Genväg till adhd-diagnos via Danmark – svenska regioner betalar
Flera företag lockar med adhd-utredning i Danmark – på bekostnad av svenska skattepengar.
Bild: Shutterstock / Skärmdumpar
Dagens ETC
Gratis, snabb utredning och ingen kö. Ett drömscenario för patienter som väntat länge i Sverige på att få göra en adhd-utredning. Flera svenska adhd-företag har på kort tid etablerat sig i Danmark och lockar kunder från Sverige. Men det är de svenska regionerna som får betala.
– Uppskattningsvis har vi ett tjugotal förfrågningar i veckan, säger Gunnar Moustgaard, medicinsk rådgivare på psykiatrin i Region Skåne.
Alla vinner. Företagen tjänar pengar och patienterna blir nöjda. Den växande skara svenska adhd-företag som etablerat sig i Danmark lovar en smidig process för utredning. Och till skillnad från om man söker vård hos privata adhd-företag i Sverige så behöver patienten inte heller lägga ut över 30 000 kronor från egen ficka.
Kostnaderna täcks av Försäkringskassan heter det. Myndigheten lägger i sin tur notan på regionen patienten är skriven i.
Det är alltså inte alla som vinner. De som blir lottlösa i denna vårdkalkyl blir regionerna. Allt enligt konstens alla regler, närmare bestämt EU-regler som säger att patienter har rätt till samma vård som man får i Sverige i hela EU.
– Reglerna kan vi inte påverka. Men här har man använt reglerna på ett sätt som det väl egentligen inte var tänkt. Det är inte så att man söker danska adhd-utredningar utan svenska utredningar som finns i Köpenhamn, säger Gunnar Moustgaard, medicinsk rådgivare på psykiatrin i Region Skåne.
Kostar tid för regionerna
Det senaste halvåret har antalet utredningar i Danmark av personer bosatta i Skåne ökat.
– Uppskattningsvis har vi ett tjugotal förfrågningar i veckan. Och vi yttrar oss om varje enskilt ärende.
Som svar på den administrativa och ekonomiska belastning som läggs på regionerna har en hel del regioner infört remisstvång. Det vill säga krav på en remiss från regionen för att ens komma till en utredning utomläns eller utomlands. Det är ännu inte aktuellt i Skåne.
– Men det är något som diskuteras. Jag tycker själv att det hade varit rimligt att se om det finns skäl för utredning genom en första bedömning i primärvården.
Sedan finns ju patienter som har en initiativförmåga för att orka söka sig utomlands för en utredning medan andra som kanske har större behov av hjälp inte har den förmågan
Försäkringskassan nekar också en del utredningar och det blir då patienten själv som får betala hela beloppet ändå. I ett fall, som fick avslag i april, hänvisas det till att vården i det svenska företaget som placerats i Danmark inte är likvärdig med den i Region Skåne på grund av att man där inte arbetat teambaserat, det vill säga med minst en psykolog och en läkare.
– Det finns en del fall där vi menar att man inte kan erbjuda samma vård som hos oss. Samtidigt så har aktörerna på senaste tiden blivit allt bättre på att följa regionernas riktlinjer, med bredare utredningar och underlag.
Större behov trängs undan
Men det kan fortfarande finnas en risk för att kvaliteten på själva utredningen kan vara undermålig, att företagen har sagt en sak i underlaget men sedan gör något annat.
– Vi är oroliga för att patientförväntan kan medföra att fler än rimligt får diagnosen. Då finns risken att man kan behöva komplettera utredningen när patienterna söker behandling i Sverige.
Det kan då även finnas risk för att patienter som kanske har ett större medicinskt behov trängs undan. Något som också bekymrar Gunnar Moustgaard är att genvägen till Danmark innebär en ojämlik vård för svenska patienter, dels på grund av att det geografiskt är lättare att ta sig till Köpenhamn om man bor i Skåne jämfört med resten av landet.
– Sedan finns ju patienter som har initiativförmåga och orkar söka sig utomlands för en utredning medan andra som kanske har större behov av hjälp inte har den förmågan.
Det finns en utbredd kritik om att grundproblemet är regionernas köer. Varför kan inte regionerna korta köerna?
– Ja, det är ju i någon mening rätt. Vi borde inte ha så långa köer. Vi jobbar mycket för att minska dem. Men det handlar om en kombination av ökad efterfrågan på behandling och utredning och att vi måste se till att ha resurser för patienter med andra typer av problematik också. Det handlar också om personalbrist.
Men Gunnar Moustgaard anser ändå att möjligheten att ta vägen via Danmark blir orättvis.
– Det blir ändå regionen som i slutändan betalar för vården. Hade resurserna använts inom regionen skulle man få rätt prioritering av patienter som behöver vård.
Utredningar för miljoner
Kostnaden för en utredning som är gjord utomlands och som ska betalas av Region Skåne är mellan 32 000 och 39 000 kronor. Tjugo utredningar per vecka blir uppskattningsvis 35 miljoner per år för regionen.
SVT granskade för två år sedan adhd-kliniken i Köpenhamn som drivs av en svensk läkare och riktar sig till svenskar. Där framkom att lite mer än ett dussintal patienter fått stora mängder av ett narkotikaklassat preparat utskrivet med en bristande uppföljning. En patient fick en psykos till följd av detta. På grund av att företaget ligger i Danmark kan inte svenska myndigheter granska vården. I år har företaget hittills fått åtta och en halv miljoner kronor i ersättning från Försäkringskassan.
Sedan dess har fler svenska företag dykt upp i Köpenhamn som riktar sig till svenskar. Ett är Althea Care som började ta emot patienter för drygt ett år sedan. De har cirka tjugo nya patienter per månad och har i år fått drygt tre miljoner kronor i ersättning från Försäkringskassan. Till skillnad från några av de andra svenska företagen i Köpenhamn genomför de endast utredning om patienten får ett godkänt förhandsbesked från Försäkringskassan.
På Althea Care behöver patienter också ha haft en kontakt med vården i Sverige där det framkommit ett behov av en neuropsykiatrisk utredning innan man påbörjar en utredning. Verksamhetschefen Josephine Nemarks uppfattning är att regionerna generellt ser positivt på EU-avtalen som möjliggör vård utomlands. Hon anser inte heller att vården blir ojämlik på grund av att patienter tar sig till Danmark.
Det är otroligt givande att kunna hjälpa patienter som stått i kö för utredning länge.
– Vi ser liksom Sveriges regioner helst att det inte ska finnas någon vårdkö för patienter över huvud taget. Att kringgå vårdköer är inte en princip som kan tillämpas på processen med begäran om vård utomlands eftersom Sverige valt att teckna avtal som direkt ger patienter rätt att göra en ansökan via Försäkringskassan, säger Josephine Nemark.
Hon startade verksamheten för att hon såg ett vårdbehov i Danmark men vid uppstarten insåg hon att det också fanns en grupp patienter som står i kö till psykiatrisk vård i Sverige som de kan hjälpa via EES-avtalet.
– Det är otroligt givande att kunna hjälpa patienter som stått i kö för utredning länge. Oavsett om de får diagnos eller ej innebär det ofta att insatser kan påbörjas tidigare, såsom hur skolan ska möta en elev på bästa sätt.
Den psykiatriska vården i Danmark som riktar sig till svenska patienter kommer att fortgå fram tills att regionernas flaskhalsar försvinner, tror Josephine Nemark.
– Men det är en försvinnande liten andel av vården som sker via vård utomlands i relation till den vård som regionerna själva genomför och upphandlar.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.