– Förstörelsen och det mänskliga lidandet i Gaza saknar motstycke och kommer påverka generationer framåt, sa domaren Mary McGowan Davies som lett utredningen, vid en presskonferens.
Vapenvilan
• Den vapenvila som förhandlades fram och som innebar slutet av Operation Protective Edge, har brutits ett flertal gånger. I stort sett dagligen skjuter israeliska styrkor mot palestinier i närheten av säkerhetsstängslen vid gränsen eller mot palestinska båtar. Det rapporterade UNRWA i sin lägesrapport i slutet av juni. I Gaza har en person dödats och 47 skadats av israeliska styrkor under året. Detta enligt officiella FN-siffror. På Västbanken är siffrorna ännu högre.
En raket har avfyrats inifrån Gaza i slutet av juni och Israel svarade med flera luftvärnsattacker. Ingen skadades.
Återuppbyggnaden
Återuppbyggnaden av Gaza går med snigelfart och om blockaden inte lyfts kommer uppbyggnaden att ta 30 år. Reparation av offentliga byggnader såsom skolor har kommit igång, men inte återuppbyggnaden av totalförstörda bostäder. Det rapporterar FN-organet UNRWA.
– Det är 315 dagar sedan eld upphör och inte ett enda av de totalförstörda hemmen, vilket det finns över 12 000 av, har byggts upp igen. Det är en skam och det finns gott om ansvar att fördela, bland annat för den pågående blockaden, brist på politiska framsteg palestinska partier emellan och otillräckligt internationellt stöd, säger Christopher Gunness, talesperson för UNRWA, till Dagens ETC.
Blockaden
Blockaden av Gaza, som enligt FN utgör en kollektiv bestraffning som bryter mot internationell rätt, har pågått sedan 2007 och krympt Gazas BNP med 50 procent. Arbetslösheten i Gaza är nu uppe i 43 procent, världens högsta, och ungdomsarbetslösheten är svindlande 60 procent. Världsbanken varnade i maj för att Gaza står på randen till ekonomisk kollaps. Byggmaterial släpps endast igenom vid en av gränsövergångarna och det som släpps in utgör inte ens en bråkdel av vad som behövs.
Barnen
Över 10 barn om dagen, totalt 551 barn, dödades under angreppet och 3 431 skadades. Barnen som upplevde de dagliga bombningarna och i många fall förlorade familjemedlemmar lämnades svårt traumatiserade. 142 familjer förlorade tre eller fler medlemmar i en och samma incident. 350 000 barn i Gaza uppskattas vara i behov av psykosocialt stöd.
Sjukvården
Flera sjukhus skadades under bombningarna. Fem nyckelsjukhus har renoverats och är tillbaka på samma standard som före kriget. Alla sjukvårdsinrättningar har dock stora problem i och med den ojämna energiförsörjningen, med dagliga strömavbrott på flera timmar. Det berättar Krista Armstrong, talesperson för Internationella rödakorskommittén, ICRC, i Gaza. Hon tillägger att andra problem är att läkarnas kompetensutveckling hejdas av den begränsade fria rörligheten, samt att det råder stor brist på material.
– Vi har fortfarande mycket svårt att få in mediciner och engångsartiklar för att behandla cancer och kroniska sjukdomar, säger hon.
Fredsprocessen
Sedan kriget har Israel hållit val och Likudregeringen med Benjamin Netanyahu i spetsen blivit omvald. Detta trots att Netanyahus förtroende dalade med 50 procent under det blodiga angreppet mot Gaza. Netanyahu uttalade tydligt inför valet att vid en seger blir det inget tal om en palestinsk stat. Fredsprocessen befinner sig i ett låst läge. Bosättarpolitiken har fortsatt med oförminskad styrka och under 2015 har i snitt 12 palestinska hus i veckan rivits i östra Jerusalem och Västbanken. En ny aktör har dykt upp på scenen – IS släppte förra veckan en video där de fördömer Hamas samarbete med sekulära aktörer och hotar störta Hamas.
De brutna löftena
Vid Kairokonferensen utlovades 3,5 miljarder kronor av givarländerna till stöd för Gazas återuppbyggnad. Endast en tredjedel har kommit fram och flera biståndsprogram börjar få slut på pengar; UNRWA rapporterar att deras pengar tar slut i september. Sverige har hållit sina löften.