BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
- 2016: Bekämpa globala uppvärmning.
- 2015: Fasa ut fossila bränslen till år 2100.
- 2014: Hjälpa WHO att utrota sjukdomar som ebola och tuberkulos.
- 2013: Samarbeta mot skattesmitare.
Från att ha startat som ett forum för ekonomiska diskussioner (se fakta) växte agendan under 1980-talet till att även innefatta utrikespolitik och säkerhetsfrågor.
1999 beslutade gruppen att involvera sig mer direkt i det internationella valutasystemet.
Men vilken legitimitet har G7? Gruppen har kritiserats för att vara en odemokratisk sammanslutning. På ett sätt kan kritiken tyckas tandlös. G7 har aldrig varit annat än ett forum för samtal de rikaste länderna emellan, utan någon som helst formell, överstatlig beslutsmakt.
Å andra sidan kan också informella ställningstaganden vara skadliga. G7:s livsmedelsplan för Afrika mötte hård kritik förra året då det kom fram att afrikanska länder förväntades liberalisera marknader, införa genmodifierade grödor och prioritera storskalig, icke-hållbar jordbruksindustri framför småskalig och ekologiskt hållbar sådan. Flera gröna EU-parlamentariker menade att G7 tvingade på Afrika samma slags jordbrukspolitik som redan misslyckats på andra håll i världen.
G7:s relevans kan också ifrågasättas av andra anledningar. Många andra länder har kommit ifatt ekonomiskt och i ett par fall gått om några av de nuvarande medlemmarna. Kina, Indien och Brasilien är tre länder som, sett till ekonomiska muskler, enligt många borde beredas plats i gruppen. Även Mexiko och Sydafrika anses tillräckligt stora för att ha något att säga till om i världspolitiken.
G7-gruppen står idag för 70 procent av världens samlade BNP. Till synes mycket, men en liknande sammanslutning, G20, med nyss nämnda länder, samlar å sin sida omkring 80 procent av världens rikedomar, vilket torde göra dem till en bredare och mer inflytelserik sammanslutning. Barack Obama utnämnde också 2011 G20 till ”det primära forumet för global ekonomisk koordination”.
Med tanke på att både president Trump och G20, till skillnad från G7, är negativt inställda till frihandel har frågan om G7-gruppens relevans aktualiserats än mer.