Och det var egentligen ingen nyhet. Ända sedan 1990-talet har det varit en så kallad ”secreto a voces” – en uttalad hemlighet att de två hade en relation. Nu kan alla se hur de pussades på en balkong och påminns därmed om hur historien sköttes när det begav sig.
Envisa rykten om mutor
Det anmärkningsvärda var ryktena om att den spanska underrättelsetjänsten, Centro Nacional de Inteligencia (CNI,) ska ha betalat Bárbara Rey stora summor för att hålla tyst. Även statliga fonder med skattebetalarnas pengar ska ha använts för att tysta henne.
Det var dock bara rykten, inte ens affären kunde bekräftas – fram till nu. Och ett bekräftat rykte väcker liv i andra. Skandalerna före detta kungen varit inblandad i är dessutom så svårräknade att inget längre förvånar. Skandalerna blev till slut så många att det blev ohållbart. År 2014 abdikerade han och överlämnade tronen till sonen Felipe VI för att skydda monarkins fortsatta existens.
De tidigare så monarkivänliga spanjorernas förtroende för kungahuset hade då sjunkit till rekordlåga nivåer, enligt opinionsmätningarna efter 2012.
Elefantjakt med älskarinna
En olyckshändelse 2012 var början till slutet. Kung Juan Carlos bröt höften på en resa i Botswana och behövde opereras. Operationen ledde till att allmänheten fick nys på att han befann sig där mitt under brinnande kris i Spanien – med hög arbetslöshet och ekonomisk utsatthet. Folk ville veta vad han gjorde i Botswana och svaret kom med läckta bilder:
Kungen, tillika hedersordföranden i Världsnaturfonden (WWF), hade fällt en elefant och poserade stolt framför kadavret.
När pressen tittade närmare på vilka som var med på den exklusiva jaktresan visade det sig dessutom att han reste i sällskap av en dansk-tysk kvinna vid namn Corinna Larsen.
Ännu en älskarinna – som dessutom blev ett spår till ännu ett avancerat fall av pengatvätt och skatteflykt.
Miljardbetalning från Saudi
Först 2020 stod det klart att kungen hade mottagit “en gåva” på 100 miljoner dollar av Saudiarabiens kung. Dessa miljoner hade satts in på en stiftelse i Schweiz och en stor andel av summan (65 procent) hade sedan förts över till Corinna Larsen. Det hela ansågs röra sig om pengatvätt av en muta från Saudiarabien i utbyte mot ett spanskt höghastighetståg mellan Mecka och Medina men inget åtal väcktes – på grund av den före detta kungens rättsliga immunitet.
Vad gäller hela den förmögenhet kungen anses ha i utlandet betalade han en klumpsumma på tiotals miljoner euro, och så var det överstökat.
Juan Carlos I:s son, Felipe VI, har dock, på grund av den förmodat fortsatt gömda förmögenhet i utlandet avsagt sig arvsrätten till sin fars pengar samt slutat ge honom apanage.
Svärsonen hamnade i fängelse
Parallellt med allt detta briserade 2011 Nóos-skandalen. Kung Juan Carlos och drottning Sofias dotter, la infanta Cristina, och hennes man Iñaki Urdangarín hade förskingrat allmänna medel via en välgörenhetsorganisation. Rättsprocessen pågick i flera år och överlappade pappans skandaler. Cristina sade upp alla sina offentliga uppdrag medan hennes make 2016 dömdes till drygt sex års fängelse. Han åtnjuter inte någon kunglig immunitet.
En mörk bild av monarkin målas återigen upp för allmänheten.
Det blev ohållbart – abdikeringen var inte tillräcklig. År 2020 gick kung emeritus i exil i Förenade Arabemiraten för att låta kung Felipe bygga upp förtroendet för monarkin igen. Det har gått sådär och sedan 2022 är pappa emeritus hemma i Spanien mest hela tiden.
Lagom till tioårsjubileet misstänks Juan Carlos de Borbón I vara i färd med stuva om sin förmögenhet via en stiftelse i Abu Dhabi för att efterlevande ska kunna ärva utan insyn från spanska skattemyndigheten.
Balkongfall och dödshot
Förra veckan dök alltså de nya bilderna upp. En mörk bild av monarkin målas återigen upp för allmänheten. Nu är det inte bara skattefifflandet utan också älskarinnornas öden det påminns om.
Som exempelvis Sandra Mozarowsky, den på 1970-talet lovande skådespelerskan som ska ha haft en kärleksaffär med den unge kung Juan Carlos. Bara 18 år gammal blev hon enligt ryktet gravid – vilket dock inte är säkerställt. Vad vi vet är att hon strax efter att ryktena börjat spridas föll från en balkong och dog.
Fallet är klassat som en olycka eller möjligtvis ett självmord men ryktena om att det i själva verket var ett mord utfört av CRI för att dölja affären med kungen och den eventuella graviditeten är ihärdiga – särskilt nu när andra obekräftade rykten har bekräftats.
Även Corinne Larsen, numera zu Sayn-Wittgenstein, drev men förlorade nyligen en rättsprocess i Storbritannien mot den spanske monarken. Hon stämde honom på mångmiljonbelopp för att via underrättelsetjänsten CRI trakassera och dödshota henne och hennes barn efter att den femåriga relationen tagit slut.
Hintade om Dianas öde
De ska ha hintat om prinsessan Dianas öde per telefon, samt brutit sig in i hennes lägenhet och lämnat en bok om den brittiska prinsessan, enligt åtalet. Men det lades ned men hänvisning till att det inte kunde styrkas att det skett i Storbritannien – samt att Juan Carlos I rättsliga immunitet gör det komplicerat, även i utlandet.
– Han har en enorm makt, det är omöjligt att vinna en juridisk strid mot maskineriet han har bakom sig, sa Corinna zu Sayn-Wittgenstein till den samlade pressen efter att beslutet kom.