av september meddelades plötsligt en extra rabatt för att tanka bensin och diesel med Chivo, något som inte funnits med i det ursprungliga förslaget, med uppenbart syfte att uppmuntra användningen av appen. Kritiker menar att det är en okontrollerad subvention till privata företag som beslutats utanför de normala demokratiska procedurerna.
I mitten av oktober anställdes också 4000 ”promotorer” som ska lära människor att använda Chivo. Ekonomen Lourdes Molina menar att det är inte klart vilket problem införandet av Bitcoin som betalmedel är tänkt att lösa och ”att det verkar mer som en operation för att gynna privata intressen”. Hon påpekar också att det kan finnas ett dolt motiv att göra landet till paradis för penningtvätt, eller i alla fall att det kan bli konsekvensen. Under tiden har El Salvador satt upp två Bitcoin-gruvor i containrar vid slocknade vulkaner för att utnyttja geotermisk energi. Enligt den senaste rapporten har de hittills generat motsvarande 340 dollar, en mindre imponerande summa.
Det förblir fortfarande oklart om landet kommer få tillbaka de omfattande investeringar det gjort i Chivo och övriga Bitcoin-system, och i så fall hur.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.